Pagina's

09 oktober 2023

de lachende boeddha



Ik ben druk met van alles. En opruimen is een doorlopend gebeuren. Ik dacht dat het leuk was om wat dingen te laten zien die mogen blijven. Dit is er één van. 

Kijk daar zit hij. Het 'boeddha' beeldje afkomstig uit mijn famlie. Normaal staat hij in de boekenkast maar voor de foto staat hij even op een lichtere plek.

Zowel mijn oma van moeders kant als mijn grootouders van vaders kant hadden er zo één. Deze erfde ik van mijn vaders familie. Ze zeggen dat je een Boeddha moet krijgen, nooit voor jezelf kopen. Dit beeldje is eenvoudig, van gips volgens mij. En hij is wel eens op zijn hoofd gevallen zoals je ziet. Ik heb hem op een houten onderzetter gezet, dat eigenlijk bij een Chinees vaasje hoort dat niet meer bestaat. Ik vond dat hij een voetstuk verdiende. Maar eigenlijk weet ik er weinig van. 

Op Wikipedia lees ik dat het een budai is. Een Chinese monnik. En niet een afbeelding van Boeddha. Hij wordt wel eens 'de lachende Boeddha' genoemd. Hij wordt afgebeeld in een eenvoudig kleed en met in zijn hand een linnen zak, die overvloed symboliseert. In zijn andere hand heeft hij een gebedssnoer. En hij laat één van zijn voetzolen zien. Daar ken ik de betekenis niet van. 

Wat ik wel van hem weet, is dat zijn lange oorlellen een lang leven symboliseren. En elke dag even wrijven over zijn dikke buik brengt geluk. In mijn familie werd altijd gezegd dat je een muntstuk onder het beeldje moest leggen, om nooit geldgebrek te hebben. Dus dat doe ik. Indische families zitten vol met bijgeloof. Misschien schrijf ik daar wel eens een blogje over.

Deze blijft.

12 opmerkingen:

  1. Mooi,ook dat stukje kennis. Ik heb een houten Boeddha met grote glimlach. Dan lach ik vanzelf terug

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het beeld prachtig.

    Ik heb ooit een Boeddha beeld van een collega gehad. Ik denk dat ze het bij Xenos kocht :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi, een beeld met een heel familieverband erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja schrijf daar maar eens een blog over, dat zal interessant zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En weer iets geleerd en ik ben nu nieuwsgierig naar de voet(zool)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is zeker een vrolijk type, guitig door de beschadiging bij het hoofd. Wij hebben ook een Boeddha in de vensterbank staan, van ivoor. Hij is van mijn man, hoe hij eraan komt? Leuk dat je de weetjes opgezocht hebt. Ik ga straks vragen hoe hij er aan komt. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een leuk bericht. Grappig dat beide families zo’n zelfde beeld hadden. En een blog over bijgeloof zou ik graag eens lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Weer wat geleerd, ondanks de beschadiging ziet hij er leuk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik zelf heb geen budha beeldjes, maar deze is wel leuk en al lang in je familie, tja dan zou ik hem zeker niet weg doen. Benieuwd wat nog meer mag blijven. Groetjes Juffrouw Ooievaar

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een mooi verhaal bij dit mooie beeld. Echt een familie erfstuk. Leuk dat je hier deelt wat je er van weet.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mooi die betekenis, vooral het feit dat je hem moet krijgen en niet zelf moet kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een mooi (familie)verhaal rond zo'n beeldje! Leuk om te lezen. Ik snap dat je zo'n 'stuk' niet wegdoet. Ik vind het voetstuk waar hij op zit prachtig, het is net alsof het zo hoort. Leuk idee ook, om af en toe te bloggen over de spullen die je NIET opruimt!

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.