Pagina's

8 december 2020

voorbij de horizonIk veerde helemaal op toen ik bij Geri van Kleurrijk las over 21 goede voornemens voor het jaar 2021. Waar ik blij van werd was de gedachte dat je ook voorbij de maand december kunt kijken. Voorbij de horizon, waar licht gloort.....

De laatste jaren koos ik een woord voor het jaar. Hier komt het vandaan. Het is bedoeld als alternatief voor goede voornemens. Mijn woord voor het jaar 2020 was 'open'. Eind vorig jaar ruimde ik heel veel dozen op die er nog stonden van mijn verhuizing. Ik heb ze één voor één uitgepluisd. Weg met oude spullen uit vorige levens. Ik schreef toen:

open

Het geeft iets weer van de ruimte die vrij komt bij het loslaten van oude dingen. Het is de mindset waarmee ik het nieuwe jaar tegemoet wil treden. Onbevooroordeeld ook. En hoopvol. Open voor nieuwe avonturen, open om nieuwe wegen in te slaan. Open voor ..... wat dan ook. The world is my oyster, schreef ik eerder. Kom maar op! En wat een jaar kreeg ik - en niet alleen ik - voorgeschoteld. Niks open, alles was dicht! We konden geen kant op dit jaar. Wie had dat nou gedacht. Maar goed, het woord 'open' sloeg dan ook meer op mijn houding. Tegenover alles wat het leven mij toewerpt. En het leven wierp mij corona en een zere knie toe. Deal daar maar mee, zei het leven. En dat deed ik best wel goed, al zeg ik het zelf. Ondanks alles.

Maar nu het nieuwe jaar 2021. Ik denk na over hoe ik dat jaar voor me zie. Hoe sta ik ervoor? Wie ben ik nu? En wat wil ik? Ik heb wel een aantal dingen op mijn lijstje 'goede voornemens' staan. Maar lang geen 21. Dus ik denk nog even verder. En dan komt mijn woord voor 2021 ook wel bovendrijven. 

De foto's maakte ik afgelopen zaterdagochtend. Niet eens zo vreselijk vroeg, een uur of negen.

19 opmerkingen:

 1. Schitterende foto Judy.
  Het jaar 2021 zal net als dit jaar raar zijn, maar hopelijk wel met een beter vooruitzicht wat de corona betreft. We zullen het zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtfoto en mooi hoe jij dat doet met die voornemens. Ben ook benieuwd naar je nieuwe.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige foto. en mooi moment.

  Dank je wel voor je aanmoediging, Judy, ook op mijn blog. Ik was echt blij toen ik je berichtjes zag. Ik was even helemaal uit het veld geslagen, daarom haalde ik alles weg. Later dacht ik, kom op zeg..... En nu als toetje, noem je mij hier ook.

  Ja, leuk om December te gebruiken als opstap naar het nieuwe jaar. Ik herinner me nog vorig jaar dat je opruimde en een woord voor het jaar koos. Dat je die knieklachten kreeg was het vervelendst. Eerst al de spanning, wel/geen operatie, dan nog de spanning of je een operatie in corona tijd wil en ja, corona en alle stress die dit op zich met zich meebrengt. Ik begrijp dat het met je knie beter gaat? Nog steeds? Hoop het. Verzin maar een mooi nieuw woord en ja wat gaat jou stimuleren in het nieuwe jaar? Ik ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan, Geri, want ik ben erdoor helemaal uit mijn dip geraakt. Ik hou van nadenken over mezelf en kijken waar ik staat en hoe ik verder wil. Ik ben altijd heel geinspireerd door de projecten die je elk jaar weer onderneemt. Ik ben erg spiritueel bezig geweest dit afgelopen jaar, maar ik vind het niet makkelijk daarover te bloggen. Maar wie weet.
   Mijn knie gaat nog steeds beter en ik hoop dat die operatie (voorlopig) niet nodig is. Kan altijd hopen. :)

   Verwijderen
 4. Wat een mooie foto's en ook je tekst is verwarmend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldige foto heb je gemaakt! Toen ik je "oude" stukje over open las dacht ik...
  Maar die gedachte schreef je er zelf achteraan.
  Mooi beschreven de stap naar volgend jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw.. wat een schitterende foto's!! Het zijn echt wel de donkere dagen voor Kerst, maar zoals te zien is tóch met een streepje licht!
  Sorry.. maar moest eventjes lachen toen je ons herinnerde aan je woord voor 2020 -open- en dan je reactie daarop met dat alles juist dicht ging.. tja, wie had dat kunnen voorspellen hè? Maar ik vind dat je inderdaad toch heel erg je 'woord' hebt hoog gehouden.. zéker in hoe je met die knieklachten om ging.
  Goede voornemens.. oef, die neem ik dus écht niet meer.. véél te frustrerend als je je er niet aan kunt houden. Ik ben ook niet zo van dat soort dingen per 1 januari.. ik denk dat het veel beter werkt als je ze neemt op het moment dat het echt nodig is. Soms is het nodig je iets voor te nemen in februari.. of juli hehe. Ik weet ook eerlijk niet meer wat ik voor woord voor 2020 gekozen had.. weet niet eens meer zeker óf ik dat deed.. had eerst even terug moeten lezen voor ik reageerde haha! Maar het zal een 'veilig' woord geweest zijn.. ik kan frustratie namelijk missen als kiespijn! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die foto's pasten wonderwel bij wat ik schrijven wou!
   Ja dat woord 'open' pakte wel heel ironisch uit dit jaar. Ben er nog niet uit wat mijn volgende woord wordt. Je moet ook geen woord als 'frustratie' kiezen. Voor je het weet komt het uit en is je hele jaar frustrerend. :) Doe maar een hoopvol woord! Waar je je aan vast kunt houden.

   Verwijderen
  2. Heb hier ondertussen even teruggezocht naar mijn woord voor dit jaar.. het was 'hoop'! Dat wist ik dus echt niet meer.. maar zal met mijn nichtje te maken hebben gehad.. had zó gehoopt dat ze nog wat jaartjes had gekregen.. Het mocht helaas niet zo zijn, maar zonder hoop is het leven helemaal maar een zielig gedoe hè, dus zo slecht was dat woord niet. Vooral ook omdat we nu met z'n állen toch hoop moeten houden dat ellendige virus eronder te krijgen.

   Verwijderen
  3. Hoop is een mooi woord om een jaar mee in te gaan. Zeker nu.

   Verwijderen
 7. Je zou bijna 'open' nog een keer kiezen. Het heeft het afgelopen jaar eigenlijk geen ruimte gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik dacht precies wat Nicole zegt. Je zou 'open'in de herhaling kunnen doen. Omdat het eigenlijk geen herhaling zal worden

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Met zo'n prachtige uitzicht begint je dag toch al goed?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige foto's die mij in ieder geval hoop geven. Hoop op weer een goed dag, hoop op een mooie nieuw jaar. Ik hoop daar in te blijven geloven, aan goede voornemens doe ik verder niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi, zo'n woord kiezen voor een jaar. En ik vind 'Open' juist wel heel erg bij dit jaar passen, omdat alles zo drastisch aan het veranderen is en we niet weten wat er gaat komen. Je kan je maar beter overgeven en het over je heen laten komen. 'Sta vol verwachting open voor het onverwachte", hoorde ik eens iemand zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Misschien is “ uitzicht” een goed woord? Je laat altijd foto's zien met mooi uitzicht en hopelijk hebben we volgend jaar meer uitzicht naar betere tijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind het een mooi idee om een woord voor een nieuw jaar te kiezen, hoewel het lijkt me geen makkelijke keuze.
  Prachtige foto's zijn dat!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.