Pagina's

11 oktober 2023

bijgeloof



Gisteren haalde ik de griepprik. En omdat ik drie kwartier moest wachten op de bus terug, ben ik alvast een stuk naar volgende haltes gaan lopen. Meteen een goede training. Onderweg plukte ik paarse besjes van een struik. En ik raapte op wat ik dacht dat een muntstuk was. Maar het was geen muntje, het was een hangertje. Follow your heart. Staat erop. Dat vind ik dan een boodschap van het universum.

Als ik een geldstuk op de grond zie liggen raap ik het overigens altijd op. Dat is mijn eigen lichte vorm van bijgeloof. Kan me niet schelen hoeveel hondjes erover geplast hebben. Het doet me denken aan het geluksdubbeltje van Oom Dagobert. Dat muntje kan het begin van mijn fortuin zijn. Toch?

Maar iedere keer als ik in de keuken weer eens een snufje zout over mijn linkerschouder sta te gooien, dan besef ik dat ik behept ben met het bijgeloof van mijn Indische familie.

Hieronder een rijtje van dingen die me de laatste dagen te binnen schoten. Er is ongetwijfeld nog veel meer Indisch (?) bijgeloof. Maar dit is wel zo'n beetje wat bij mij is blijven hangen uit mijn jeugd. En sommige dingen hanteer ik dus nog. Zoals het zout.

Zout morsen betekent: ruzie met iemand krijgen. Dan moet je gauw zout over je linker schouder gooien om onheil af te wenden.

Suiker morsen betekent: er komt visite.

Jeuk aan je hand: links = je ontvangt geld, rechts = je raakt geld kwijt. Hoe linker hoe flinker, hoe rechter hoe slechter. Zei mijn oma dan.

Gek gezicht trekken: pas op als de klok twaalf uur slaat blijft je gezicht altijd zo.

Afkloppen. Heel veel afkloppen.

Als je op je lip bijt, dan denkt iemand slecht over je.

Je mag nooit iemand een mes of schaar of iets anders scherps cadeau doen. Die ander moet je daarvoor een cent (of andere kleine geldeenheid) geven zodat het een koop wordt. Want anders snijd je de vriendschapsband door.

Als je met je stoel per ongeluk het vloerkleed een beetje opkrult: dan trouw je met een man met een bochel.

Aan tafel zitten tussen twee zussen of broers met de oudste rechts brengt geluk. 


21 opmerkingen:

  1. Daar zijn er een aantal bij die ik ook ken. Naar mijn idee komen die bij mijn moeders familie vandaan. Bijgeloof is het. Maar typisch Indisch weet ik niet, want wij hebben geen Indische roots.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Typisch Indisch weet ik ook niet, hoor. Wel dat veel van deze dingen van mijn oma kwamen.

      Verwijderen
  2. Met De meeste bijgeloof dingen ben ik ook opgegroeid, ook zonder Indische roots. Hoe linker hoe flinker zeiden wij altijd bij jeuk aan de oren. Niet scheel kijken als de klok slaat. En dat je ze dan nog steeds benoemd, er rekening mee houdt. Heel bijzonder. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb dit soort dingen altijd beschouwd als behorend bij mijn Indische familie. Maar misschien is dat niet zo.

      Verwijderen
  3. Net als Mieke ken ik er ook een aantal van mijn moeder, die ook geen Indische roots had. Maar maakt niet uit, een leuk rijtje is het. En prachtige foto's van mooie stillevens. Die struik met paarse besjes (Callicarpa bodinieri, ook wel 'schoonvrucht' genoemd) daar ben ik altijd al weg van geweest, zó decoratief! en nu staat er zo één in mijn nieuwe tuin... 😍

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien niet Indisch dan. Maar ik heb het wel altijd erg Indisch gevonden dat er vaak aan gerefereerd werd, dit soort bijgeloof-dingetjes. Maar misschien is dat ook niet zo. Hoe dan ook, wat leuk dat je zo'n struik in je nieuwe tuin hebt!

      Verwijderen
  4. Ja, dat bijgeloof, ik heb in mijn leven tot nu toe heel wat afgeklopt. Moest altijd op hout, ik weet allen nooit precies of je nou onder of boven op hout moest kloppen...
    Als je gekke bekken trekt en de klok van Rome slaat, dan bleef je gezicht zo staan.
    En als je iets scherps kreeg, dan moest je wat betalen al was het maar een cent
    Geen schoenen op tafel, dat geeft armoede
    Marja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onbewerkt hout, dacht ik. Vandaar dat je dan de onderkant van de tafel kiest, want daar zit geen verf/vernis op.

      Verwijderen
  5. De eerste vier zijn ook in de Nederlandse traditie verweven. Maar ze zijn allemaal zo leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi rijtje. Ik ken er een drie van. Ik ben helemaal niet bijgelovig, maar er zijn toch een paar dingen die ik nooit zal doen. Onder een ladder doorlopen bijvoorbeeld

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O jee, nee dat doe ik ook niet, onder een ladder doorlopen. :)

      Verwijderen
  7. De meeste dingen die je opnoemt herken ik wel, al ging het bij ons ook om de oren bij "hoe linker hoe flinker, hoe rechter hoe slechter". Mooie foto met de besjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Prachtig dat takje paarse besjes, en wat mooie dat hangertje wat je vond,
    het past ook helemaal bij je want volgens mij volg jij je hart altijd.
    Een prachtig lijstje laat je zien ook voor mij een paar bekend, bijvoorbeeld
    over dat zout morsen. Ook het afkloppen, als eerste op onbewerkt hout
    maar als dat niet voorhanden is op je tanden kloppen. En die van gekke
    gezichten trekken. En "hoe linker hoe flinker, hoe rechter hoe slechter" ging
    bij ons thuis ook altijd over de Oren

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh wat leuk,de meeste kende ik niet

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mooi die foto!
    En ja die lijst, de meeste ken ik ook, vooral die gekke gezichten... 12 uur wist ik niet, wel als de klok slaat. Nu snap ik dus waarom we geen gek gezicht kregen: 't was geen 12 uur 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Alleen de laatste ken ik niet (maar ik heb alleen 1 broer dus was bij ons niet toepasselijk). Mijn moeder gebruikte altijd spreekwoorden en gezegden, als kind vond ik het vreselijk irritant! Zij was nakomeling van Hugenoten, niet Indisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een leuk rijtje. Alleen de laatste twee ken ik niet..afkloppen op ongevoerd hout doe ik ook maar ik ga gerust onder een ladder door expres omdat ik niet bijgelovig wil zijn. Nogal inconsequent dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Denk ook wel dat bijgeloof iets universeels is.. maar misschien zijn sommige culturen door hun geschiedenis er meer gevoelig voor.
    Dat van gemorst zout is ruzie en gemorste suiker visite.. dat zeg ik ook altijd hehe. En als de klok slaat dat je dan geen gek gezicht moet trekken ook. Van die jeukende oren ken ik dan weer niet.. wel van een tuut in je oor, dat er dan over je gekletst wordt. Afkloppen op ongeverfd hout.. tuurlijk doe ik dat altijd..! :-) De laatste vier in je lijstje ken ik niet,.. en ik heb nog wel zoveel broers en zussen hehe.. ik ga er erg in hebben m'n oudste broer rechts te houden hahaha!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het altijd als nogal Indisch beschouwd, maar misschien valt dat wel mee. We zijn niet van de stille kracht, dat niet. :)

      Verwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.