Pagina's

17 juli 2023

wist jij dit over je potgrond? ik niet



Ik kwam zaterdag net wat aarde tekort om een nieuw plantje in een groter potje te zetten. De laatste keren dat ik potgrond nodig had, kocht ik dat bij een bloemist niet ver van mijn huis, zodat ik met mijn boodschappenkar de zware zak aarde naar huis kan krijgen. Gewone potgrond kocht ik, universeel voor binnen en buiten. Niets bijzonders zou je zeggen.

Maar dezelfde avond keek ik een opgenomen aflevering van... het NTR programma Focus over veengrond. Hier kun je hem terugzien.  Want daar komt de potgrond vandaan. Van afgegraven veengronden. Het was een stevige confrontatie, het kwam hard bij me binnen. 
Ik keek meteen op de verpakking van mijn zak potaarde. En ja, er zit turf in. In Gardeners' World, het tuinprogramma op de BBC, heeft Monty Don het altijd over 'peat free' potgrond. Maar ik stond er niet eerder bij stil, hoe dit in Nederland is. 




Veengronden zijn in Nederland allemaal afgegraven. Wat je ziet in het programma Focus zijn veengronden in Duitsland. Kilometers en kilometers kaal afgegraven landschap voor zo ver het oog reikt. Om akelig van te worden. En als dat veen op is, halen we het uit de Baltische landen. 
Waar gaat dat veen naar toe? Natuurlijk naar onze zakken potgrond. Maar het wordt ook op grote schaal gebruikt in de tuinbouw. Dat is waar onze groente op groeit. 

Veengrond is eeuwenlang afgegraven voor brandstof. Maar de drassige veengebieden houden water vast. En CO2. Enorm veel CO2. Ga je dat weghalen, dan verdroogt het landschap en komt er enorm veel CO2 vrij. Dat kunnen we ons niet meer permitteren in deze tijd. 

In Nederland wordt de grondwaterstand kunstmatig laag gehouden. Want op drassig grasland kunnen geen koeien lopen. Maar daar is de bodem langzaam aan het zakken. En dat is toch absurd met een stijgende zeespiegel.
In het programma Focus zie je experimenten met het aanleggen van nieuwe veengronden. En ook hoe veeteelt mogelijk zou kunnen zijn bij een hoger grondwaterpeil. Ik vond het reuze interessant. En hoopgevend. Want ik wist het niet. Dit allemaal.

Ik kocht eerder biologische potgrond bij de biologische supermarkt. Maar na een serie uitbraken van rouwvliegjes bij mijn kamerplanten, ben ik daarmee gestopt. En ik weet niet of die aarde turf bevatte. 
Eén keer kocht ik onderstaande potgrond op basis van kokosvezel. Het is gedroogd en je moet er water bij doen voordat je het kunt gebruiken. 
Het was even wennen. Het ziet er nogal vezelig uit. En ik kon steeds niet goed inschatten of de plant water nodig had, omdat de aarde droog oogt bovenop. Ik was er niet onmiddellijk enthousiast over en ging weer terug maar de oude vertrouwde turfaarde.

Maar nu ik dit allemaal weet, zal ik nooit meer turfaarde kopen. En gelukkig vind ik met wat googlen genoeg turfvrije alternatieven. En ook op Gardeners' World kun je er meer over lezen. In de UK wordt het gebruik van turf in 2024 verboden.


28 opmerkingen:

  1. Jee Judy, ik moet me daar ook eens in verdiepen. Het is mij totaal onbekend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kijk die aflevering van Focus, Geri, dat is heel verhelderend. Zij zeggen het beter en uitgebreider dan ik het hier kan samenvatten.

      Verwijderen
  2. Ja, ik wist dat en let er tegenwoordig ook op.
    Gr. Renske

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat goed, Renske! Ik moet nu eens gaan uitzoeken hoe ik aan turfvrije aarde kom.

      Verwijderen
  3. Dat wist ik absoluut niet... en wat goed dat je hier over schrijft! Ik ga er zeker op letten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat heel veel mensen dit niet weten, ik ook niet.

      Verwijderen
  4. Goed om te weten. Ik ga me er in verdiepen. Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat wist ik niet, ik ga zo op de zak kijken die we laatst kochten, over de vorige was ik helemaal niet tevreden: teveel vliegjes...
    Ik ga die Focus bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, die vliegjes, dat had ik ook. Ik heb ze steeds bestreden met aaltjes. Maar ja, die moet je dan wel weer steeds kopen.

      Verwijderen
  6. MIjn vader was vroeger bloemenkweker, en ik herinner me bulten met turfmolm, zoals dat toen werd genoemd. Ik weet ook al lang dus dat je het beter niet kunt gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, turfmolm, die term herinner ik me ook. Maar ik wist niet dat dat dus de samenstelling van potgrond is.

      Verwijderen
  7. Ja, daar had ik ook al eens iets over gelezen of gehoord op tv. Het jaarlijks voor de winter turfmolm over de tuinaarde strooien deed ik echter alláng niet meer, maar van de potgrond wist ik het eigenlijk niet dat het daar ook in zit. Nu is het ook alweer lang geleden dat ik dát kocht.. ik ben niet zo heel erg in de weer met potjes en verpotten. Maar ga daar natuurlijk nu ook wel op letten in het vervolg! Het moest hier ook maar verboden gaan worden hè.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Turfmolm strooien herinner ik me wel van vroeger, maar dat heb ik nooit gedaan. Toen ik nog een tuin had. Nu op mijn balkon gebruik ik natuurlijk alleen maar van die zakken potgrond. Wat ik niet weet is of die biologische potgrond turf bevatte, dat ga ik nu uitzoeken. Online is er ook veel te vinden.

      Verwijderen
  8. Ik wist het niet, dus dankjewel.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik wist het ook niet, maar mijn man wel, hij gebruikt al jaren potgrond zonder turf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben wel benieuwd waar hij die potgrond koopt. Ik denk dat ik die online zal moeten bestellen.

      Verwijderen
    2. In de biologische van Ekoplaza zaten ook beestjes, die gebruikt hij alleen voor de buitenpotten, de laatste keer had hij ze bij het tuincentrum gekocht, maar die was niet biologisch.

      Verwijderen
    3. Bedankt Janny. Ja klopt, ik kocht de biologische ook bij Ekoplaza. Mét beestjes. :(

      Verwijderen
  10. Ik wist het wel,maar hield mezelf voor de gek "Ach ik gebruik maar een beetje". Ga ook eens naar een alternatief zoeken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat was bij mij ook een beetje zo, want ik had al vaker van 'peat free' gehoord, maar er me niet in verdiept.

      Verwijderen
  11. Voor de tv uitzending wist ik het ook niet. Goede documentaire. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wist ik ook niet, dus wat geleerd vandaag. Dankjewel! Vanaf nu ga ik er op letten en de duurzame variant kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Luus, ik was je een beetje uit het oog verloren, goed je hier te zien!

      Verwijderen
  13. Nooit geweten. Goed dat je ons erop wijst.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. This is great information Judy. Here in the U.S. there are so many types of potting soil. Never have really been concerned with ingredients. I use top soil mixed with potting soil for plants in pots outdoors. They do not dry out quite as quickly if mixed together. Sphagnum moss is what I use to start seeds indoors. I think there is plenty of this available here. Hope you are having a delightful week. Hugs!

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.