Pagina's

8 mei 2020

groen hart


Dit is mijn balkonnetje. Ik schoof het tafeltje zorgvuldig naar links zodat de graffiti op de blinde muur aan de overkant niet zichtbaar is. Het rare is dat die muur me helemaal niet stoort. Als ik door het gebladerte kijk, zie je nog net het klokkentorentje van de Broederenkerk. De klokken die trouw drie keer per dag het angelus luiden. 's Avonds zie ik tussen de bomen door de volle maan. En 's morgens vroeg komen de meesjes van de pinda's snoepen. Ik ben zo blij dat ik hier woon.....

Ik had een enorme tuin. Vol met braamstruiken toen ik er kwam wonen. Oh, wat een werk heb ik daar verricht. Te veel werk. Over de kop gewerkt. Als het alleen de tuin was, dan had ik het misschien wel gered. Maar er mankeerde ook zo veel aan het huis zelf. Ook veel werk. Te veel. Een doodlopende weg was het. Maar het duurt even voordat je dat aan jezelf kunt toegeven.

Ik ben daar weg. De hemel zij dank. Maar dat wroeten in de aarde, dat mis ik. En het groen. Ik verhuisde een hele verzameling potten mee. Want die konden op het balkon. Maar dat deed ik nooit. Ze herinnerden me te veel aan het trauma dat ik ook aan dat huis opdeed. De strijd met de instanties.

Er zijn twee dingen waarvan ik op het moment dat ik 'ja' zei, wist dat ik beter 'nee' had kunnen zeggen. Het eerste is mijn huwelijk, het tweede is mijn vorige huis. Beetje vreemd om die twee dingen in één adem te noemen. Maar ze hebben als overeenkomst dat ik op het moment zelf wist dat ik een verkeerde keuze maakte. Maar ja, je hoopt er toch iets van te maken. Kost veel energie. Spijt? Nee. Want je komt er beter en wijzer uit. Op de allereerste plaats, ik heb een fantastische zoon! En van het wroeten in de aarde hield ik een hoop plantenkennis en kennis van biologisch tuinieren over, waar ik nu weer uit kan putten. Het is van een andere orde, die twee dingen, dat weet ik wel. Maar je snapt wat ik bedoel, hoop ik.

Door de crisis en ook het opruimen dat ik in december en januari deed, is er een knop om. Ik heb behoefte aan nieuwe, creatieve en betekenisvolle dingen. Mijn groene hart is weer gaan kloppen. Ik kocht een joekel van een aardbeienplant bij de supermarkt. Vandaag op de markt kocht ik vlijtige liezen, een lavendelplant en een klimopje. Zodra die een beetje geaard zijn in hun nieuwe potten, laat ik die ook zien. Het wordt bijna een balkontuintje.

Fijn weekend!


19 opmerkingen:

 1. Dat zijn duidelijke conclusies, Judy. En erg positief. Ik vind je balkon nu al mooi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zomaar ineens, terwijl ik dit blogje schreef, drong tot me door dat ik een bladzij had omgeslagen.

   Verwijderen
 2. Ik denk dat je in je hoofd ook een beetje opgeruimder geworden bent.. en dan komt er weer plaats voor wat anders. Genieten van een mooie groen balkon dus.. ik wens je er veel plezier van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje mizzD, ik geniet er erg van. En dat opruimen heeft inderdaad veel goed gedaan.

   Verwijderen
 3. Heerlijk, ik ben een echt balkonmens. Ik hou van boven wonen, zou niet snel naar een benedenhuis verhuizen. Dus heb ik ook een balkon. lekker knus ;) leuk zo dat stoeltje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig, Petra. Ja, boven wonen heeft veel voordelen. Minder spinnen onder andere. :)

   Verwijderen
 4. Geen spijt hebben en er wijzer uitgekomen zijn, dat vind ik een mooie gedachtegang. Ik heb het meestal over gelukkigex en dank de hemel dat ik in deze tijd daar neit meer mee samenwoon. En ja wijzer ben ik er ook van geworden! Ik heb geen groene vingers maar je plant kleurt vast bij dat prachtig rode stoeltje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo gaat dat, hè. Wijzer worden. :)
   Dat stoeltje is mijn oude badkamerstoeltje. Het is wel helemaal jouw kleur! Ik zou het nu misschien een andere kleur geven, nu hij tot balkonstoeltje is gepromoveerd.

   Verwijderen
 5. Yes!! Daar krijgt een mens energie van. Goed gedaan Judy.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij kleine tuinen en balkons denk ik altijd aan wat Toon Hermans zei: een kleine tuin maar wel heel hoog! Het gaat om het buitengevoel en dat heb je. En een tevreden binnengevoel heb je ook, hoe mooi is dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie conclusies. En fijn dat je op een plek woont in deze tijd, waar je het naar je zin hebt. Toevallig schreef ik dat vandaag ook. En een paar planten zijn ook al leuk, en je kunt steeds veranderen als je in potten tuiniert.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Me,too, Judy - a big mistake going into a first marriage that I knew I would regret (I am now happily married to #2 for almost 30 years) & moving into our current house because we grew tired of looking for something more suitable. But silver linings usually accompany bad things so I am grateful for that. I am so happy that your green heart has started beating again, and look forward to hearing more about your new adventures.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi,dat je wijzer werd. En met je groen-kennis kun je een paradijsje toveren op je balkon.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooi verhaal. Ik heb een poosje terug ook een braam geplant. Ik begrijp waar je het over hebt:-) Weten dat je een verkeerde beslissing neemt, maar hopen dat je binnen die beslissing dingen kunt verbeteren, dat geeft een harde les, he? heel herkenbaar. Maar wat een opluchting wanneer je er dan uit bent. Ik vind je balkon prachtig. Hoop er vaak foto's van te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een gezellig balcon heb je en wat leuk om dat te zien.
  En tja, keuzes en avonturen in het leven, er zitten altijd goede en slechte bij.
  Ik wens je een fijn weekend lieve Judy

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo fijn om conclusies te trekken en verder vooruit te gaan! Het wordt vast en zeker een groen paradijsje Judy!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben het helemaal eens met je (balkontuintje). Ik heb ook altijd een balkon vol groen en daarnaast heb ik uitzicht op een enorm groen duingebied (Nationaal Park Zuid Kennemerland) waar je u tegen zegt. Ik noem dat dat ook altijd mijn 'achtertuin'.

  Zo dode muur heeft ook zijn voordeel. Je hebt geen inkijk van de overburen. Je hebt een mooi tafereeltje gemaakt met het tafeltje en het rode klapstoeltje. En wat ook belangrijk is, je hebt zon op je balkon. Dat is dubbel genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je bent er in elk geval een stuk wijzer uitgekomen .Je balkonnetje ziet er gezellig uit

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een gezellig balkon. En dan vooral nu, nu het zonnetje zo heerlijk schijnt.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.