Pagina's

17 februari 2025

pacing


Ik vond een afgebladderde blinde muur wel een mooie metafoor voor long covid.

Eind juli was het precies twee jaar geleden dat ik corona kreeg. 
Je kunt wel stellen dat ik in die twee jaar door een emotionele rollercoaster ben gegaan. Van paniek, boosheid, verzet, en diepe wanhoop. Tot langzamerhand acceptatie van hoe het is op dit moment. Je kunt het gerust een rouwproces noemen.

Inmiddels heb ik mijn leven aangepast. Om het leven makkelijker maken. Met ergens toch altijd in mijn achterhoofd het gevoel van 'willen en hopen dat het ooit beter wordt'. 
Op een rijtje:
  • Hulp. Ik kreeg anderhalf uur per week huishoudelijke hulp via de WMO.
  • Afscheid nemen van inspannende sociale contacten. En dat was niet makkelijk. Ik besloot niet meer naar familiedagen of uitjes met vrienden te gaan. Het reizen ernaartoe alleen al kost me te veel energie. En misschien verlies ik hiermee het contact met sommigen. Het zij zo. Wie contact met mij wil, kan ook naar mij toekomen. Of bellen of appen.
  • En elke dag nemen zoals ie komt. Elke dag bepalen: wat is vandaag haalbaar en wat niet? Sommige dingen kunnen ook morgen. Of overmorgen. Of niet. 
  • En mijn boodschappen worden bezorgd. 

Een tijdje geleden stuitte ik op het begrip  pacing . Zie de links onderaan.
Het is een methode om je beperkte energie te managen door inspanning en rust met elkaar af te wisselen. Dat klinkt heel logisch maar het valt nog niet mee in de praktijk. Je moet er echt bewust mee bezig zijn. Nadenken bij alles wat je doet. 

Ik had de neiging om 's morgens, als ik op mijn best ben, mijn programma voor die dag af te werken en dan 's middags voor pampus op de bank te ploffen. En soms was ik dan echt over mijn grens gegaan die ochtend en kon daarna niet veel meer. En de dag daarop ook niet.
Maar deze methode zegt: je kunt elke inspanning ook in stukjes doen. Elke activiteit kan door de helft. Alles kan in etappes. 

Ik merkte het de laatste tijd met lopen. Als ik moe werd en de pijn in mijn spieren toesloeg, ging het weer beter als ik even had gerust. Op een bankje bijvoorbeeld of een muurtje. Klinkt logisch maar voor mij was het een aha belevenis. Het maakt namelijk dat ik over een afstand lopen misschien langer doe, maar wel minder vermoeid aankom. Het helpt dus.

Maar eigenlijk deed ik het al op veel manieren. Bijvoorbeeld de was opvouwen, iedere keer als ik langs het wasrek loop een beetje. Maar ook iets schoonmaken, elke dag een stukje badkamer. Niet alles tegelijk. Tussendoor even zitten. Een spelletje op de computer doen. Een kaartspelletje. Of een puzzeltje. Ik ontdekte laatst Jigidi.
Wat ook helpt is dingen klaarzetten om op een ander tijdstip te doen. Vaak bereid ik 's morgens al dingen voor voor het avondeten.

Nog een opmerking tot slot: pacing is absoluut niet hetzelfde als training, waarbij je langzaam de inspanning opvoert. Dat is bij ME en Post Covid juist de grote valkuil: te veel doen leidt juist tot verergering van de klachten. Pacing gaat om het zo goed mogelijk managen van de beperkte energie die je hebt. 

15 opmerkingen:

  1. Zo herkenbaar. Na mijn pericarditis ervaarde ik hetzelfde. Als je het kunt accepteren,komen er weer mooie maar andere tijden. Sterkte,Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit was een blogje van een paar maanden geleden. Ik wou het wat bijwerken, maar dan komt ie toch weer bovenaan te staan. Geeft niet. Het blijft zinvolle info. En fijn dat het herkenbaar is, dan heeft hopelijk een ander er ook wat aan.

      Verwijderen
  2. Mooie metafoor! Het is een manier van leven geworden voor je en het is ook goed om het zo nu en dan van je af te schrijven...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik dacht eigenlijk dat ik dit allang gepost had, maar niet dus. Bij deze dan.

      Verwijderen
    2. Ik zie trouwens ook dat ik die foto voor een ander blogje over post covid heb gebruikt. Nou ja.

      Verwijderen
  3. Dank voor die metafoor. Nu kan ik me veel beter voorstellen hoe het voor jou voelt. En inmiddels zit ik nu ook lekker te puzzelen! (iets wat nota bene nog lijkt op een afbladderende muur ook! maar: met mooie geraniums ;-) ) Dus ook dank voor die tip! Altijd fijn om een focus te hebben op iets rustgevends...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een echte puzzel dus, daar moet je wel ruimte voor hebben. Ben echt een beetje verslaafd geraakt aan die puzzel site, lekker om alles letterlijk op een rijtje te zetten. :)

      Verwijderen
  4. Mooie metafoor, die het heel goed weergeeft.
    Het blijft een zoektocht, hè.
    Mijn zoon en schoondochter zijn er redelijk uit gekomen, al is er steeds een terugval, met name na emotionele gebeurtenissen...

    En dank voor de link naar de puzzelsite, die kende ik nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat fijn dat het met je zoon en schoondochter goed gaat! Ja, er blijven toch wel beperkingen en terugvallen helaas. Als het maar leefbaar is.
      Succes met puzzelen!

      Verwijderen
  5. Hopelijk klopt die foto helemáál als metafoor, als dat smalle lijntje in het midden je ooit toch weer es naar de 'goeie kant' kan leiden hè. ;-) Tót die tijd maar alles doen om het leefbaar te houden.. als dat naast al die andere dingen in dat rijtje pacing is, waarom niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk helpt pacing me nog het meest. Dan heb je tenminste nog een beetje controle over je lijf.

      Verwijderen
  6. Fijn dat je ontdekt hebt dat pacing jou helpt, het is soms een lange zoektocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goed van je dat je inziet dat deze manier van leven het beste is voor jou al begrijp ik heel goed je gevoel van 'willen en hopen dat het ooit beter wordt'.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ga pacing eens opzoeken altijd handige info desnoods om te delen met anderen. Het klinkt handig. Het is idd jammer als je familie en vrienden moet missen, maar als ze dat niet voor je over hebben dan zegt dat wel genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Je reactie wordt gepubliceerd na mijn toestemming.