14 maart 2021

berichten van het groene frontIn mijn Zen bubbel wordt het groener. 
Ik durf nu wel te zeggen dat de citroengeranium stekjes het goed doen. Ik deed ze direct in de aarde, zonder ze eerst in water te laten wortelen. Ik las op het web dat dat kon. Op hoop van zegen. Je moet dit soort dingen met vertrouwen tegemoet treden. En ze staan er na 3 weken fleurig bij.....
De avocadoplant heeft nu een pot. Meteen maar in een formaat behuizing, waar hij zich thuis in kan voelen. 

Ondertussen droom ik van een balkon vol met bloemen. Het is nu nog nat en kaal. 
Maar de lathyrus is gezaaid. Dit moet het worden.
Ik volg al jaren het Engelse tv programma Gardener's World. Een instituut kun je dat wel noemen, want het programma bestaat al sinds mensenheugenis. Ik kijk tegenwoordig niet meer elke week. Heb ook geen tuin meer. Er is ook een Nederlands magazine en website van. 

Ik ging kijken in de jaren 90 toen Geoff Hamilton het nog presenteerde. Ik heb ook een boek van hem. Hij was een groot voorstander van biologisch tuinieren. En hij creëerde prachtige cottage gardens, waar je van ging watertanden. Wat me is bijgebleven is dat hij groenten kweekte gewoon tussen de bloemen in. Dus niks in rijtjes, niet moestuinig. Maar ik kan nergens meer vinden hoe hij dat deed. 

Wel zag ik een paar weken geleden in een ander programma een tip afkomstig van Gardener's World voorbij komen: wc rollen. Bewaar ze. Want ze zijn reuze handig om in te zaaien. Hoe dan precies lieten ze niet zien, maar ik spaarde en spaarde met hulp van anderen 30 wc rollen.

En daar zitten sinds vandaag de lathyruszaadjes in. En nu wachten. Als een kloek broedend op haar eieren. Ik wou dat ik een geduldiger karakter had. 


17 opmerkingen:

 1. Ben benieuwd naar je zomerfoto's straks

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zaadjes ben ik nooit goed in geweest, maar stekken o dat deed ik vroeger ook zoveel Ook die citroen geranium. Ik had de stekjes en plantjes in etages voor mijn twee kleine ramen staan. Van flessen die ik met een glassnijder omtoverde tot bloempotten met glasverfbeschilderd, omgekeerd verlijmd op de hals van de afgesneden fles gezet. Want een tuin had ik toen niet. Als ik dat allemaal zo lees, krijg ik er weer enorm veel zin in. Maar ja je kan je tijd maar een keer uitgeven en er zijn nog zoveel dingen die ik graag doe. Succes met je plantjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lathyrus voor zaaien.. hmm.. denk dat ik dat nog nooit gedaan heb.. altijd meteen op de plek waar het moest komen. Maar kan best wel beter zijn.. sterkere plantjes opleveren.
  Vind die avocadoplant echt mooi.. mooi blad heeft ie.
  De Engelse tuinprogramma's volg ik of heb ik allemaal wel gevolgd ook.. is aangenamer dan die programma's van hier.. fijnere presentatoren. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb geen tuin natuurlijk, dus ik kan ze niet meteen op de goede plek zaaien. Ik wil ze in potten, maar ik moet natuurlijk eerst kijken wat er opkomt. Je kunt ze zaaien van maart-mei, ik wou vroeg zijn. Met de tomaten vorig jaar was ik aan de late kant, dus niet alles werd meer rijp.
   Leuk dat je ook naar Engelse tuinprogramma's kijkt. Ze weten van wanten over tuinen over there! :)

   Verwijderen
 4. Het schijnt dat het voor zaaien van lathyrus met name zorgt voor veel langere bloemstelen en dat is prettig! Mooie foto's Judy, dat frisse groen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wc rollen, wat een goed idee. Knipte je ze doormidden, zodat 1 rolletje 2 hulzen geeft?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee het zijn hele rollen, Geri. De tip op de BBC ging over erwten, en lathyrus zijn siererwten, dus allebei klimplanten die hoog worden. Ik plant ze uit als ze 10 cm hoog zijn. Dat heb ik ergens gelezen. Dus dan moeten ze wel goed geworteld zijn. Een klein zaaipotje is dan te klein, lijkt mij.

   Verwijderen
 6. Dat ziet er allemaal veelbelovend uit. En dat met die rolletjes is een goed idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk om mee bezig te zijn, zomervoorpret!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. WT leuk allemaal. Ik ga dat programma eens zoeken

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een vrolijk balkon krijg je straks als de lathyrus bloeit.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geraniums, al zet je op zijn kop in de grond, dan komt er nog wat naar boven. Je bent lekker bezig, leuk om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk om nu al met dit soort dingen bezig te zijn! Lathyrus op je balkon, wat zal dat een vrolijke boel worden! Ik heb ze dit jaar voor het eerst gekocht, en als ik de reacties hier lees zou ik ze ook eens kunnen proberen te voorzaaien. Ik doe dat normaal nooit - alleen al vanwege het feit dat ik geen kas heb, en ons huisje te klein is om van alles binnen op te potten... desondanks heb ik nu toch ook dille in de vensterbank staan, en drie pompoenen... aangestoken door een Zweedse vriendin. En wij zetten in onze moestuin ook van alles door elkaar heen: bloemen, kruiden, groenten. Geinspireerd door https://natuurlijkemoestuin.be/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is het, ruimtegebrek, hier ook hoor. Maar hopelijk kan het snel op het balkon. En nu maar hopen op een balkon vol bloemen! Dank voor de link! Heb wel geen tuin meer, maar leuk om over tuinen te lezen. Inspirerend. En ik haal er wel weer uit wat ik op mijn balkon kan toepassen. Zoals mijn tomatenkweek-avontuur van vorig jaar.

   Verwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.