Pagina's

12 juli 2018

gebrandschilderde ramen - broederenkerkDeventer bestaat dit jaar 1250 jaar. Dat wordt op allerlei manieren gevierd. Beslist de moeite waard om Deventer speciaal in dit jaar te bezoeken.....

In het jaar 768 zette de Engelse benedictijner monnik Lebuinus voet aan wal in de kleine Saksische nederzetting waar nu Deventer ligt, en bouwde er een houten kerkje. Tegenwoordig staan er in de oude Deventer binnenstad 3 kerken. De grootste is de Lebuinuskerk, die bepalend is voor de Deventer skyline. Hij wordt gebruikt door de PKN, en verder als expositieruimte. De tweede is de Bergkerk, met de twee torentjes, nu ook vaak voor exposities gebruikt. Beide zijn sobere kerken.

Maar ik hou het meest van de Broederenkerk. En niet alleen omdat ik er vlakbij woon. Deze kerk is enige jaren geleden gerestaureerd, en inmiddels weer in gebruik als RK kerk.
  Momenteel loopt er een expositie over religieus Deventer, niet alleen in de Broederenkerk maar ook op andere religieuze plekken. Zij tonen de canon van de Deventer geschiedenis, waarin religie een grote rol speelde.

In de Broederenkerk kun je o.a. uitleg vinden over de zes prachtige gebrandschilderde ramen.
De huidige ramen zijn in 1865 in Roermond gemaakt. Het had heel wat voeten in de aarde om die ramen in Deventer te krijgen. 

Het glas werd in kisten van Roermond met een platte schuit naar Venlo vervoerd. Van Venlo naar Mook met een stoomboot, van Mook naar Nijmegen met paard en wagen. Van Nijmegen naar Deventer ging het per trein. En uiteindelijk met karren naar de kerk. 
Bij de entree van de kerk bevindt zich een  stiltecentrum . Dit deel van de kerk is elke dag geopend. Ik vind het vaak prettig daar even naar binnen te lopen. Even de stilte ervaren. Ook al ben ik niet katholiek. En soms een kaarsje aansteken bij Maria. 
Of bij de Heilige Antonius. Ik geloof dat hij als heilige is afgeschaft. Maar in onze familie wordt hij nog vaak aangeroepen. En hij helpt altijd!

Heilige Antonius, mijn beste vrind,
Maak dat ik mijn .... weer vind.


Links: 

3 opmerkingen:

 1. Ik vind Deventer een hele leuke stad We zijn er een paar keer geweest. Maar niet in die kerk. De ramen zijn prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is een vrij sobere kerk voor een RK-gebedshuis. Persoonlijk houd ik wel van die eenvoudige interieurs.
  Vroeger kwam ik veel in Deventer, de laatste jaren wat minder (behalve over de A1 rijdend), maar ik blijf het een mooie stad vinden. En zo heerlijk herkenbaar die IJssel en de sky line met die specifieke kerktorens vanaf de snelweg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze kerk, en ook de andere twee, zijn echt een bezoekje waard, Bertie en Ivy. Er is zoveel te zien in Deventer, wandelingen te doen, met gids of alleen met een boekje van het VVV. Ik zal er nog meer over schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.