Pagina's

20 januari 2025

de goede grond


Nog een keer over potgrond. Ik schreef er eerder over. Er was een stekje dat nodig in de aarde moest, maar mijn potgrond was op. En eigenlijk zat ik te twijfelen of ik weer een nieuwe zak zou kopen, omdat ik steeds last had gehad van een rouwvliegjes plaag die uit de potaarde kwam. 

Eerst even over de rouwvliegjesIk heb er diverse keren over geschreven. De larfjes zitten in de aarde. Je kunt ze bestrijden met zg. aaltjes, die de larfjes opeten. Ze zitten in een plastic verpakking, je lost ze op in water en met dat mengsel geef je dan de planten water. Ik koop de aaltjes hier. Ik heb geen aandelen, maar heb er goede ervaringen mee. 

Maar los van de vliegjesplaag is er nog een ander probleem met potgrond. Ik kijk graag naar Engelse tuinprogramma's, vooral Gardeners' World. En daar hebben ze het altijd over 'peat free potting compost'. Oftewel: turfvrije potgrond. In Groot-Brittanië willen ze turf ook steeds meer verbieden. Maar in onze gangbare Nederlandse potgrond zit gewoon turf. 

En oei, dat is zo slecht. Hele veengronden worden daarvoor afgegraven. Niet in ons eigen land, nee, want die veengronden zijn grotendeels in vroeger tijden al afgegraven. Nee, we halen het van ver weg, veelal Oost-Europa. De foto's van kilometers en kilometers van afgegraven veengrond zijn hartverscheurend. Dat moeten we dus niet meer doen. Lees maar meer hier. Het wetenschapsprogramma Focus heeft er ook eens aandacht aan besteed. 

Dus ik maakte een gang langs verschillende bloemisten in de binnenstad, en ook mijn favoriete tuinmarktkoopman. Als ik dan toch een nieuwe zak aarde wou kopen, dan maar meteen een goede. Maar geen van allen hadden ze turfvrij. Ze hadden er zelfs nog nooit van gehoord. Hoe erg is dat! Maar het bestaat wel. Alle gerenommeerde merken verkopen ook turfvrije potgrond, zie ik als ik google. Een beetje duurder, dat wel. 

Deze keer kocht ik bij mijn A.H. bestelling compacte potgrond van P.okon. Het is een harde plak gedroogde en geperste substantie, die aarde wordt als je er water bij gooit. De samenstelling is: kokosvezel en voeding. Daar zitten beslist geen larfjes in. Nu lees ik wel in het eerder genoemde artikel dat kokosvezel ook niet echt een oplossing is. Het komt van ver en er worden oerwouden voor gekapt. Maar ja, wat dan?

Ik laat wel weer weten hoe de kokosvezel aarde bevalt. Mijn zoektocht is nog niet over. Want straks is het weer tijd voor mijn balkontuintje en heb ik weer goede potgrond nodig. Wordt vervolgd.

2 opmerkingen:

  1. Dat wist ik allemaal niet. Dankjewel Judy
    Ik heb heel veel planten en ik vind dus dat ik er ook wat aan moet doen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het een groot dilemma. Als je het weet, voelt het niet meer goed om zo'n gangbare turfgrond te kopen. Ik ga wat experimenten, straks met balkonplanten. En dan lees je het weer hier.

      Verwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Je reactie wordt gepubliceerd na mijn toestemming.