Pagina's

21 augustus 2021

nog een avocado­plantMijn avocadoplant heeft er een broertje bij. Of zusje? Avocada?.....

In de eerste week van januari liet ik een avocadopit ontkiemen. Ik volgde de methode van Villa Appelzee, die dat weer gevonden had op de site Botanopia. Daar vind je nog veel meer andere zaden en pitten die je kunt laten ontkiemen en tot een plant kunt opkweken.

Begin juli deed ik het opnieuw. Ik deed een avocadopit, eerst geweekt en van schil ontdaan, in een vochtig keukenpapiertje in een plastic zakje. En deze keer ging het sneller: er kwamen een paar wortels aan. En een lange spriet met blaadjes, die snel groter werden.

Grote broer is nu ongeveer 30 cm hoog, van pit tot kruin. Met grote bladeren. Er zijn er een paar afgevallen, en een paar hebben bruine plekken. O jee. Geen idee waarom. Maar zusje haalt hem snel in, ze is al 25 cm hoog. En ook haar bladeren groeien snel. Ze zijn wat bruiniger. 

Ze schijnen enorm te kunnen worden, avocadoplanten. Dus ik overweeg grote broer te toppen, zodat hij wat in de breedte kan groeien. Bodybuilden, zal ik maar zeggen.

Klik op de fotocollage voor een groter beeld.

17 opmerkingen:

 1. Ik heb er twee. Bij de oudste zijn dit jaar ook bladeren onderaan geel geworden. Ik heb ze weggehaald. Bovenin toppen, daar heb ik nog niet aan gedacht. De plant die ik als tweede opkweekte is veel langer dan de andere. Volg je op de voet wat betreft het toppen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee, geel blad, bij mij bruin aan de rand. Te veel of te weinig water, wat zal het zijn? Die tweede gaat bij mij ook veel sneller. Wordt vervolgd, over het toppen.

   Verwijderen
 2. Ja ik heb geen idee hoe dat moet, toppen. Wij hebben er momenteel drie die aanvankelijk erg goed gingen, maar nu... ik weet het niet hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zij van Villa Appelzee zegt: als ie 30 cm hoog is, 1/3 terugsnoeien. Met blad en al. Doodeng.

   Verwijderen
 3. Wat leuk dat de tweede het zo goed doet. Heb je een mannetje en een vrouwtje nodig om avocado’s in de plant te krijgen. Hoe zie je of het een mannelijke of een vrouwelijke plant is? Ik heb er geen verstand van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook niet, Renske, dat broertje en zusje heb ik ervan gemaakt. En of er ooit vruchten in komen? Moet het nog zien.

   Verwijderen
 4. Mijne groeit ook goed. Ze kunnen wel 5 mtr hoog worden. Ik overweeg ook te toppen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, mijn zoon had ooit zo'n hoge staak opgekweekt. Dat toppen is dus wel nodig om hem in de breedte te laten groeien.

   Verwijderen
 5. Grappig.. maar ik ga er zelf niet aan beginnen. Had ooit een 'toverboon' gekregen van iemand.. deed het heel goed, maar juist toen er leuk bloemetjes in kwamen ging het ding ineens dood.. ben nog in de rouw. :-P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach jee, ja dat kan ik me voorstellen. Maar ik denk ook wel: aan alle planten zit ook weer een einde. Dan gaan ze kwijnen, om allerlei redenen. Neem een stek en begin opnieuw. Dat doe ik vaak.

   Verwijderen
  2. Was vandaag op de housewarming van een nichtje en zij had ook zo'n avocadopit op water staan.. en een plantje al van een mangopit! :-)

   Verwijderen
  3. Leuk! Eigenlijk zijn kamerplanten allemaal van oorsprong uit tropische gebieden. Ik weet niet of avocado of mango in een pot ooit vruchten geeft, maar het is leuk om ze te zien groeien als plant, vind ik.

   Verwijderen
 6. Wat is het toch een leuke plant. En dan is het ook zo leuk dat je eerst zo’n lekkere avocado kon eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb dat met die prikkers en water al vaker gezien. Het zou nog leuk zijn als je er ooit de vruchten van kan plukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het leek.me altijd zo'n gedoe maar nu ik jouw resultaten zie, wil.ik het toch ook eens proberen. Gewoon voor de lol.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.