Pagina's

24 november 2020

kerst in de stad


Kerst valt vroeg dit jaar. Of zo lijkt het. Het duurt bij mij altijd even voordat ik in kerststemming ben. Maar in de stad kun je er niet omheen. Overal kerstversiering en lichtjes. 

Al weken hebben we een Kerstwinkel in Deventer. Toen het nog warm en zonnig was en december nog heel ver weg. Mijn overbuurvrouw heeft al een kerstboom. Ik zie de lichtjes door de vitrage. Moet ik al nadenken over kerstkaarten? Zou het door deze rare coronatijd komen? Dat we hopen met de Kerst weer samen te kunnen zijn? Hoe dan ook, ik doe er altijd wat langer over om in kerstsfeer te komen.....

Ik schilderde alvast een paar kerstkransen. Ik vind ze altijd zo mooi op een voordeur van een mooi huis. Hier in mijn flat zou ik niet weten waar ik er één zou moeten hangen. Ik wou dat ik van een paar takken en besjes zelf zo'n ding kon maken. Maar waar in de stad vind ik takken en besjes? Zonder een geveltuintje te plunderen? 

Bij de IJssel staat ook al een kerstboom. En de lage zon zorgt voor verlichting.

22 opmerkingen:

 1. Ja, mensen willen gezelligheid. Die winkel ziet er wel heel erg gezellig uit.
  Dat is trouwens een hele mooie volle kerstboom. Mooi dat de zon er doorheen schijnt.
  Ik heb toevallig gisteren de kerstkaarten geregeld bij greetz. Ik heb dit jaar zelf geen zin om het zelf te doen, ik laat het doen. Kan ik ook niets vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slim om het zo te doen. Ik pieker nog hoe ik het zal doen dit jaar.

   Verwijderen
 2. Zelf een krans maken is niet moeilijk en hoeft niet duur te zijn. Bij de bloemisten verkopen ze tegenwoordig alles los per tak. Met een paar kleine takjes op een ijzeren ring heb je al het kerstgevoel. En die kan overal hangen, ook, of misschien juist, voor het raam. Helemaal leuk met zo'n ouderwets ijzeren kaarsen-knijperje. Benieuwd of je kerstgevoel snel komt....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mijn bloemist en op de markt valt het (nog) tegen wat ik aan takken zie. Ja, een hele bos van hetzelfde.
   Zo'n ijzeren ring vind ik een goed idee, dat hoeft ook niet zo vol.

   Verwijderen
 3. Mooi, de kerstboom bij de IJssel!
  Op social media roepen mensen op om jezelf en anderen blij te maken met lichtjes en kerstversieringen in deze donkere Corona periode, bijvoorbeeld met #tijdvoorlichtjes.
  Bij bloemisten verkopen ze takken met besjes, herfstbladeren en meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die lichtjes daar hebben mensen meer behoefte aan nu.

   Verwijderen
 4. Ja het is echt opvallend: zoveel versiering er al is.
  In normale tijden ;) begint dat pas vanaf 5 dec.
  Ik vind het wel gezellig om 's avonds een ommetje door de wijk te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker gezellig! En al die lichtslingers in de stad zijn ook feestelijk!

   Verwijderen
 5. Langzaam beginnen ze hier ook wat versieringen aan te brengen in de stad. En ook in het winkelcentra zie je nu verschillende zoals Sinterklaas gemengd met de kerstman en zijn rendieren. Wij zijn nog maar samen en doen niet zoveel aan deze dagen al hebben we wel een wensboom in huis staan zoals elk jaar met engeltjes erin. Samen proberen we het gezellig te maken al is dit voor ons geen leuke tijd daar we vele dierbaren verloren door Corona.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet veel Sinterklaas zie ik hier. Een wensboom is mooi. Maar wat naar dat je zoveel mensen verloren hebt dit jaar.

   Verwijderen
 6. Oh, de halve straat is hier al versierd met lichtjes en kransen en je ziet de bomen al her en der in de kamers staan.. bij mij nog niet, want wij hebben altijd een echte boom en dat kán dus echt nog niet. Bovendien komt de hele boel mij altijd al snel de neus uit, 6 januari Drie Koningen haalt het alláng niet meer hahahaha dus nog een paar extra weken een boom in de kamer? nee hoor. Máár we gaan buiten in de voortuin wel het lichtjesnet alvast ophangen.. want die lichtjes vind ik wel extra sfeervol nu. En de krans op de voordeur waarschijnlijk ook wel.. da's zó gemaakt. Inderdaad met takken uit de tuin, maar bij een goede bloemenhandel hebben ze dat spul inderdaad ook wel.. soms los, soms een bosje met van alles wat. En anders toch maar naar een park..? ;-)
  De eerste kerstkaarten heb ik ook al geschreven.. ik schrijf er elk jaar veel, dus dat moet gedoseerd, anders krijg ik een lamme hand! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de behoefte aan lichtjes snap ik. Maar een kerstboom? Nog te vroeg vind ik. Ik doe al jaren geen hele boom meer, soms een kleintje. En 1 januari moet al het kerstspul opgeruimd. :)

   Verwijderen
 7. Wat een sfeervolle etalage! Dickensachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier ook, al een paar weken in sommige huizen. Niet bij mij, hihi. Eerst nog Sing

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sint wordt een beetje verdrongen door nu al in kerstsfeer te gaan. Maar die trend is al jaren gaande. Ik doe graag alles op z'n tijd al heb ik mijn zelfgemaakte foto-kerstkaarten al binnen...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb helemaal niks met Kerst. Niet met het feest en niet met de versieringen. Maar die winkel ziet er wel erg mooi uit, zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vier eerst Sinterklaas met kinderen en kleinkinderen, ieder gezin op zijn beurt dit jaar. Daarna komt kerst, maar een grote versierder ben ik niet. Misschien een klein boompje op het balkon met wat lichtjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik moet zeggen dat ik die winkel wel heel prachtig vind met al die Kerst spullen, terwijl ik verder toch altijd vind dat Sinterklaas eerst aan de beurt is.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik mis dan de Sinterklaas sfeer. Zou dat feest langzaam uitdoven?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige winkel is dat. Ik vond het dit jaar wel heel erg vroeg hoor, alle kerstversiering. Zelf zetten we ongeveer 2 weken voor kerst de kerstboom neer.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh, wat is het mooi in Deventer. Ik ben daar nog nooit geweest. Wel erlangs met de trein, maar dat is zò lang geleden!
  Lijkt me een heel mooie winkel zeg... Ja, hier zie je ook al kerstbomen, mensen willen het thuis nu extra gezellig maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik had nooit zoveel met kerst, maar het ziet er wel altijd gezellig uit als de stad met lichtjes is versierd. Op de een of andere manier geeft het troost, zeker nu, dat zulke dingen wél gewoon doorgaan. Zellfs wat eerder dan normaal, ik denk omdat iedereen toe is aan wat licht in de duisternis. Tot mijn verbazing kijk ik nu uit naar kerstmis! Maar volgens mijn omgeving komt dat omdat ik een oude muts word, en niet door corona.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.