Pagina's

2 november 2019

de witte seringDit is het verhaal van de witte sering.....

Toen mijn zoon nog een baby was, verhuisden wij naar een piepklein woninkje in Amerongen. Met een piepklein tuintje. Formaat postzegel is bijna te veel gezegd. De huisjes waren net opgeleverd, dus de tuin moest vanaf nul worden aangelegd. Mijn ouders hielpen, onder andere door veel op de baby te passen.

Op een dag werd mijn vader naar het tuincentrum gestuurd. Met de opdracht een wit seringenboompje te kopen. Het was eind zomer, dus bloemen zaten er niet in. Maar 'echt, het is een witte!' zei mijn vader.

Lang verhaal kort, je had het al begrepen.....  het was een dieppaarse.
Kijk maar:


Het fotootje is uit een fotoalbum, niet echt duidelijk. Maar als je goed kijkt, zie je het jonge seringenboompje een half jaar later. In bloei. Je ziet ook het formaat tuin, want vlak achter dit strookje groen zie je een voetpad en daarachter de pas aangelegde gemeentetuin.

Toen wij vier jaar later naar Zeist verhuisden, was het boompje te groot geworden om mee te verhuizen. Dus in Zeist, iets grotere postzegel, plantte ik opnieuw een sering. En nu MOEST het echt een dieppaarse zijn. En dat was hij ook.

Toen we elf jaar later naar een oud huisje met een enorme tuin verhuisden. bleef de sering achter. Maar in 2015 maakte ik deze foto van de inmiddels reusachtige struik. Zo leuk dat hij er nog steeds staat.Vanuit het oude huisje met de enorme tuin, verhuisde ik later naar Deventer. Geen tuin meer, wel een mini-balkon. Maar ook bij dit laatste huis liet ik een paarse sering achter. Die zie je op de bovenste foto. Misschien staat hij er ook nog.

De paarse seringen zijn dus een rode..... eh paarse draad in mijn leven geworden.

Niet zo gek dat ik ze ook een keer schilderde. Ik vond het schilderij laatst weer terug, want ik ben al mijn schilderijen aan het uitzoeken. Hier zie je de seringen in aquarel. Geschilderd in 2012.


11 opmerkingen:

 1. Ik had hier ook een paarse sering.. naast het paadje naar de voordeur. Hij bloeide mooi de eerste jaren.. en lekker dat dat rook! Maar toen kwamen er takken vanuit de dik geworden wortels gegroeid.. ik wist niet dat je die weg moest halen. Ook aan deze takken kwamen bloemetjes.. maar veel kleinere.. en zonder geur. Uiteindelijk hebben deze 'wilde seringen' de oude échte sering verdrongen. Het bloeit best mooi, maar ben vorig jaar toch al begonnen de boel flink te snoeien en eigenlijk wil ik 'm er uit hebben om weer een échte geurende sering te kunnen poten op diezelfde plek. Maar géén witte.. een sering moet voor sowieso paars zijn..! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja klopt, die dikke uitlopers moet je verwijderen. Ze komen soms meters verder boven de grond. Jammer dat jullie struik niet meer mooi en geurig is. Maar als je kijkt naar die uit de kluiten gewassen sering die helemaal over de schutting hangt, dan moet het kunnen om hem te verwaarlozen. Geen idee hoe die nieuwe bewoners dat doen.
  Ik dacht sjiek te wezen met een witte. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige struik, maar ik krijg accuut een niesbuien als ik er alleen maar aan denk. Allergie, helaas. Je schilderij kan ik dus meer waarderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei dat is vervelend, Mieke. Sommige bloemen kan ik niet in huis hebben vanwege de sterke geur. Hyacinthen bijvoorbeeld.

   Verwijderen
 4. Een bijzonder verhaal Judy. Je schilderij vind ik prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hou van seringen. Er staat een jonge paarse in onze jonge tuin. Maar ik heb niet zo'n mooie geschiedenis er mee. Je schilderij vind ik prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En die heerlijke geur. Ik vraag wel eens een enkele tak aan iemand met een grote boom

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dieppaars, dat vind ik de mooiste! Mijn oma had een seringenboom op het pad langs de boerderij, dus ik associeerde seringen altijd met haar. Maar inmiddels hebben we al zo lang zelf seringen in de tuin en zijn de 'van' ons! Je aquarel vind ik prachtig! Je laat ook zo mooi de zon erin zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sering is mooie struik. Ruikt ook lekker. Doet ook goed. Dat weet ik. Bij ons beneden hebben ook zo kleur sering. Ruikt heerlijk als er langs loopt. Je ziet veel van. Andere kant hebben ze ook staan. Dan in witte. Je hebt mooie verhaal geschreven. Schilderij heb je heel mooi gedaan. Mooi om in te lijsten. Fijne avond.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hij is werkelijk schitterend! En het verhaal er achter maakt hem nog mooier vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.