Pagina's

04 april 2024

minimalisme



Nee, zo erg is het niet bij mij. De foto komt van het web.
Maar het streven is er wel: weg met overbodig spul.

Van de week kwam ik op fb een interessante gedachte tegen. Opruimen is een vorm van controle. En vooral weer controle krijgen over je leven. Ja, dat snap ik heel goed. Er is nogal wat met me gebeurd sinds corona. Niet zo makkelijk om over te schrijven, ik blog liever over leuke dingen. Maar ik schreef diverse keren over post covid. En de laatste tijd kwamen er nog wat andere dingen bij. Lees maar terug als je wilt, nou ja doe maar niet.

Opruimen in mijn huis ruimt ook op in mijn hoofd. Ik zeg niets nieuws. Het is echt zo.

Ik ben er al een tijdje mee bezig. Het begon met dozen die onuitgepakt bleven na mijn verhuizing naar Deventer. En daarna spullen die van mijn ouders kwamen. De geboorte van kleindochter was aanleiding om in bewaard speelgoed van mijn zoon te grasduinen.

Intussen is mijn berging bijna minimalistisch opgeruimd. Er staan nog wat benodigdheden voor balkontuinieren. Allerlei andere klusspullen zijn doorgeplozen en alleen het hoognodige bewaard. Hobbyspul in mijn schilderkamertje: veel dingen weggedaan. Minimalistisch kun je het niet noemen, maar er is weer overzicht. En kledingkast: kan ook een vinkje achter.

Er zijn nog wat komende klussen. Papieren bijvoorbeeld. En dan..... shock horror voor sommigen onder ons: de boekenkast. Anita schreef er laatst over

Nog een blog over opruimen. Het zijn wel typisch Amerikaanse lijstjes, maar ik haal er vaak wel wat bruikbaars uit.

20 opmerkingen:

  1. Dit is zo'n onderwerp waar ik niet over mee kan praten. Vind het wel fijn dat het jou zo goed doet.. een mens moet zulke dingen hebben in het leven, dingen die je goed doen. Ik zou me echter ellendig voelen als ik zo veel spulletjes weg moest doen.. ik kan dat echt niet. Mij doet het juist goed alle vertrouwde dingetjes rondom me te hebben.. ieder z'n ding hè. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat snap ik ook, mizzD! Het is bij mij ook geen kwestie van 'moeten wegdoen'. Het waren te veel spullen, dingen waarvan ik niet meer wist dat ik ze had. Nu heb ik weer overzicht. Ik doe echt niet alles weg. De vertrouwde dingen blijven.

      Verwijderen
  2. Overzicht: heerlijk! Ik snap je helemaal hoor. Toen wij gingen. verhuizen naar ons kleine gele huis waar slechts een minimaal boekenkastje stond, heb ik alleen 'naslagwerken' voor persoonlijke ontwikkeling gehouden. Gewone leesboeken heb ik digitaal nu. Een serie die ik jarenlang achter me aan heb gesleept omdat ik die boeken vast nog wel eens zou willen herlezen... ook weg. De goede herinneringen eraan blijven, en dat is genoeg :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bewaarde dingen voor 'je weet maar nooit'. En op een gegeven moment horen ze niet meer bij je. Ik heb niet zo heel veel boeken, en het plan is daarvan inderdaad de naslagwerken te houden.

      Verwijderen
  3. Af en toe de boel opruimen geeft ruimte! Fijn als alles weer overzichtelijk in dozen zit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, vooral dat overzicht is er weer, dat is heel fijn.

      Verwijderen
  4. Fijn dat het zo goed gaat, maar o die boeken... dat lukt mij echt (oftewel helaas) nog niet.
    IK ga even bij Anita kijken 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, dat dacht ik al, dat die boeken voor sommigen moeilijk zouden zijn. Geeft niks hoor! :)

      Verwijderen
  5. Heerlijk om op te ruimen. Het maakt de kamer en je hoofd ruimer en lichter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het heerlijk! Maar ik snap ook dat het niet voor iedereen is.

      Verwijderen
  6. Je bent heel goed bezig en het is zonder meer waar, dingen wegdoen die je niet perse meer nodig hebt geeft ruimte in je hoofd.
    Ik ging van een heel groot huis naar een appartement dus moest wel ruimen. Het ging me goed af en ik mis niets.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik begrijp dat opruimen ruimte geeft, maar ik kan moeilijk iets wegdoen. Overal zitten herinneringen aan, die ik dan ook weggooi, is mijn idee. Ach en ik heb de ruimte.


    BeantwoordenVerwijderen
  8. Fijn,dat opruimen je helpt e je er ook weer de energie voor hebt

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Goed om regelmatig op te ruimen. En dat het iets met je gedachten doet, snap ik wel. Fijn dat je er nog steeds energie voor en zin in hebt. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Minimalistisch zal ik wel nooit worden, maar ik kan dingen wel loslaten. Pasgeleden een auto vol weggebracht naar de kringloop.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Judy I identify with cleaning up and minimizing. Perhaps it is a control issue. Although I like to think it making life easier for those who will come after us. Having sorted through tons of items at my parents and being overwhelmed beyond compare do not want to leave that sort of thing for my nieces and nephews. So I want to think of it as being generous to the next generation :)!! Hugs.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Making it easier for our relatives is definitely an issue for me as well.

      Verwijderen
  12. Hahaha less is more ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.