Pagina's

13 maart 2019

boomfeestdagVandaag is het Nationale Boomfeestdag.
Een mooi moment om een aantal bomen in mijn leven in het zonnetje te zetten.....

De reuzenplatanen om de hoek, één van de kastanjebomen op de Brink, de leibomen op het plein bij de kerk, een treurwilg in de wind in het park, de gele bladeren van het boompje aan de achterkant van mijn flat, knotwilgen op een rij, een statige boom in de sneeuw en de helaas overleden paardenkastanje in de tuin van mijn vorige huis.

Ik ben dol op bomen. In mijn vorige woonplaats Zeist aan bomen geen gebrek. Brede straten met bomen aan weerskanten. En bossen vlakbij. En daarvoor in Amerongen woonden we praktisch aan de bosrand. Langs het maisveld zo het bos in. Nu, wonend in de Deventer binnenstad, mis ik de vanzelfsprekendheid van bomen (en natuur) in de buurt. Ik moet ze zoeken. Maar ze zijn er wel.

Ik zie er karakters in, net als mensen. Dus ik was heel verrast om te lezen dat bomen sociale wezens blijken te zijn. Ze wisselen informatie uit via de wortels. Ze vormen een ondergronds netwerk, en zijn zo samen sterker dan de enkeling. En ze houden ervan dicht bij elkaar te staan, omdat ze zo elkaar kunnen beschermen en helpen. Groepsknuffels.

Een stukje uit het boek Het verborgen leven van bomen van Peter Wohlleben.

Steeds vaker lees ik dat bomen ergens in Nederland moeten verdwijnen. Omdat ze in de weg staan, of te dicht bij elkaar, of ruimte moeten maken voor iets dat de mens mooier vindt. Vreselijk vind ik dat. En dan heb ik het nog niet eens over het verdwijnen van regenwouden ver weg.

Ik blijf ze graag zien, en ik blijf ze graag schilderen.7 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Dankjewel, Bertie. Ik heb zoveel bomen geschilderd, het was moeilijk kiezen welke ik hier zou neerzetten.

   Verwijderen
 2. Prachtig al die mooie grote bomen .Hier vlak voor ons huis staat een heel grote Valse Christusdoorn en elk jaar is het genieten als hij weer groen is .Jammer dat er zoveel bomen gekapt worden ,ook hier in mijn omgeving .Je aquarel is echt prachtig .
  Gr Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prachtig zo'n mooie boom vlak voor je huis, Elisabeth. Kan me voorstellen dat dat genieten is. Ja, het valt meer mensen op dat er zoveel bomen worden gekapt. Echt vreselijk.

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Hadden ze wel verdiend, vond ik. Met al die houtkap van tegenwoordig.

   Verwijderen
 4. Je aquarel is zo mooi! Ik zou willen dat er meer bomen geplant dan gekapt worden.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.