Pagina's

25 februari 2019

pay it forwardEr was eens een heel aardige meneer die mij hielp met computerproblemen. Zo'n man van weinig woorden maar met veel verstand van zaken. Het kostte hem een paar uur om het probleem op te lossen. En aan het eind vroeg ik: Wat ben ik je schuldig? Zegt hij: Doe maar iets leuks voor iemand anders!

Hoe bijzonder is dat!

Het is al een paar jaar geleden. Het plantte een zaadje.

Als het binnen mijn vermogen ligt, ben ik altijd wel bereid om iets voor iemand te doen. Vaak zit het in kleine dingen: een deur voor iemand open houden, iets oprapen als iemand iets laat vallen, een vriendelijk woord, een dankjewel. Maar voorheen deed ik dat gedachteloos. En ook vaak helemaal niet.

Sinds deze aardige computermeneer ben ik me meer bewust geworden van deze kleine dingen. Kleine geschenkjes. Die je ook soms zomaar krijgt van anderen. Ik doe het eigenlijk niet meer gedachteloos, ik word er blij van. En misschien krijgt die ander er een goed humeur van. En geeft hij dat ook weer door.

Vorige week stond ik in de rij voor de kassa in het restaurant van de H.ema, waar ik wel vaker een kopje koffie drink. Vòòr mij stond een jonge vrouw met twee kindjes in een kinderwagen. Ze had een ontbijtje op haar dienblad. Maar ik hoorde haar zeggen: mama heeft haar portemonnee thuis laten liggen dus we moeten alles weer terugleggen.

Dat was mijn moment. Om te zeggen: moet je nu helemaal terug met twee kindjes voor je portemonnee, dat is ook een gedoe! Ik betaal het wel. Ze aarzelde eerst maar nam het toen dankbaar aan. En ze voelde zich schuldig, zei ze, kan ik het niet overmaken? Maar ik zei: Nee joh, helemaal niet nodig. En toen kwam de computermeneer in mijn gedachten. Ik vertelde het verhaal aan deze jonge moeder en zei: Doe ook maar wat leuks voor een ander!

En meteen was het ongemakkelijke van de situatie verdwenen. Geen schuldgevoel meer, zij was mij niets verschuldigd. We stonden quitte. En ze vond het een mooie gedachte die ze zou onthouden.

Ik heb dus het zaadje aan haar doorgegeven. En dat voelde zo goed!

De film in de praktijk.13 opmerkingen:

 1. Geweldig ,ik zou precies hetzelfde gedaan hebben .Een beetje voor elkaar zorgen is zo mooi !
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is echt heel mooi. Het zal denk ik in mijn hoofd blijven zitten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het voelt ook zo fijn! Ik doe het bijvoorbeeld wanneer iemand al het kleingeld uit de portemonnee opdiept en net wat tekort komt voor de boodschappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, ik vind dat altijd zo'n mooi principe. Ken je het liedje The Chain of Love van Clay Walker. Dat gaat hier precies over!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtig gebaar wat je daar zomaar doorgeeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooi verhaal. Heb je de film gezien? Ik heb de DVD hier liggen als je hem wil stuur ik hem op.
  En ken je het boek de 27 geschenken?
  Dat gaat over een vrouw die ziek is en dan van een wijze oude Afrikaanse vriendin hoort dat ze 27 dagen lang iets voor een ander moet doen.

  Op blogs zie ik het regelmatig voorbijkomen; 1 maand lang iedere dag iets voor ander doen.
  Als ik me rot voel probeer ik mijn gedachten te verzetten door iets leuks voor een ander te verzinnen en het helpt mij.

  Laat even weten van de DVD. liefs


  oh wilde nog wat kwijt. Volgens las ik een reactie van jou ergens over Valkenburg.

  Iemand schreef dat het in de zomer en zo NIET te doen was maar dat is niet waar, tenminste in mijn beleving.

  De mensen die daar op vakantie gaan zijn vaak rustige mensen en ja Valkenburg is dan gezellig druk maar niet TE. En mocht het je even TE worden, 5 minuten lopen en je loopt langs de Geul in de prachtige natuur.

  De lente is het minder druk maar ook erg gezellig. Geloof mij maar ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat lief, Hélène, maar ik heb de film een paar keer gezien, dus je hoeft niets op te sturen.
   Het boek 27 geschenken ken ik niet, maar het lijkt me heel mooi. Iets vor een ander doen maakt zo blij, en het hoeven maar kleine dingen te zijn, toch?
   En dank voor de info over Valkenburg! Ik zal er niet op korte termijn heen gaan, denk ik. Maar die Geul en de natuur trekt me wel.

   Verwijderen
 7. Ah Judy what a lovely thing to do...such a great way to "play it forward." In the end I am sure your day was even happier. Ah the seeds we sow we never fail to harvest. Take care - hugs!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.