Zaterdag - ja tegenwoordig is bezorgen op zaterdag en zondag helemaal niet
meer vreemd, ook ‘s avonds niet - kwam 'monsieur Albert' mijn boodschappen bezorgen. Waaronder een
grote hoeveelheid verse groenten. Gisteren was het tijd om ze te
verwerken.
Ik blancheer ze, of kook ze kort. Allemaal in hetzelfde kookwater, bespaart
ook weer in gasverbruik. De worteltjes kook ik wat langer dan de broccoli of
de spruitjes. Ze staan af te koelen op het aanrecht, waarna ik ze in
diepvrieszakjes invries.
Het grootste werk is dan al gedaan, zodat ik elke
avond kan kiezen uit verschillende groentecombinaties voor het avondeten. Ik
bak dan wat vlees, kip, vis of een andere proteïne en gooi er een portie van die groenten bij in combinaties waar ik op dat moment zin in heb. De gewoonte is geleidelijk ontstaan omdat ik 's morgens meer energie heb dan 's avonds.
In de loop der tijd ben ik aardappelen uit mijn dieet weg gaan laten. Ik vond het een bron van snelle koolhydraten en die probeer ik te vermijden.
Maar onlangs hoorde ik een podcast van wetenschapsprogramma Focus waar ik in bed wel eens naar luister. Power to the Pieper. Klik op de link voor meer info. Het gaat over een onderzoek van Paul de Vos UMCG. Hij heeft ontdekt dat het zetmeel in aardappelen, als je ze laat afkoelen en een nacht in de koelkast laat staan, verandert. Het wordt van snelle koolhydraten omgezet in een soort van kristallen, die veel moeilijker verteerbaar zijn. En dus veel beter voor je darmen en darmflora.
Het vermoeden bestaat dat dat ook geldt voor pasta en rijst. Maar dat is (nog)
niet onderzocht. Ik vroeg me af of het ook geldt voor groenten. Want dan zou
de manier waarop ik groenten verwerk en eet ook qua koolhydraten heel gezond
zijn.
Hoe dan ook, ik blancheerde ook nog wat prei. En het kookvocht bewaar ik als
groentebouillon.
Heb ik ook gelezen Judy. Een koude aardappelsalade is smullen voor je microbioom. Evenals wat pasta/rijst door de rauwkost
BeantwoordenVerwijderenInteressant, hè. Van die pasta en rijst is het nog niet zeker, maar het zou heel goed kunnen.
VerwijderenNou, dat is zeker goed om te weten van die aardappels...
BeantwoordenVerwijderenDH heeft diabetes 2 sinds kort en we moeten echt wel wat gaan aanpassen.
Maar wat handig van je om de groenten op deze manier voor te bewerken. Het schoonmaken en snijden kost ook altijd veel tijd en energie!
Daar had ik nog niet aan gedacht, maar voor diabetici is het lijkt me goed nieuws dat je toch aardappelen kunt eten.
VerwijderenEn ja, het kost wat tijd al dat schoonmaken en snijden, maar daarna heb ik er profijt van.
interessante weetjes!
BeantwoordenVerwijderenJa hè.
VerwijderenWow, jij bent echt goed bezig zeg! En 'Power to the Pieper' wat goed verzonnen hè, de titel. Ik ga luisteren
BeantwoordenVerwijderenHet is natuurlijk ook voordeliger om grotere hoeveelheden te kopen en in porties te verwerken voor mij alleen.
VerwijderenEr loopt van Focus nu een serie over batterijen, in verband met de steeds grotere behoefte daaraan met electrische auto's en zo. Dat onderwerp vind ik minder interessant. Maar er zit vast wel wat anders naar jouw smaak tussen.
In Opperdoes zit een groentenman/teler van opperdoezeronde.
BeantwoordenVerwijderenEr hangt al zeker 20 jaar een bord met Power to the pieper boven de deur.
Ah, dus niet helemaal origineel. Maar het blijft geweldig bedacht!
VerwijderenIn doe het ook weleens zo maar toch vind ik het uit de diepvries minder lekker dan zo vers op tafel.
BeantwoordenVerwijderenHanny.
Ik doe het zo omdat ik door long covid 's avonds vaak geen puf meer heb om een hele maaltijd in elkaar te draaien. Dit maakt het voor mij gemakkelijker om gezond te blijven eten. En ik heb geen last van smaak verschil eigenlijk.
VerwijderenHeel handig dat.. en het zorgt ervoor dat je tóch goed blijft eten ook al ben je te moe om uitgebreid te koken hè.. is best belangrijk.
BeantwoordenVerwijderenDat soort onderzoek is altijd wel een eyeopener, maar ik eet sowieso nog wel aardappelen, pasta en rijst hoor.. wél veel minder dan ooit.
Het is ook handiger met bezorgen om veel tegelijk te bestellen. En er is dus toch een manier om gezond aardappelen/pasta/rijst te eten.
VerwijderenBen lid van een FB groep over diabetes en leerde daar dat je de aardappelen het beste vroeg in de dag kan schillen, en dan 2x water verversen er ook al heel veel zetmeel is verdwenen.
BeantwoordenVerwijderenIk eet al jaren koolhydraatarm en op weekdagen geen aardappelen, pasta of rijst. Alleen in het weekend wel eens gebakken aardappelen en die zijn dan de dag ervoor al gekookt, ben ik daar ook goed mee bezig.
Ik eet ook al lang kh arm en dat bevalt goed.
VerwijderenInteressant. Ik kook steeds voor twee dagen. Het opgewarmde eten is dus gezonder dan ik dacht.
BeantwoordenVerwijderenVoor twee dagen koken heb ik ook lang gedaan.
VerwijderenIk zie restjes ineens in een ander perspectief. Zo leer ik telkens weer bij.
BeantwoordenVerwijderenSlim van je om zo het eten voor te bereiden voor als je ‘s avonds geen energie hebt! Dat van die koolhydraten wist ik niet, maar ik heb dan ook geen problemen met koolhydraten.
BeantwoordenVerwijderenGoed bezig! Het kost even tijd, maar dan heb je er toch heel lang plezier aan.
BeantwoordenVerwijderenHandig en je hebt dan ook steeds de goede hoeveelheid...
BeantwoordenVerwijderenGoed, handig en gezond bezig hoor. Ziet er smakelijk uit bovendien.
BeantwoordenVerwijderenGoed, iedere dag groen. Dat is te zien op jouw gezonde foto.
BeantwoordenVerwijderenDit gaat over koolhydraten natuurlijk. Qua vitamines zal vers beter zijn, denk ik.
BeantwoordenVerwijderenHeel interessant blog om te lezen. Ook een handige methode hoe
BeantwoordenVerwijderenjij alles verwerkt. In alle opzichten een win win uitkomst.
Interessabt verhaal. Dat houd ik in gedachten
BeantwoordenVerwijderen