10 februari 2019

afvoerputje...Een tijdje geleden las ik ergens dat in de Deventer binnenstad bijzondere putdeksels liggen. Nooit geweten. De gaatjes spellen het woord 'Deventer'. Er schijnt ook een puzzeltje in verborgen te zitten, lees ik op de site. Maar zelfs na lang turen heb ik dat niet kunnen ontdekken. Jij?
Laatst las ik op Sjannesblog over gebouwen in de architectuurstijl van de Amsterdamse School.
Ik ging meteen even zoeken op de site of er ook zo'n gebouw in mijn buurt te vinden was. En ja, de oude voormalige Gereformeerde Kerk bij mij om de hoek bleek kenmerken te hebben van de Amsterdamse School.

Maar zo mooi als de foto op de website ziet het er in werkelijkheid niet uit. Het gebouw staat al een paar jaar leeg. Toen ik hier 6 jaar geleden kwam wonen, zat er nog een 'weggeefwinkel' in. Maar die moest eruit vanwege de slechte en gevaarlijke staat van het gebouw.

En nu staat het te verloederen.
Ik lees dat het gebouw een particuliere eigenaar heeft. Die misschien zit te wachten tot het instort. Ik zit te denken aan hoe prachtig de ruimtes daarbinnen zullen zijn. En kijk eens naar dat gebrandschilderde raam.
Ik hoop dat er iemand komt met een visie voor dit gebouw. Deventer heeft zo veel historische gebouwen opgeknapt en voor sloop behoed. Misschien kan dat ook met dit gebouw gebeuren.
En verdwijnt dit stukje historie niet in het afvoerputje.
15 opmerkingen:

 1. Natuurlijk zat ik ook te turen naar die putdeksel en ontdekte wel het woord Deventer. Mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke ontdekkingstocht. Volgende keer ga ik beter naar de putdeksels kijken als ik in Deventer kom. En laat er toch iemand opstaan, die er oog voor en aardigheid in heeft om dat mooie gebouw in goede staat te brengen en ergens voor te gaan gebruiken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook gevonden, de bovenste rij gaatjes. Er staat nog meer maar helaas dat is ook voor mij niet te ontcijferen.
  Gr. Veronique.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat zonde van dat gebouw. Had ik maar geld. Wat kun je daar een mooie dingen in doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zonde hè. Ik zie ook al mooie dingen voor me die je daar kunt doen.

   Verwijderen
 5. Er zit een anagram in. Dat zou tevreden kunnen zijn. Tevreden in Deventer???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooooooh wat ben jij GOED!!! En ik maar zitten turen naar die letters in dat deksel.

   Verwijderen
  2. Ja maar ik denk het niet hoor. Wat is dan de puzzel. Ik zie het woord tevreden niet

   Verwijderen
  3. Nog eens gekeken, maar 'tevreden' zit niet in het deksel als woord. Maar toch denk ik dat ze dat bedoelen. Stom dat ze op de site het antwoord er niet bij zetten.

   Verwijderen
 6. De bovenste regel van de deksel spelt het toch echt. Wel lastig trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind de stijl prachtig! Gebrandschilderde ramen in kerken bekoren mij normaal gesproken niet, omdat de verhalen mij tegenstaan. Maar deze vind ik zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ken een blogger die putdeksels verzamelt. Er schijnen echt heel veel bijzondere en mooie te zien. Maar het woord Deventer kan ik hier ook niet in ontdekken.

  BeantwoordenVerwijderen