Pagina's

24 oktober 2017

plutoLaatst kwam ik in contact met iemand die zuchtte onder een zwaar Pluto transit.....
Ik ben al meer dan 40 jaar af en aan met astrologie bezig, en door deze persoon ontdekte ik ineens dat ik haar een hoop over de planeet Pluto kon vertellen. Dus waarom niet ook een blogje erover geschreven.....

Pluto is de planeet van de transformatie. Hij zorgt voor ingrijpende veranderingen. Pluto graaft diep. Een transit van Pluto gaat nooit onopgemerkt voorbij. Maar het gaat erom: wat doe je ermee?

Eerst even een korte uitleg over wat een transit is. Allereerst heb je je geboortehoroscoop. Dat zijn de planeetstanden op het moment van je geboorte. En dit 'hemelplaatje' is de blauwdruk voor wie je bent, met al je mogelijkheden. Maar de planeten lopen ondertussen gewoon door, en maken op bepaalde momenten contact met de planeetstanden in je geboortehoroscoop. Dat is een transit. In zulke periodes wordt een deel van je geboortehoroscoop geactiveerd. Op zo'n moment heb je - volgens de grondbeginselen van de astrologie - altijd een keuze: leer ik ervan of niet? Dat is voor mij het mooie van de astrologie, de vrije wil. Je kunt een moeilijke transit lijdzaam ondergaan. Of... er actief iets mee doen.

Transits van Pluto zijn nooit makkelijk. Pluto breekt oude - en vaak comfortabele - patronen rigoreus af, en gooit alles overhoop. Om daarna plaats te maken voor iets nieuws. Maar juist die periode waarin het lijkt of alles onder je handen vandaan glipt, maakt Pluto zo zwaar. Je raakt je oude zekerheden kwijt. En hoe meer je daaraan wilt vasthouden, hoe zwaarder het proces aanvoelt. Loslaten is het devies. Het is nog volkomen onduidelijk wat dat 'nieuwe' waar je naartoe gaat, inhoudt. En het niemandsland tussen oud en nieuw voelt heel ontwrichtend aan. Je kunt het als machteloosheid ervaren. Maar ben je je bewust van de kracht van een Pluto transit, dan kun je een enorme ontwikkeling doormaken en er als herboren uitkomen.

Rond de leeftijd van 35 tot 38 jaar maakt de transit Pluto een vierkant aspect met de Pluto in je geboortehoroscoop. Iedereen maakt zo'n periode door. Dat is een periode waarin je je gaat afvragen wat je wilt in het leven. Bastiaan van Wingerden noemt dat 'het kraken van Pluto'. Je maakt een ingrijpende zielsontwikkeling mee, waarbij je meer wilt gaan leven naar je levensbestemming. Want Pluto graaft altijd diep. Heftige materie, de boeken over spirituele astrologie van Van Wingerden. Maar reuze interessant. * zie voetnoot

Pluto is een langzaam lopende planeet. Hij doorloopt een teken van de dierenriem in gemiddeld 20 jaar. Pluto in de mundane astrologie geeft de kenmerken van een generatie aan. Elke generatie breekt met oude structuren en zorgt voor een radicale verandering. Pluto gaat sinds 2010 door het teken Steenbok. En zorgt voor veranderingen op maatschappelijk gebied.

Pluto vertegenwoordigt ook macht - en machtsmisbruik. Ineens vraag ik me af of de huidige discussie over sexueel misbruik van vrouwen door mannen in een machtspositie, een Pluto gebeuren is. Hoe kan het dat iets dat jarenlang verborgen bleef, ineens zo massaal in de openbaarheid komt? Vrouwen werden niet geloofd, of als ze wel iets zeiden, had dat voor hen vervelende consequenties. En stonden ze machteloos. Maar ineens komen de verhalen los, en hebben een sneeuwbaleffect: #metoo. Ik zie er de hand van Pluto in. Tijd om oude machtsstructuren af te breken. Girlpower!


*  Op de site van Astrologisch Centrum Noordknoop vind je verschillende readers, met korte samenvattingen gebaseerd op de boeken van Van Wingerden. Bijv. Ons Knopenpad en de reader Zwarte Maan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.