Pagina's

24 januari 2021

wat breng ik teweeg?


Er zit niet zo veel variatie in de route die ik wandel. Meestal neem ik gewoon de korste weg naar de IJssel en kom dan uit op deze plek. Daar is ie weer, de mooie boom. En er kwam net een schip voorbij.

Uitgestorven winkelstraten.

Meeuwen vechten om een boterham.En een enkele ondernemer vecht voor zijn boterham met koffie to go.En ineens staat daar een tekst op een muur, die me al een paar dagen bezighoudt. Kijk maar op de foto hieronder.

Dat je teweegbrengt
is van meer belang dan
wat je teweegbrengt.

J.A. Deelder


Teweegbrengen. 
Veroorzaken, zegt Van Dale. 

Ik denk aan dingen die ik tot stand heb gebracht. Maar is dat hetzelfde als teweegbrengen? Enfin, die tekst van Jules Deelder heeft bij mij wel van alles teweeggebracht.


35 opmerkingen:

 1. Ik weet niet of ik het er helemaal mee eens ben. Moet er nog maar eens een poosje op kauwen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat citaat lijkt een beetje op: 'Je kunt beter spijt hebben van wat je WEL gedaan hebt, dan wat je NIET gedaan hebt.' Dat vond ik ook altijd een mooie. Helemaal onderschrijven doe ik hem niet, denkend aan dictators en massamoordenaars. Maar zo'n citaat helpt je wel om niet passief te blijven, om te durven leven. Aan beide citaten zou ik willen toevoegen: zolang het maar gebeurt vanuit goede intenties. Dan nog kan je de grootste schade aanrichten, maar je weet dat je het goed bedoelde, en dat maakt een heleboel verschil.

  Ja, ik doe ook meestal hetzelfde rondje Kralingse Plas, en het gaat me nooit vervelen. De natuur is elk seizoen weer op een andere manier mooi. En je hebt nog eens tijd voor dit soort filosofietjes...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een mooie, FF! Ja, wel vanuit goede intenties, dat ben ik met je eens. Maar ik lees het zoals je zegt: niet passief blijven. Doe iets met je leven. Laat je voetafdruk achter! Laat jezelf zien!
   En die filosofietjes, heerlijk hè.

   Verwijderen
 3. Ja, de teksten van Deelder stemmen je altijd wel tot nadenken, hoewel ik dit eigenlijk maar een simpele vind. Dit is natuurlijk gewoon die slogan 'het maakt niet uit wat je doet, áls je maar wat doet'.. maar dan een beetje mooier omschreven. ;-) En we doen allemaal wel wat hè.. het hoeft niet zo bijzonder te zijn, zolang je maar niet vastroest. En in navolging daarop vind ik 'Je kunt beter een nachtje slapen over wat je wilt gaan doen, dan wakker liggen over wat je gedaan hebt' voor mij persoonlijk ook wel een goeie! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij zegt het wel mooier, vind ik. :)
   Ja, een beetje nadenken voor je wat doet is natuurlijk niet verkeerd. Maar te veel nadenken, zodat je niets meer doet, is ook weer niet goed.

   Verwijderen
  2. Ja, komt omdat 'teweegbrengen' zo'n mooi woord is hehe.. maar daarvoor was het dan ook een dichter hè. ;-)
   Eigenlijk lig ikzelf nachten wakker over dingen die ik moet gaan doen.. en als ik ze dan gedaan heb is het over en kan ik weer slapen.. dus hij klopte nog niet eens echt goed voor mij hahahaa! ach, die citaten ook.. ik ben het er meestal niet mee eens, maar ze zijn vaak wél mooi en over nagedacht (misschien een nachtje?). ;-)
   Ik vergat trouwens helemaal te schrijven dat ik je foto's weer heel bijzonder geslaagd vind! :-)

   Verwijderen
  3. O ja, ik ben ook zo'n wakkerligger. Maar aan de andere kant zeg ik soms dingen en terwijl ik ze zeg, denk ik: waarom zeg ik dat nou? Maar dan is het al te laat. :)
   Dankje!

   Verwijderen
 4. Leuk om zo even in Zutphen rond te kijken en die spreuk aan de muur vind ik ook zo Zutphens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is alleen Deventer en Jules Deelder was de nachtburgemeester van Rotterdam.

   Verwijderen
 5. Mooi zo’n tekst, deze blijft echt hangen. Prachtige foto met de meeuwen, kijk eens die ene die wegvliegt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij zo'n koffie-bord zou je al een beker nemen als steun

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaja ik zou ook gewoon simpel een lekker kopje koffie nemen zonder iets teweeg te brengen hihiji

   Verwijderen
 7. Hihihi nou daar ben ik het dus niet mee eens. Er worden veel te veel enge dingen teweeggebracht. Onnadenkend en alles Dat je teweeg brengf heeft altijd gevolgen dus kan WAT je teweegbrengt als je niet nadenkt desastreuze gevolgen hebben. Dan maak je er een zootje van

  Zo ik heb gesproken ghaghaghagha😂😂😂

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat woord 'teweegbrengen' brengt heel wat teweeg! :) En je hebt helemaal gelijk.

   Verwijderen
  2. Ach Judy het was meer als grapje bedoeld. Je kunt alle dingen recht of krom praten. Het ligt er maar aan of je van het onhielzame of het heilzame uitgaat en bij dat laatste is het natuurlijk heel goed Dat je Wat teweeg te brengt. Iedere medaille heeft twee kanten. Was er niet een voetballer die....
   Ben je er nog ? 🤣🤣🤣

   Verwijderen
  3. Vind het ook een leuke discussie! :) Je kunt er twee kanten mee op met deze tekst. Ik merk dat ik naar de positieve kant ging met mijn gedachten. Zo van: doe iets met je leven. Maar uiteraard, er zit ook een andere kant aan de medaille. Haha. Ja, hoor, ik ben er nog.

   Verwijderen
 8. I think the quote is a bit like the theory that dropping a pebble into a pond causes ripples that have a wide reaching effect - we often think we are insignificant, but our small actions can start bigger things that reach far, even after we are no longer there. Hold that thought :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I love that thought! That's how I read it as well, the positive ripples!

   Verwijderen
 9. Zo leuk om alle meningen en reacties et lezen. Mijn gedachte was de positieve. En bovenstaande van Betty vind ik mooi gezegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha je hebt wat teweeg gebracht door deze quote te plaatsen...leuk om al de reacties er na te lezen..."dat" deed je dus en "wat" een reacties!
  Ìk ga er nog even over nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik moet gelijk denken aan een citaat dat ik pas gelezen heb. Het is van John Burroughs een natuuronderzoeker en essayist. "To learn something new, take the path that you took yesterday." Ik vind het zo bevrijdend, niet steeds achter nieuwe zaken aanhollen, maar dit...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar moest ik even over nadenken, Ageeth. Mijn vertrouwde rondje is elke keer toch anders.

   Verwijderen
 12. Hier moet ik een poosje over nadenken.....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik hou wel van die uitspraak van Deelder want ik ben het met hem eens, een niet noemenswaardig bestaan lijden lijkt me niks. Bord met koffie-tekst is super!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat stemt mij weer tot nadenken: "Een niet noemenswaardig bestaan lijden".

   Verwijderen
  2. Liesbeth, iets teweegbrengen past wel bij jou! :)
   En Ageeth, volgens mij is ieder leven noemenswaardig.
   Die Jules, hij heeft ons aardig aan het denken gezet.

   Verwijderen
  3. Ik bedoel het lijden in de zin in plaat van leiden ;-)

   Verwijderen
  4. Oh..... dat was me nog niet eens opgevallen! Erg zeg. Jee, nu moet ik nog meer nadenken. :)

   Verwijderen
 14. Wat een mooie uitspraak. Die zet me meteen aan het denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Interessante reacties allemaal en ik dacht nog, wie of wat bepaalt wat een noemenswaardig bestaan is?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ha Judy, je hebt teweeggebracht, kunnen we wel stellen ;-) Jouw blog, en alle mooie reacties daarop, is het eerste wat ik lees deze zondag en hoe fijn om hierover eens wat verder te filosoferen! Ik sluit me ook graag bij Betty aan: rimpelingen veroorzaken - ervoor zorgen dat jij iemand anders raakt, die vervolgens zelf weer voor rimpels gaat zorgen... En ja, dat kan zowel vanuit kwade als goede bedoelingen. Voor mij zit achter de tekst van Deelder ook een idee van: niemand is nietig, niemand doet er NIET toe, iedereen kan (als zij/hij wil, zich daarvan bewust is) teweegbrengen... oftewel: jij bent machtiger, krachtiger dan je denkt... en dát zouden heel veel meer mensen zich in deze tijd mogen beseffen! We hoeven niet allemaal braaf te doen wat een ander ons voorschrijft, we kunnen zélf teweegbrengen... (en het doet mij verdriet die lege winkelstraten in mijn geliefde Deventer te zien)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, behoorlijk! :)
   Je zegt het mooier dan ik, maar ik ben het helemaal met je eens, Anuscka. Ik zag ook het mooie in de tekst van Deelder en in Betty's reactie.
   Ik kom vast wel een keer terug, hoor, over een tijdje. Ik moet eerst wat dingen op een rijtje hebben, over mezelf en wat ik met het blog wil. Waar wil ik over schrijven. Dat.

   Verwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.