Pagina's

23 augustus 2021

grijs - antraciet

interieur van een woonwinkel in mijn buurt

Ik kijk al jaren naar het programma Grand Designs, in het Nederlands De Grote Verbouwing. Het programma bestaat al tientallen jaren en ik ben een kijker vanaf het eerste uur.....

In het programma worden mensen gevolgd die een huis gaan bouwen. Vanaf het begin, als de plannen nog op de tekentafel liggen, totdat ze er goed en wel in wonen. Dat bestrijkt vaak meerdere jaren. Ze bouwen het huis zelf of ze laten het doen. Supermoderne strakke huizen, verbouwde ruïnes van kastelen, of ronde huizen gemaakt van leem... je kunt het zo gek niet bedenken of het passeert de revue.

Er gaat natuurlijk altijd iets fout. Er wordt heel optimistisch aan begonnen, maar zelden verloopt het vlekkeloos. En dat is het leuke van het programma. Soms hou je je hart vast of het ooit nog wel goed zal komen. Maar altijd, ook na hele reeksen van tegenslagen, zijn mensen trots op wat ze gepresteerd hebben. Een huis helemaal naar hun eigen, vaak eigenzinnige, wensen.
Het programma wordt uitgezonden op zondag op SBS. Nu allemaal herhalingen, maar die zie ik ook graag. 

Daarachteraan komt: Weer verliefd op je eigen huis. En daar slaat de titel van dit blogje op: grijs. Het format is als volgt: men neme een stel, ontevreden met de inrichting van hun huis. Zij is van de prullaria, hij van strak en minimalistisch. Hun huis is persoonlijk ingericht: een samenraapsel van hun beider smaak. En dat kan natuurlijk niet. 

Dus er komt een designer om hun inrichting een totale make-over te geven. En wat er dan gebeurt vind ik hartverscheurend. Al het persoonlijke wordt verwijderd en vervangen door ..... GRIJS..... arghhh!!!
Maar ja, dat is de mode. Kleurloos moet het zijn. Kennelijk.

Het contrast tussen deze twee programma's kan niet groter zijn. Mijn voorkeur is duidelijk.
Alleen al het herkenningsmuziekje van Grand Designs is zo leuk.
14 opmerkingen:

 1. Grijs en industriële deuren.. dat is het concept van dat ene programma ja.. ik snap niet dat beide partners er altijd zo tevreden over zijn..! eerst hadden ze beiden íéts en ná die verbouwing beiden niéts.. nou ja, alleen van die lelijke glazen deuren dan. :-)
  De grote verbouwing hebben wij ook heel vaak gekeken.. is leuk om te zien hoe mensen hun dromen verwezenlijken.. vaak wel met enórme financiële stress, al komt er altijd een moment dat ze gewoon maar doorgaan en doorgaan, met leningen aan alle kanten, omdat ze sowieso niet meer terug kunnen hehe. En het komt altijd goed ja.. het resultaat is niet altijd wat ik persoonlijk mooi vind, maar die mensen wél en het was hín droom hè! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap het ook niet. Zal wel een hevig gesponsord programma zijn.
   Dan De Grote Verbouwing, je moet er niet aan denken, al die (financiële) stress, maar dan heb je ook wat!

   Verwijderen
  2. Tuurlijk, dat zijn die klusprogramma's in NL altijd.. stevig gesponsord en alle namen komen ook uitgebreid in beeld altijd.. ergerlijk.
   Weet je wat ik ook een mooi klusprogramma vind? ook Engels en op SBS op de middag: SOS: De Verbouwers.. wordt er een huis opgeknapt door allemaal mensen die vrijwillig meewerken, omdat het gezin in dat huis allemaal ellende hebben, als een zwaar gehandicapt kindje waar eigenlijk alles voor aangepast moet worden in huis of de vader van het gezin die met PTSS uit een oorlog ergens is teruggekomen en daardoor nauwelijks meer wat kan doen in huis, terwijl dat hard nodig is. Er wordt wel zwaar ingezet op dat 'zielige' aspect, maar zo'n heel huis opgeknapt te zien worden in heel korte tijd.. fascinerend altijd vind ik. :-)

   Verwijderen
  3. Ja, dat ken ik van de Engelse tv: DIY SOS. Ik wist niet dat dat ook in Nederland te zien is. Ik kijk vaak BBC.

   Verwijderen
 2. Ik vind al die klusprogramma’s wel leuk. Ook die waarin een tuin opgeknapt worden. Maar het is zelden naar mijn smaak, geef mij maar blauw en wit, brocante en comfort.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt leuk, blauw en wit en brocante! Ben benieuwd naar de inrichting van jullie nieuwe woonplek!

   Verwijderen
 3. Ik vind het ook een leuk programma. Grijs, antraciet wordt het volgens mij genoemd en het is vreselijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ... ja en hele muren worden antraciet geverfd. :(
   Maar jij bent van de kleur! Ik ook! :)

   Verwijderen
 4. Nu is het grijs, kijk maar eens afleveringen van een paar jaar terug, was het allemaal groen. Ik kijk af en toe, gemeen, maar het leukste aan het programma vind ik kijken naar de gezichten van de eigenaren, als ze hun nieuwe interieur zien, waar ze duidelijk beiden niets mee hebben, en hoe ze dan hun gezicht in de plooi proberen te houden, want je moet natuurlijk heel enthousiast doen voor de camera! Ik kijk sowieso liever naar de Engelse woon-interieurprogramma's, niet vet gesponsord maar met smaak verbouwen en inrichten, spreekt mij meer aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik mag ook graag naar die woonprogramma's kijken. Binnenkort begint Binnenste Buiten weer en het woononderdeel vind ik altijd zo leuk. Lekker binnen gluren, daar hou ik van.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik houd van Engelse woonprogramma's en kijk elke week naar Phil en Kirsty. De grote verbouwing kijk ik ook wel eens. Het meest herinner ik me het huis dat gebouwd werd van strobalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vroeger keek ik ook graag maar nu heb ik er niet zoveel meer mee. Net als met mode. Het doet me niks meer. Ik word een saai wijf op mijn oude dag 🤣🤣🤣

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze programma's heb ik ook jaren gekeken. Maar de laatste jaren kijk ik geen tv meer. Ik snap wat je bedoelt met het grijs Judy!! En ook waarom je 'mijn' grijs wel mooi vindt. Ik dacht echt niet dat je dat niet mooi zou vinden. Als het je eigen keuze maar is hè, dat bedoel je neem ik aan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kijk dat soort programma's niet omdat ik al die mensen zie die er geen bal aan vinden. Ik zou wel eens willen weten wat er van overblijft als de camera's weg zijn. En zodra het Nederlandse programma's zijn zit het vol reclame voor vloeren, verf en dergelijke.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.