Pagina's

28 februari 2020

vreemde vogelsAl een paar dagen word ik bij het ochtendschemer getracteerd op een fluitconcert van een merel in lentestemming. Dat is 's morgens om een uur of zeven, als ik nog niet zo lang op ben, de verwarming mijn huis nog niet heeft opgewarmd en ik bibberend in de keuken een kop koffie maak. 's Avonds, zo ongeveer als de straatverlichting aan gaat, laat hij zich ook weer horen. Als ik de afwas doe na het avondeten. Het voelt vreemd.....

Merelgezang doet me denken aan groen en zon, en warme zomeravonden. Maar het is februari, nog net. En de boom aan de achterkant van mijn flat is nog kaal. De weersberichten spreken van sneeuw. Is de merel te vroeg, of ben ik nog niet in lentestemming?

Ik hou van merels. Toen ik nog een grote tuin had, en aan het spitten was, hipte er regelmatig een merel rond mijn voeten, ongelooflijk dichtbij. Die losgewoelde aarde was een snelbuffet. Met een snavel vol wormen vertrok ze dan weer om haar hongerige spruiten te voeren. Wat leuk was dat. De wereld bestond dan even alleen uit mij en de merel.

~~~~~~~

Mijn voederding op het balkon wordt weer bezocht. Door een miezerig meesje.  Eentje. Ik ken hem wel, toen ik eerder een voederding op mijn balkon had. Het is een zwarte mees. Ze zien er niet uit, zwarte mezen, het lijkt alsof ze door een roetwolk zijn gevlogen. Niks geel met zwart of blauw, zoals hun grotere neven, de koolmees en de pimpelmees. Nee, een beetje kleurloos en groezelig.

Maar vergis je niet. Van de week kwam er een koolmees langs, die ook wel eens van die pinda's wilde proeven. Maar hij kreeg de kans niet. Hij werd weggejaagd door dat kleine miezermeesje. Klein maar dapper! Trots was ik op hem.

De foto hieronder is van een paar jaar geleden, toen een hele familie zwarte mezen mijn 'restaurant' regelmatig bezocht. Nu is het er nog maar eentje, maar wie weet neemt hij binnenkort zijn familie mee.


20 opmerkingen:

 1. Hier zijn de merles in de klimop bezig met een nest.. dat deden ze jaren, maar toen mest de klimop gesnoeid voor schilderwerk en waren ze hun 'dakje' kwijt. Dat is weer aangegroeid en toen van de week de zon eens scheen, zag ik van achter m'n rug (de bank staat voor het raam) steeds de schaduwen van fladderende vogels.. en ja hoor.. ze waren terug. Leuk.. kunnen we straks die kleintjes weer uit zien vliegen!
  Ik zie hier vooral pimpelmeesjes.. zulke zwarte heb ik nog nooit gezien! Ik vind vogeltjes kijken altijd wel leuk, maar sinds er hier een zwerm halsbandparkieten is, zijn er een stuk minder kleine vogeltjes te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoor ook een vogelconcert s´morgens vroeg. Ik vind het altijd prachtig om te horen. Maar nu maakt het me ook een beetje bezorgd. Het is zo vroeg in het jaar.
  het is inderdaad net een koolmeesje. Ik ga nu eens opletten of wat ik koolmeesjes noem misschien ook wel geen zwarte meesjes zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Koolmeesjes zijn ietsje groter en hebben duidelijke kleuren geel en zwart. Deze zwarte meesjes zijn grauwer, meer grijs. Ik kende zo ook niet totdat ik ze hier op het balkon had een paar jaar geleden. Ze schijnen vaker in het oosten voor te komen.

   Verwijderen
 3. Wat een prachtig vogelrestaurant heb je daar hangen! Bij ons komen veel koolmeesjes juist snoepen van de bollen.

  Ook hier veel vogelgezang!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die bollen zijn bij mij nooit een succes geweest, gek genoeg.

   Verwijderen
 4. In de ochtend fiets ik van het ene merel-territorium naar het andere. Sommige vogels zijn al enthousiaster bezig dan anderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bijzonder, de zwarte mees. Ik zou ze in het seizoen voor wat verfomfaaide jonge koolmezen aanzien! Fijn hoor, de roep van de lente!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan enorm genieten van merelgezang. Prachtig is het.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik associeer vogelgezang ook met lente en zomer. Ik hoor op vaak een specht op het moment!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou zeg, de zwarte mees is wel heel mooi. We hebben ze hier niet alleen kool- en pimpelmees. Verwachtte een lelijk meesje en klikte dus op de link maar hij is schattig.
  We hebben hier allerlei huisje vervangen en opgehangen en nu maar wachten. We hebben wel kijkers maar het is nog niet definitief geloof ik.
  Gisteren zon en vandaag weer. Wat is dat dan genieten. Ik denk altijd dat ik niet weergevoelig ben maar o wee als er dan opeens een zonnetje komt. Ook in de ren zie je dat de konijnen helemaal gestrekt gaat in het zonlicht.
  Ben zo blij dat de wind weer weg is. liefs van mij

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, leuke meesjes zijn het, hè. Maar niet erg kleurig. Ik hoop dat jullie huisjes snel nieuwe bewoners krijgen. Liefs terug!

   Verwijderen
 9. Btw.. wordt spannend daar bij Deventer hè.. met die bom? toch niet te dicht bij jóúw huis hoop ik?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ik hoef mijn huis niet uit. Meer richting Wilp als ik het goed heb begrepen, aan de overkant van de IJssel. Maar als ie af gaat, zullen we het hier wel horen.... Hoop het niet. :( Die man op het filmpje van de NOS, van de EOD, vond het wel spannend, zo te zien. Dat maak je niet elke dag mee, zo'n grote bom. Enfin, we wachten maar af.

   Verwijderen
  2. Ja, dat viel mij ook al op, dat ie het nogal spannend vond.. en die maken toch wel méér mee zou je denken. Zal dus best wel 'n uitzonderlijk grote bom zijn.. heel benieuwd. Maar zal wel goed gaan hoor.

   Verwijderen
 10. Wat heerlijk, een zingende merel, echt het begin van de lente, vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De merels vielen me een ruime maand geleden ook zo op, wat een heerlijk geluid. Hier vullen we een vogelhuisje foto's kan ik niet maken staat niet bij het raam.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.