Pagina's

28 oktober 2019

schilderij of foto?


Gisteren bezocht ik de tentoonstelling Bloom Light in de Bergkerk in Deventer. Ik had er al een poster van gezien. Het lijken stilleven-schilderijen van de hand van oude meesters. Maar het zijn foto's van Charles Niël. Ongelooflijk mooi! De tentoonstelling is wegens groot succes verlengd tot en met 10 november 2019.....

Hieronder heb ik de folder geplaatst, als je erop klikt zie je de afbeelding groter en kun je lezen over de tentoonstelling. Mocht je interesse hebben.Ik hou heel erg van oude 17de eeuwse stillevens, waar vaak een symbolische betekenis in verborgen zit. En ik raakte van deze tentoonstelling een beetje in de war. Ik had de neiging om van dichtbij te gaan kijken hoe ze geschilderd waren, zo gewend als we zijn om deze taferelen als schilderwerk te zien.In sommige foto-stillevens heeft hij moderne materialen zoals plastic gebruikt. Zoals hierboven.

Ik heb vaker tentoonstellingen in de Bergkerk gezien. En wat me iedere keer opvalt en een beetje irriteert, is dat je op de glanzende oppervlakken van de kunstwerken het licht van de kerkramen ziet weerspiegeld. Dat was deze keer ook weer. Zie de foto hieronder. Maar goed, het is een mooie kerk en mooi dat hij zo toch een bestemming heeft.


14 opmerkingen:

 1. Wat je zegt over dat licht... dat constateer ik ook wel eens. Pas nog in het Joods Historisch. Dan is het tentoongestelde goed, maar het wordt echt een beetje verpest. Nou ja het zal ook wel lastig zijn in sommige ruimtes.
  Ik vind de foto's prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, jammr is dat. Maar ja, gordijnen in zo'n hoge kerk voor zulke mooie ramen is ook zo wat. :)

   Verwijderen
 2. Leuk bedacht.. eigenlijk de omgekeerde wereld hè. Die stillevens werden vanaf iets echts geschilderd.. en nu is het dan weer echt (alleen dan op foto gezet).. grappig. Las laatst ook iets over alle symboliek die in die stillevens zat.. óók interessant hehe.
  Van die lichtinval.. daar schreef ik na mijn bezoekje aan het Onderwijsmuseum in Dordt ook over. Is best weleens hinderlijk, maar ja.. die gebouwen zijn niet ontworpen voor de functies die ze nu hebben hè. En het is inderdaad goed dat het hergebruikt wordt.. zou zonde zijn anders.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het eerlijk gezegd verwarrend. Ik wou van dichtbij kijken hoe het geschilderd was. En de fotograaf vertelde dat ik niet de enige was. Misschien vond ik het daardoor ook een beetje nep, beetje maar, want het is echt prachtig gedaan, deze fotostillevens.

   Verwijderen
 3. Wat een mooie foto’s, vooral die paarse.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind ze ook prachtig om te zien zeg! Ik kan me voorstellen dat je onder de indruk was. En wat leuk dat ze dit in een kerk doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die kerk heeft geen religieuze bestemming meer, en wordt meer en meer als expositieruimte gebruikt. Het is een heel mooie ruimte, en heel licht.

   Verwijderen
 5. Ik vind het altijd zo leuk, maar dat weet je vast, om dingen te lezen over wat een ander gedaan/meegemaakt/gezien heeft. Wat een mooie expositie en in een kerk vind ik het helemaal bijzonder vanwege de sfeer. liefs van mij en succes met het uitzoeken van je tekeningen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vind het ook altijd leuk om jouw belevenissen te lezen!

   Verwijderen
 6. Judy what gorgeous pieces of work. Amazing what an artist can capture with a camera. So glad you shared this exhibit. Hugs!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig schilderijen om te zien. Mooie museum om te kijken. Paarse en de laatste foto is zeker mooi. Bloemen is geeft de liefde.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig! Ik heb eens werk van Sander van Laar gezien, ook zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.