Pagina's

18 september 2018

op de grens van zomer en herfst

De laagstaande zon creëert een compositie van licht en schaduw.

Vorig jaar, toevallig op precies dezelfde dag, had ik al ontdekt waar ik kastanjes kon rapen in mijn stadse omgeving. Want ik kan ze niet laten liggen, deze glanzende diepbruine herfstschatten.....

Op zo'n mooie nazomerdag als vandaag ging ik weer op zoek. De Brink in de Deventer binnenstad staat vol met kastanjebomen. En wonder boven wonder zijn ze vrijwel niet aangetast door die mot die veel kastanjebomen in het land bedreigt. De paardenkastanje in de tuin van mijn vorige huis overleefde het niet, helaas.

Maar niet alle bomen dragen vrucht, gek genoeg. Zijn er mannetjes- en vrouwtjesbomen bij paardenkastanjes? Geen idee.

Hieronder een foto-impressie van de bomen op het plein.

7 opmerkingen:

 1. Mooie foto´s. Ik raap ook altijd kastanje´s. Weet ook waar bomen staan. Ooit liep ik daar te zoeken. Vroeg een klein meisje: "Wat doe je? Mijn opa heeft ze met een stok uit de boom gehaald. We hadden een emmer vol". Ze zocht mee. Ik kon er nog maar 1 vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer dat er niet meer waren. En dat anderen je voor geweest waren.

   Verwijderen
 2. Kastanjes doen me terugdenken aan de straat waarin ik geboren ben en tot m'n 21ste gewoond heb. Deze weg had aan beide kanten grote, oude kastanjebomen, met in de herfst heerlijke bergen bladeren waarin we speelden. Van de kastanjes maakten we figuren m.b.v. luciferstokjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kastanjes hadden voor mijn vader ook iets magisch, want hij verzamelde er elk jaar veel tot zijn 80e. Daarom associeer ik ze ook met hem, leuk vind ik dat.
  Mooie foto’s Judy, het licht is prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat grappig dat kastanjes bij iedereen mooie herinneringen oproepen! Bij mij ook hoor!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.