Pagina's

29 september 2018

Jan Mankes (1889 - 1920)Deze week bezocht ik Museum MORE.
Sinds ik weet dat Gorssel een steenworp hiervandaan ligt, en ik ook nog vernam dat ik gratis toegang had met mijn Bankgiroloterij-pasje, was het afgelopen donderdag eindelijk zo ver.
Ik wist niet goed wat ik moest verwachten. MORE staat voor Modern Realisme. Maar dat zegt me niet zo veel.....

Het was een wonderlijke ervaring.
Toen ik het glazen gebouw binnenkwam, viel mijn oog als eerste op een boekje in de museumwinkel links van de balie. Op de omslag stond een prachtig bomenlandschap met blauwe lucht. Ik nam me voor daar later uitgebreider naar te kijken.

Ik kreeg een plattegrond mee en liep de eerste zaal binnen. Meteen links hing dit schilderij van Jan Mankes. Klik op de foto's om ze groter te zien.
Ernaast een paar portretten en deze tekst:
Ja, en toen was ik verliefd.
Alles wat ik daarna nog zag, drong niet goed meer tot me door. Die bomenlandschappen, prachtig! Ik heb natuurlijk alles in het museum wel bekeken, en ook foto's gemaakt, maar dat kwam niet echt meer binnen.

Hieronder nog meer schilderijen van Jan Mankes.

Zelfportret


Ik vond zijn stillevens ook prachtig.
Ze deden mij denken aan de stillevens van 


5 opmerkingen:

 1. Wat een geluk heb jij dat More zo dichtbij is. Ik vind het museum geweldig. Ben er ondanks de grote afstand twee keer geweest. Maar nu zonder auto denk ik niet dat ik er nog eens kom. Ben het met je eens wat Jan Mankes betreft

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet voor al het andere werk gewoon ook een keer terug. Het is te doen met ov. Trein naar Deventer, buslijn 81 duurt 12 minuten, en dan ben je er.

   Verwijderen
 2. Ach, wat mooi! Die judaspenning, prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi, Mankes is een favoriet van mij!!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.