Pagina's

2 december 2020

decemberOm maar met de deur in huis te vallen. Ik hou niet van december. Een ieder die met vreugde uitkijkt naar de feestdagen, hoeft niet verder te lezen. Ik vind het niks.

Het begint al in oktober, als de wintertijd ingaat. Zonder geleidelijke overgang worden we meteen de donkere dagen ingeduwd. Mijn systeem kan daar niet tegen. Ik wil dan in winterslaap, maar dat kan niet.....

Mijn hekel aan kerst komt van vroeger. Wij vierden dat niet thuis, maar bij de familie van mijn moeder. Een grote groep ooms en tantes, neefjes en nichtjes. Een groep waar mijn moeder zich als een vis in het water voelde. En mijn vader paste zich aan. Mijn moeder verwachtte van ons kinderen, dat wij ons ook aanpasten. Maar aanpassen is niet mijn sterkste punt. God, wat heeft mijn moeder het moeilijk gehad met mij. Ik was anders, ik was dwars. Ik paste niet in de vorm die ze voor mij had uitgedacht. Dus die kerstmissen waren voor mij een vreselijk toneelstuk waar ik niet in thuishoorde.

Ik heb me altijd voorgenomen mijn zoon nooit verplichtingen op te leggen met kerst. Of welke feestdag dan ook. De familie aan zijn vaders kant is groot, dus het is logisch dat de door hun gekozen datum vóór gaat. Wij vierden kerst dan gewoon op een andere dag. Op onze manier. Want mijn zoon is ook anders.

Eén keer vierden we kerst een week eerder. Dat kwam omdat mijn zoon de feestdagen zou vieren met zijn toenmalige Oostenrijkse vriendin. In Oostenrijk uiteraard. En die vervroegde kerst was ook feestelijk, ondanks de datum. Indische rijsttafel met kerstliedjes op de achtergrond.

Dit jaar vind ik december extra moeilijk. Ook al is de stad nog zo extra mooi versierd. Elke afleiding om er toch nog iets voor mezelf van te maken kan niet dit jaar. Ja, een koffie to go met je mondkapje op je kin. Mijn zoon viert kerst met zijn vriendin waar hij dit jaar voor het eerst mee samenwoont. Natuurlijk! Dat gun ik ze beiden zo! En wat we samen zullen doen, nog geen idee. Hij stelde voor kerst uit te stellen tot april. Lijkt me prima!

Kijk, je hoeft je over mij geen zorgen te maken, hoor. Ik vind altijd wel weer een manier om er toch iets van te maken. En dat zal dit jaar ongetwijfeld ook lukken. Maar nu nog even niet. Eerst nog even lekker mopperen. Moet meteen denken aan Toon Hermans met zijn 'snieklaas'.

P.S. Ik heb ook leuke kerstherinneringen hoor. En ik heb er niet elk jaar zo'n last van, maar het zal wel door corona komen dat het dit jaar zo heftig is. Er kan al zo weinig vanaf maart. 

24 opmerkingen:

 1. Mopper maar lekker door hoor. Er zijn genoeg mensen die hier ook niet van houden. Wel fijn dat je zoon precies zoals jij bent wat kerst betreft. Dat maakt het makkelijker voor jullie. Kerst vieren in april, tja.....ik zou het in flopober doen. 🙄😘

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tranen met tuiten om gelachen vroeger.. en nóg.. die conference van Toon is gewoon geweldig.
  Maar een hekel hebben aan december vind ik niet om te lachen.. want die maand duurt de volle 31 dagen.. dus langgg! Wij hier houden ook allebei totáál niet van opgeprikt gedoe en allerlei verplichtingen.. en op een gegeven moment hebben we gewoon 'nee' gezegd op alle uitnodigingen voor kerstdiners. Dat was toen we voor het eerst een hond hadden en dat was een goede smoes.. dat we liever thuis bleven voor dat beestje.. zodat we lekker naar het strand met 'm konden. Dát laatste was dan weer géén smoes.. we doen dat dus ook al net zo lang (sinds '91).. lekker op eerste kerstdag naar het strand.. zalig! We genieten nu juist van onze Kerst samen, waar we er eerst tegenop keken. Ik hoop dat jij er ook wat anders tegenaan zou kunnen kijken.. die vervelende toestand van vroeger.. achter je laten! gewoon de dingetjes doen die je wél fijn vind.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee die verplichtingen hoeven voor mij ook niet. Maar eigenlijk is al vanaf maart alles wat een beetje leuk is weggevallen. Vrienden bezoeken, ja zonder auto moet je het ov in, en dat probeer ik te vermijden. Gezellig iets gaan eten en/of drinken, alleen of met vrienden/vriendinnen is sinds corona ook niet meer gebeurd. In de zomer heb ik met mijn zoon nog op een terras geluncht, dat kon toen nog. Voor alle afleiding moet ik de bus of trein in. Ik denk dat daarom dit jaar zwaarder valt.
   Maar ik zal vast wel weer eens gaan wanelen met mijn zoon en de hond. Kan nu weer met de knie.

   Verwijderen
 3. O Judy, wat een verhaal. En hoe begrijpelijk je tegenzin. En dat vertel je aan mij die december een van de leukste maanden van het jaar vind. Ik begin maar even over het vroege donker worden, een ramp. Een absolute ramp. Vind ik ook. Maar kaarsen aan, lekker schemeren en genieten van de sfeer buiten (door het raam kijken) en binnen is leuk. Ik heb ook moeite met de lange donkere avonden. Ik verklap een geheimpje. Ik kijk een aantal afleveringen Gillmore Girls achter elkaar elke avond en een goed humeur dat dit me geeft ;-) Heb jij ook niet iets dergelijks? En we gaan lekker een 21 punten toekomstlijstje verzinnen, doen we het een beetje samen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vind jij december maar lekker hartstikke leuk, hoor! :) Ik heb ook niet elk jaar zo'n last van december, alleen deze keer door corona extra, denk ik. Ik zie uit naar het nieuwe jaar. En 21 punten verzinnen vind ik hartstikke positief! Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 4. Jij mag rustig mopperen hoor. Dat doet sinterklaas ook in deze tijd van wat mag en niet is toegestaan en de oude heer mag ook mijn deur voorbij gaan en ook de kerstman dit jaar want we doen er ook niks aan. Maar deze maand heeft nog veel meer wat je wel kan verrassen en wat dan wel bij je zal passen. slechts met de feestdagen is het voor ons dit jaar ook geen leuke tijd maar we herdenken wel onze verloren vrienden en familie met een kaarsje zo mooi verlicht. Dat zijn dagen dat we extra aandacht aan hen nu richt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is vast zwaar dit jaar als je zoveel mensen hebt verloren, Tine.

   Verwijderen
 5. Ik heb maar gewoon verder gelezen .Ik heb geen hekel aan December maar met al dat opgeprikte feest gebeuren heb ik niets .Zeker heb ik wel leuke kerstdagen gehad in mijn leven maar het mag van mij ook overgeslagen worden .Ook dit jaar zijn we gewoon met z'n tweetjes zonder feestgedoe en dat vinden we prima .Wel moet ik zeggen dat ik geniet van mijn mini boompje en alle lichtjes in huis en bedenk dat er mensen zijn die het veel slechter hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is fijn dat jullie met zijn tweeën er toch iets fijns van maken, Elisabeth. Zeker nu het zo goed met je gaat, extra genieten, hè!

   Verwijderen
 6. Oh en het is nog maar de 2e december, dus bijna de hele maand moet nog komen. Voor mij hoeft de hele 'commerciële' kant rond kerst niet, maar ik vind het wel gezellig met alle lichtjes overal. En dan ben ik het liefst gewoon thuis, zonder verplichtingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ken meer mensen die december helemaal niet fijn vinden en het heeft meestal ook te maken met hoe het als kind ervaren is. Dat gevoel zal er altijd blijven, heel jammer. Ik zag twee advent kalenders. Een van de Kleine komedie en een van Binnenste Buiten. Elke dag in december kan je een vakje openen en krijg je iets aardigs te zien. Google maar. Misschien vind je het leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat veel mensen niet zo dol op december zijn. En ik lees bij alle comments toch dat niemand van verplichtingen houdt.
   Dank voor de tips over de adventkalenders, ik ga kijken.

   Verwijderen
 8. Nou je kent mijn mening maar er blijven zat leuke dingen over totdat het zo ver is vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Eerst dacht ik "zal ik stoppen met lezen?" Maar dat is niet eerlijk: Ook ik heb m'n "decemberfrustraties". Al moet ik zeggen dat het de laatste jaren wel beter gaat...geen verplichte bezoeken meer (spagaat tussen onze ouders en kinderen, die geen animo opbrachten) we doen wat we zèlf fijn vinden.
  Maar de gedachten/herinneringen aan hen zijn juist in deze maand zoveel. (geboortedagen, sterfdagen vielen juist ook in december) 'k Hoop dat je tòch nog positieve dingetjes kunt vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, dat maakt december op een andere manier triest voor jou.

   Verwijderen
 10. Fijn om te lezen, want ook ik ben niet van de Kerst. Sinterklaas vind ik enig, vooral nu met de kleinkinderen. Maar voor wat betreft de Kerst ben ik niet zo enthousiast. Maar we maken er ieder jaar ons eigen feestje van. Soms met zijn tweeën, soms met de kinderen en soms gewoon lekker in joggingbroek met boerenkool.
  Ik wens jou dagen zoals je ze zelf graag viert en dan gezond het nieuwe jaar in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O ja, Sinterklaas vieren met kleinkinderen lijkt me enig! De kerst met joggingbroek en boerenkool lijkt me perfect!

   Verwijderen
 11. Ik heb elke dag van het jaar een bloedhekel aan gemaakt gezellig en de hele dag gezellig bij elkaar zitten en eten. Dus dat doen we niet. Sinds 1 familielid niet meer welkom is, is het ook stukken beter te hachelen. Maar ik snap je, ik vind kerst ook heerlijke dagen om op te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mopper maar raak hoor, dat mag, het is je eigen gemopper en het kan weleens opluchten. Ik ben een Sinterklaasfan, geloof er nog heilig in en ben blij dat ik kinderen en kleinkinderen heb die er in mee gaan. Met kerst eten wij als gezin met elkaar, de laatste jaren bij een zoon in huis, makkelijk voor mij. het hoeft niet perse op eerste kerstdag, we doen het ook weleens een week er voor, daarin zijn wij niet moeilijk. Bij slecht weer zitten wij dan 1e of 2e kerstdag in huis met boeken, kranten en tijdschriften en bij goed weer gaan wij een flink stuk wandelen. Aan kerstversieren heb ik een hekel, een kerstboom komt er niet meer in. Een stuk groen in een vaas is meer dan genoeg. Al mijn kerstballen zijn naar de kringloop gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb er ook al eens over geschreven, december en ik zijn geen vrienden. Alhoewel het in deze coronatijd wat meevalt. Al die opgelegde vrolijkheid, perfect gedekte tafels en geklede mensen, allemaal familie en vrienden, voldoen aan verwachtingen enzovoort enzovoort.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben één van die mensen die het ergens ook wel fijn vindt dat veel van het Gedoe dit jaar niet kan. Ik vind het sneu voor iedereen die er wel van houdt, maar ik ervaar de gedwongen rust ergens ook wel als prettig.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.