10 januari 2018

Hoog water IJssel - Ruimte voor de Rivier projectHet water in de Nederlandse rivieren staat hoog, door regenval in Duitsland en Oostenrijk. Vandaag was in het nieuws dat het water in de Rijn de hoogste stand heeft bereikt.....
Wanneer het dan in de IJssel - één van de rivieren die door de Rijn gevoed wordt - op zijn hoogst staat, weet ik niet precies. Maar het stond vorige week al hoog, zoals je op de foto's kunt zien.

Het park aan de overkant staat nu onder water, volgens De Stentor. Maar zonder de overloopgebieden die door het Ruimte voor de Rivier project zijn gecreëerd, zou het nu wel nog hoger staan.Een paar jaar geleden (2013) is begonnen met het project Ruimte voor de Rivier. Aan de overkant verschenen grote graafmachines en bulldozers, en het uitzicht was even niet meer zo pittoresk. Geulen werden gegraven om de uiterwaarden onder te kunnen laten lopen, zodat de historische stad beter wordt beschermd.


RUIMTE VOOR DE RIVIER DEVENTER
Deventer is een stad met een rijke historie waarin de IJssel een prominente rol speelt. Het hart van de stad is door de geschiedenis heen steeds verbonden geweest met het deel aan de overzijde van de rivier – de westoever – dankzij de veerpont tussen beide oevers. Om de kans op overstromingen langs deze rivier te verminderen, is het nodig het IJsselwater bij hoogwater sneller af te voeren. Met de uiterwaardvergravingen van de Keizers-, Stobben- en Olsterwaarden en die van de Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard krijgt de IJssel aan weerszijden meer ruimte. Deze noodzakelijke maatregel hebben we aangegrepen om ook de ruimtelijke kwaliteit te versterken. Het historische karakter van de stad vormde daarbij een bron van inspiratie.
Het uiterwaardgebied waarin de rivierverruiming plaatsvindt heeft in totaal een lengte van bijna tien kilometer. In twee projecten heeft de aanleg van twee geulen gezorgd voor meer ruimte voor de IJssel bij hoogwater.Foto NLIngenieursHet is interessant om van dichtbij mee te maken hoe er aan de rivier gewerkt werd. Het voelt goed dat Nederland zich voorbereidt op de klimaatverandering. Ik hoorde op het nieuws dat Ruimte voor de Rivier nu voltooid is door heel Nederland, maar dat nu begonnen gaat worden met dijkverhoging en -versterking.

In het verleden werd de binnenstad regelmatig bedreigd door het rivierwater. Deze gedenksteen herinnert daar nog aan. In 2011 ging het water nog over de rand en stond de kade onder water. Maar toen woonde ik nog niet hier.
Het is leuk om de live webcam te zien, die gericht staat op de IJssel vanaf de Grote of Lebuinus Kerk.  Je ziet er het voetgangersveer heen en weer varen.
Er zijn nog meer live webcams van Deventer, zie de andere link onderaan deze post. Er is er ook één waar je de uiterwaarden op ziet.
Links:
Webcam Live op de IJssel gericht.
Webcam Live Uiterwaarden.
Ruimte voor de Rivier: Deventer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten