Pagina's

9 oktober 2018

wat ik zo leuk vind aan deventerWat ik zo leuk vind aan Deventer is de oude binnenstad, waar ik woon.....

Elke dag als ik de deur van mijn flat achter me dichttrek en het centrum in loop, voel ik me alsof ik door de middeleeuwen wandel. Het is altijd mooi, wat ik zie. Soms moet je even omhoog kijken om het moois te zien: mooie gevels, bijzondere gevelstenen.

En natuurlijk de rivier de IJssel. Als je met de trein over de spoorbrug komt, zie je de Deventer skyline in de verte.
Vijf jaar geleden kwam ik hier wonen. Ik had mij ooit hier als woningzoekende ingeschreven. Daar kon ik van profiteren, toen ik - na een langslepend conflict met de woningbouwvereniging in mijn vorige woonplaats - besloot te verhuizen.

Ik ontdek steeds nieuwe dingen. Een tijdje geleden zag ik deze kleine plaquette aan een gevel hangen, maar ik was vergeten waar. Deze week vond ik hem terug, op een winkelpand aan de Smedenstraat. Het is een plaquette van de NV Bergkwartier - Maatschappij tot Stadsherstel.
Het Bergkwartier is het oudste en meest pittoreske deel van de binnenstad. En elk jaar in december het decor waarin het Dickensfestijn plaatsvindt.

Toch was dit mooie stukje Deventer er bijna niet meer geweest. Het Bergkwartier was flink door oorlogsschade getroffen en hevig in verval geraakt. Er bestonden plannen om dit deel te slopen en te vervangen door "mooie moderne stedenbouw". En op hoeveel plaatsen is dit niet gebeurd: oude stationsgebouwen werden vervangen door nieuwbouw, oude stadscentra vervangen door moderne winkels. Vreselijk, het ziet er allemaal hetzelfde uit.

In Deventer is het aan een groep particulieren te danken dat dat hier niet is gebeurd. De NV Bergkwartier werd opgericht en de vervallen panden gerestaureerd. In veel van die panden bevinden zich beneden winkels en boven wordt het verhuurd. Lees hier meer over het ontstaan van de NV Bergkwartier.

Mooi, hè. 
Toch zijn er ook wel dingen die ik niet zo leuk vind aan wonen in Deventer. Bijvoorbeeld dat ik me als Westerling in het Oosten nog steeds niet erg thuis voel.
Maar dat vertel ik wel een keer in een ander blogje.


Links:
NV Bergkwartier - Maatschappij tot Stadsherstel.

11 opmerkingen:

 1. Ik vind Deventer ook erg leuk. Het is niet in de buurt, maar toch doen wij vaak een dagje Deventer. Ook vanwege alle boekwinkeltjes. Ik hou ook van rivieren en de IJssel is de mooiste

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn vorig jaar een dag in Deventer geweest met de collega’s van de opleiding Bibliotheekmedewerker. We kregen een rondleiding achter de schermen van de Athenaeumbibliotheek en een uitgebreide stadswandeling. Ik heb ervan genoten, wat een prachtige stad! Ik zou nog wel eens terug willen, alleen al voor de winkel vol stempels, die toen gesloten was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Athenaeumbibliotheek moet ik nog een keer bezoeken. En er zijn vele wandelingen te doen hier. Morgen ga ik een Joodse wandeling maken met een vriend. Wat jammer dat de stempelwinkel dicht was, echt iets voor jou!

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Ja, hè, en er is steeds weer iets nieuws te ontdekken.

   Verwijderen
 4. Heel mooi, dat men al die oude gebouwen heeft weten te bewaren. Zo'n sfeervolle stad, daardoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op zoveel plaatsen is er rigoreus gesloopt, zo jammer.

   Verwijderen
 5. Een hele mooie stad, waar de liefde van mijn leven toen woonde. Het bergkwartier heb ik nog in verval gezien, het stonk er vreselijk bij sommige gebouwen helemaal aan het vergaan een beklemmende ervaring. Nu is het er prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.