9 februari 2018

naaispulletjes van mijn omaNiet zo vaak haal ik de plastic opbergbox met mijn naaispullen tevoorschijn. Maar er had zich een stapeltje verstelgoed verzameld, dus het moest toch een keer gebeuren. In die bak kom ik ook weer de naaispullen van mijn oma tegen, die ik jaren geleden geërfd heb.....

Toen mijn oma, die wij Granny noemden, overleed, woonde ik nog op kamers. Die kleine huishoudspulletjes die niemand wil hebben bij de opruiming van een boedel, kon ik goed gebruiken. Van een oudoom heb ik nog steeds de keukentrap. Van een oudtante erfde ik incompleet Gero Zilmeta bestek: een ongelijk aantal vorken en lepels, maar geen messen. Ik heb het bestek in de loop der tijd aangevuld met vondsten uit de kringloopwinkel en het is inmiddels vrijwel compleet voor 12 personen. Inclusief opscheplepels, botermesjes en taartscheppen.

Al die spulletjes herinneren me even aan de persoon die ze vòòr mij gebruikte. Als ik het tomatenmesje van mijn moeder gebruik, zeg ik altijd even 'dag mam'. Gekke gewoonte.
De blikjes waar Granny haar losse spullen in bewaarde, zijn oud. In het grote Hansaplast blik zitten nog oude houten klosjes katoenen naaigaren. Inmiddels aangevuld door mijn eigen moderne garens. Van die houten klosjes en een paar spijkers maakten wij vroeger klosjes om te punniken. Weet je nog wat dat is? Ellenlange gepunnikte koorden van restjes gekleurde wol.
In het vierkante Meteor blikje zitten ouderwetse drukknoopjes en haakjes en oogjes. In het blikje voor Roter maagtabletten gordijnhaken. Ook heb ik nog een doosje van Singer waarin naaimachine onderdelen in zitten. Ongetwijfeld voor Granny's trapnaaimachine.
Leuk om die herinneringen in mijn naaidoos terug te vinden.

Terug naar het heden. Ik had nog Hema kortingspunten op mijn klantenkaart, die ik op moest maken voor eind januari. Ik kocht twee kussentjes en een stukje gordijnstof om hoesjes van te maken. Ik bestelde een meter, maar ik kreeg 2 ½ meter, bleek bij thuiskomst. Dus ik heb nog genoeg stof over voor drie andere kussentjes. Of misschien een tafelkleed? Ik wacht totdat ik weer inspiratie krijg.
Zo, het verstelwerk is gedaan, zoompjes weer gerepareerd. En ik heb twee nieuwe kussentjes.6 opmerkingen:

 1. Super leuk die oude spulletjes! Leuk om te schilderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, die gekleurde garens staan al op mijn schilderwenslijstje. Alleen nog bedenken hoe ik ze wil schilderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Punniken, ik weet het nog, was leuk om te doen. Wat mooi dat je nog spullen van je oma hebt. Ik heb de naaidoos van mijn moeder. Er zit een doos in vol knopen. Vind ik ook zo leuk. Wat mooi die antieke drukknoopjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het zo grappig dat er zoveel spullen van oma's (en moeders) nog in gebruik zijn. Echt leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een kleine tijd-capsule; erg leuk om die oude blikjes en doosjes te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, heel leuk, ik denk altijd even aan mijn oma als ik ze zie.

   Verwijderen