9 januari 2018

januari, het cbs en wat is jouw woord voor het jaar?Zodra het nieuwe jaar is begonnen, gaan bij mij de kerstspullen weer de dozen in. Weg met het donker.....
ik wil alvast het voorjaar in huis halen, ook al is het buiten nog volop winter.
Meestal is het een hyacinth, maar deze keer koos ik voor kleine narcisjes. Ze staan te stralen in de vensterbank!


CBS

Ik kreeg de eerste week van januari een brief van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS),  dat ik uitgekozen was om mee te doen aan een onderzoek naar Sociale Samenhang. Hoe tevreden ben je met je leven en hoe groot is je vertrouwen in de overheid? Er zat, heel aardig, een cadeaubon bij.

Ik heb al eens eerder meegedaan jaren geleden, nog voor het bestaan van internet. Het ging toen over hoe de Nederlander zijn vakantie besteedt. Er kwam een consulente langs met een lange vragenlijst. Dat hoefde deze keer niet, het ging gewoon via internet. Enige tijd later hoorde ik toen op het nieuws wat het resultaat was. Grappig om te weten dat ik daaraan had bijgedragen.
JOUW WOORD VOOR HET JAAR?

Van goede voornemens is bij mij nooit iets terecht gekomen. Via het blog van een Amerikaanse blogvriendin vond ik een andere benadering: wat is jouw woord voor het jaar? Lees meer op dit blog over 7 alternatieven voor goede voornemens. Eén ervan is 'jouw woord voor het jaar'. Je vindt er links, o.a. waar je een 'tool' kunt downloaden met tips hoe je jouw woord kunt vinden en hoe dat woord je leidraad kan zijn voor het hele jaar. In de tool vond ik een lijst met woorden als voorbeeld.

Jouw woord is het woord dat je steeds weer tegenkomt, wat in het oog springt. Je weet dat het jouw woord is. Bij mij kwam het woord 'clarity' bovendrijven na een tijdje.

helderheid


Het klopte voor mij. Vorig jaar stond mijn jaar in het teken van 'loslaten'. En na loslaten komt helderheid, zo duidelijk als wat. De muizenissen in mijn hoofd en de spoken uit het verleden die me vorig jaar bezighielden zijn langzamerhand verdwenen. Mijn taak voor dit jaar is nu om mijn gedachten helder te houden en trouw aan mezelf te blijven.

Ook op mijn schilderwerk kan ik dit woord toepassen. De afgelopen twee jaar was mijn inspiratie weg. Hele tijden schilderde ik niks, en wat ik schilderde beviel me niet. Maar ik ben weer begonnen en het voelt goed. Ik heb weer wat helderder voor ogen hoe en wat ik wil schilderen. Heeft ook te maken met trouw aan mezelf te blijven.

Ik ben heel benieuwd of 'het woord voor het jaar' jou ook aanspreekt .
1 opmerking: