Pagina's

19 augustus 2019

ganzen, bijen en aanplakpoëzieEen ganzenparade door de stad, had ik gelezen. Op zaterdagmiddag.
Nu had ik mijn rondje binnenstad 's ochtends al gedaan, in de miezerregen. En om nou 's middags weer.... nou ja, toch gedaan, op zoek naar de ganzen.....

En aan het eind van mijn straat om de hoek stonden ze, in een aanhangwagen achter een Duitse auto. Geheel en al gereed voor de parade. Gakkend in het Duits, denk ik, met een Umlaut. Alleen de hoedster en de trommelaar moesten zich nog verkleden. Dus de ganzen werden op het plein geparkeerd. En ik maar wachten en wachten en wachten.

Na een kwartier hield ik het voor gezien. Geduld is niet mijn sterkste kant. Google maar op Ganzenparade Deventer en je vindt allemaal filmpjes. :)
Iets veel interessanters had mijn aandacht getrokken. 
Deventer Stadshoning
De lichtgekleurde honing is lentehoning, en de donkere zomerhoning. Liet ik me vertellen. Daar moest ik toch meer van weten.

De bijenkasten staan op het dak van het nieuwe, duurzaam gebouwde, stadhuis van Deventer. Ze worden verzorgd door stadsimker Frank Leenen, lees ik hier. Er is ook een Imkersvereniging Deventer.

Twee jaar geleden maakten verschillende partijen een BeeDeal om de stad en de omgeving meer bij-vriendelijk te maken. Ik vind het zo verrassend dat er in de stad genoeg groeit en bloeit voor de bijen om honing van te maken. Ja, natuurlijk: parken, binnentuinen, geveltuintjes.... dat is waar.

De honing is hier te koop: De 3 Ridders. Waarschuwing: Als je daar naar binnengaat, ben je er voorlopig niet uitgekeken. En je moet niet op dieet zijn....
En dan, al een tijdje geleden, vond ik zomaar een tekst op een aanplakbiljet. Je kunt je de situatie meteen voorstellen... Maar wie schrijft ze? Wie plakt ze? Ik weet het niet.

We hebben wel een stadsdichter. Maar ik betwijfel of hij de auteur van deze tekst is.
Raadsel.

Dacht ik toch weer, dat ik niets had om over te schrijven. Valt alweer mee. Fijne week!

16 opmerkingen:

 1. De stadsdichter zal toch wel weten hoe je 'enthousiasme' schrijft hè ;-), maar het is wel een grappige tekst, uit het leven gegrepen.
  De ganzen lopen hier soms gewoon uit zichzelf in optocht door de wijk.. de zwanen ook.. en geen enkele automobilist die dan haast heeft hehe!
  Ik vind honing wel lekker maar heb het eigenlijk nooit in huis. Maar dat er óók in de stad genoeg te vinden is voor bijtjes, dat geloof ik wel hoor.. er zijn zelfs in Rotterdam maar weinig wijken met écht weinig groen! En daar zijn dan altijd nog wel wat grote parken in de buurt, als het Kralingse bos.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je kijkt wat de stadsdichter schrijft, dan past dit er niet echt bij. Dus, raadsel.
   Leuk, die gratis ganzenparade bij jullie! Geen hoedster nodig!
   En die bijen, ik vond het zo'n leuk idee daar op dat dak. Rotterdam is dus best groen.

   Verwijderen
 2. Jammer dat je de ganzenparade gemist hebt ,lijkt me best leuk om te zien .En honing ,heerlijk met Griekse yogurt en walnoten mmm
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had geen zin meer om te wachten, maar ja, toch wel jammer.
   Het was wel duur, zo'n potje, en zoveel honing eet ik ook weer niet. Misschien leuk als cadeautje.

   Verwijderen
 3. Ganzen zijn zulke leuke beesten! Ik had voor de parade gebleven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, het leek me zo toeristisch, maar misschien toch wel een beetje spijt.

   Verwijderen
 4. Ik krijg altijd de bibbers van ganzen, 'k heb een poosje bij een juwelier gewerkt, Hij had een grote hond en om het gebouw liepen ganzen te (be)waken.... en die vond ik eng (spugen en happen als ik de was moest ophangen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ze zijn ontzettend waaks. Wist niet dat ze ook konden spugen. Best eng, dan.

   Verwijderen
 5. Reacties
  1. Vast wel! Nog geen potje gekocht, maar dat ga ik zeker doen.

   Verwijderen
 6. Die honing ziet er fantastisch uit! En de ganzen zijn op de een of andere manier mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben opgegroeid in Coevorden en daar werd (wordt) elk jaar de Ganzenmarkt gehouden, inclusief 'ganzenparade' en verkiezing van Miss Ganzenhoedster. "Iets" met ganzen klinkt mij dus niet vreemd in de oren haha.
  De honing lijkt me heerlijk trouwens :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk een Ganzenmarkt. Dan klinkt zo'n parade toch logischer dan zomaar op een zaterdagmiddag zo'n parade door de stad.
   Die honing komt er een keer. Wel 9 euro per potje....

   Verwijderen
 8. Wat bijzonder inderdaad dat bijen dus goed kunnen leven in de stad zeg. Dat de honing zo verschillend kleurt afhankelijk van het seizoen wist ik helemaal niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oei, dat is dure honing. Maar op een beschuitje met roomboter smaakt het als een gebakje, denk ik. Oja, de kleur van de honing wordt bepaald door de bloemen die ze gebruikt hebben. En die zijn ieder seizoen anders.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.