Pagina's

21 juni 2018

het verscholen dorp - vierhouten en elburgGrappig is dat, hoe de laatste tijd door toeval kleine stukjes Joodse geschiedenis op mijn pad komen. Ik heb er al een paar keer een blogje over geschreven. Het begon met het verhaal van De Man van Deventer, waar ik voor het eerst kennis maakte met Struikelstenen. En in april van dit jaar woonde ik een struikelstenenlegging in mijn woonplaats Deventer bij.....

Gisteren was ik met oudklasgenoot Hans in Vierhouten en Elburg. We bezochten een aantal Joodse monumenten, die op de route liggen van het Westerborkpad.

In de bossen van Vierhouten bevindt zich Het verscholen dorp, een onderduikerskamp waar in 1943 en 1944 vele mensen een veilig onderkomen vonden. Helaas werd het kamp in 1944 ontdekt. Vele onderduikers, maar helaas niet allemaal, konden ontkomen.
In Elburg bezochten we Museum Sjoel Elburg, een verhalenmuseum over het dagelijks leven van de Joodse families die in Elburg woonden. Interessant was de korte film die je kon bekijken, over de geschiedenis van de Joden in Nederland.


Hieronder de Joodse begraafplaats in Elburg.
Daarna maakten we nog een wandeling door Elburg. En lunchten we op een terrasje.
Het is een prachtig stadje, één van de Hanzesteden. Maar oei, wat was het druk, afgeladen vol met toeristen. Op de foto's hieronder hebben we die allemaal uit het beeld weggelaten.

Links:
Het verscholen dorp
Museum Sjoel Elburg
Elburg, Hanzestad
Joodse begraafplaats Elburg

3 opmerkingen:

  1. Dat is knap dat je ze allemaal uit beeld hebt! Ik kende het verscholen dorp niet. Mooie post!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat was ook niet eenvoudig. :) Maar in de zijstraatjes was het rustig dus.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.