Pagina's

1 november 2018

eco printsDeze week probeerde ik  eco printing op papier. Had er nog nooit van gehoord. Ik vond toevallig een youtube filmpje en heb er gefascineerd naar gekeken. Dat wou ik ook proberen. Ik zocht wat herfstbladeren en ging aan de slag.....

Het is een hele onderneming, je kookt de bladeren tussen stukken papier in een stapeltje samengebonden tussen twee stukjes hout, ongeveer anderhalf uur. Je voegt aan het water een scheut azijn toe. De houten plankjes vielen echter uit elkaar, omdat ze uit gelijmde onderdelen bestonden. Geen nood, het schijnt ook zonder plankjes te kunnen.

De bladeren geven kleur af op het papier. Alleen... hoewel ik bladeren met allerlei kleurnuances had uitgekozen, waren de afdrukken allemaal dezelfde bruine kleur. Ik heb er met aquarelverf een lichte kleurwassing overheen gedaan. Daardoor kwamen de nuances meer naar voren.

Dit smaakt naar meer. Ga het zeker nog eens doen.

Op youtube vind je veel filmpjes over eco printing op papier. Je schijnt het ook op textiel te kunnen doen, maar dat leek me meer voor gevorderden.

Op mijn schilderblog De Draad Aquarellen heb ik er meer over geschreven.
Zie hier: eco printing en eco printing 2 - mistakes.6 opmerkingen:

 1. Wat een leuk experiment. Ik ga het eens bekijken. Mooi resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel leuk om te doen. Maar eerlijk gezegd vond ik ze pas mooi worden toen ik aquarel toevoegde. Het is even uitzoeken of je een pan hebt die groot genoeg is, en hoe je het stapeltje moet samenbinden. Maar ik ga morgen of zo meteen de natuur in om bladeren en bessen enz. te zoeken, als het ophoudt met regenen.

   Verwijderen
 2. Echt leuk. En dat je dan bedenkt om aquarel te gebruiken

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat ziet er leuk uit! Wat een bijzondere techniek zeg.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.