5 juli 2019

passieDeze passiebloem groeit tegen de gevel, in een straatje waar ik regelmatig doorwandel op weg naar de IJssel. Al weken stond ie vol met knoppen. Ik kon niet wachten tot ze uitkwamen. Deze week was het zo ver. Een paar bloemen zijn uit. Wel een beetje verlegen in het groen verscholen. Maar wat een mooie bloem! Het wachten waard!.....

Er zit een bijbels verhaal aan de passiebloem. Ik hoorde dit verhaal voor het eerst toen mijn zoon pas geboren was. Wij huurden een etage in Bilthoven. De heer en vrouw des huizes waren tuinierders met passie. De vrouw vertelde mij dat verhaal, over hoe de onderdelen van de bloem symbool stonden voor het lijden van Christus. Ik wist het niet meer precies. Ik vond het verhaal hier terug.

Leuk om weer even aan mevrouw V. terug te denken. Niet zo leuk om aan die periode in mijn leven terug te denken. Het was geen gelukkig huwelijk, en we hebben officieel twee jaar volgemaakt. Ik voedde mijn zoon alleen op. Het waren ploeterjaren. Maar dat ligt allemaal al lang achter mij.

Terwijl ik de passiebloem fotografeerde, raakte ik in gesprek met een meneer. Die gesprekjes 's morgens vroeg zijn zo leuk. Deze meneer woont om de hoek. Hij wees mij op een binnentuintje vol met bloeiende hortensia's. De gemeente leverde de hortensia's, de omwonenden verzorgen ze. Ik zou het nooit gevonden hebben zonder de hulp van deze aardige meneer.

Een eindje verder ligt een ander leuk straatje. De bewoners hebben er een groene oase van gemaakt.
Toevallig kende ik deze steeg vrij goed. Op de hoek zit/zat een bed and breakfast waar ik eens logeerde voordat ik in Deventer kwam wonen. Hier is mijn liefde voor de stad geboren.
Het was een huis met een klein oppervlak. Beneden een slaapkamer (ooit een winkelgedeelte) en een badkamer. Daarboven de woonkamer en keuken. En helemaal bovenin de slaapvertrekken van de eigenaar. De kamer op de begane grond was voor mij. Ik kon gaan en staan waar en wanneer ik wilde, zonder overlast voor de eigenaar. Prima geregeld.

Zo zorgt een kleine wandeling voor een leuk gesprek, de ontdekking van een juweeltje van een binnentuin en voor veel herinneringen.

Ik wens iedereen een fijne dag. En ik kan het niet laten met een foto van de IJssel te eindigen.8 opmerkingen:

 1. Wat een mooi verhaal ik heb vaak een passiebloem bewonderd, maar me nooit iets afgevraagd over die naam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige bloem is die passiebloem! En leuk zo'n ontmoeting met een aardige meneer, die je in een mooie binnentuin brengt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De liefde voor de stad Deventer kan ik me helemaal voorstellen en je verhalen erover vind ik geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe prachtig en bijzonder kan de natuur zijn. En ook in combinatie met de stad, die binnentuin is echt een plaatje!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige foto's weer. Wat leuk zo'n gesprek wat je naar een plaats brengt wat je nog niet kende. Dat straatje, wat mooi. Toen jij er woonde zag het er vast anders uit. Ik ga ook regelmatig terug naar plekken van vroeger. Sommige gingen achteruit, anderen zijn veel mooier geworden. Geeft een bijzonder gevoel, he?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dankjewel allemaal!
  Emie: waar kan ik je blog vinden?
  Geri: ik woonde er niet hoor, maar zat er in een B&B zo'n tien jaar geleden. Maar oude plekken weer opzoeken vind ik ook bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee maar.. ook een passiebloem kiekte ik tijdens de vakantie..! (ik schrijf net op je andere blog dat ik een stokroos kiekte, vandaar mijn verrassing) Dat bijbelse verhaal kende ik helemaal niet, ik ben niet gelovig opgevoed. Ik denk bij zo'n bloem altijd aan Hotel De Passiebloem.. een boekje dat een aantal meisjes bij mij op de Havo voorlazen in de pauzes.. een boekje waar wij rode oortjes van kregen hahahahaa!
  Mooi, die verborgen hoekjes in de stad!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geniet altijd van je bloemen en planten foto's, mizzD! Dus het verbaast me niets dat je stokrozen en passiebloemen fotografeerde. Dat boek ken ik niet. ;)

   Verwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.