Pagina's

16 februari 2024

hulp



Ik schreef al bij mijn voornemens dat het dit jaar 'anders' moet. Daar ben ik druk mee bezig.

Vorig jaar was een jaar van steeds weer over mijn grenzen gaan. Omdat ik mijn lijf niet meer snapte. En nu weet ik - door schade en schande - dat sommige dingen niet gaan. Ik ga niet zeggen: 'nooit meer gaan'. Want ik blijf hoop houden dat post covid zomaar te genezen is binnen afzienbare tijd. Of in ieder geval te behandelen.

Ik was één van de meer dan 100.000 mensen die de petitie ondertekenden die deze week aan de Tweede Kamer werd aangeboden. Het ging over een amendement voor geld voor postcovid klinieken. En de motie is gisteren aangenomen. Er wordt geld voor vrijgemaakt.  

Ook komt er meer geld voor onderzoek naar ME en andere postvirale ziektes.

Goed nieuws! Eindelijk worden patiënten serieus genomen.

Ik moet keuzes maken. Wat doe ik wel en wat niet. 
De gewone dingen red ik wel, de dagelijkse dingen. Daar heb ik weinig klachten van, de dagen erna. Boodschappen worden bezorgd. En wandelen met mate gaat ook. En dat is heel fijn om te weten, want ik kan dus nog wel iets. Ik hoef mijn dagen niet op de bank te slijten, zoals ik in reportages over long covid vaak zie. Maar de zwaardere huishoudelijke taken, zoals stofzuigen, sloeg ik steeds vaker een weekje over.

Gisteren kreeg ik een telefoontje dat mijn aanvraag voor huishoudelijke hulp is toegewezen. Anderhalf uur per week. Juist voor die zwaardere dingen. Ik voel me wel ineens reuze bejaard. Maar aan de andere kant: wat lijkt me dat fijn. Niet meer opzien tegen de spierpijn die iedere keer weer terugkomt na een klus. En dan die klus maar niet doen. Of wel. Ten koste van de leuke dingen die ik eigenlijk al een tijd niet meer doe. Dat zijn de dingen die het eerst afvallen. 

Ja, ik heb veel opgeruimd. In een slakkentempo. En geen zware dingen. Dat kostte wel energie, maar het leverde ook veel voldoening op. En vooral fijn om te weten: ik kan nog wel wat. Er liggen nog wel wat opruimprojecten. Maar nu even niet. Want ik wil weer leuke dingen doen. Dingen waar ik al tijden niet aan toe kwam. Te beginnen met schilderen.

Het moet dus anders dan vorig jaar. Het leven moet dit jaar weer leuk worden. 

29 opmerkingen:

  1. Wat fijn,die hulp. Iets meer energie over voor leuke dingen en een schoon huis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is de bedoeling. Wel gek, hoor, ik heb nog nooit een hulp gehad. Ben benieuwd. Een hele ervaring.

      Verwijderen
  2. Oh dat is mooi. Alleen al het idee zal wat energie opleveren denk ik zo!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. O, Judy, wat een verandering. Ik hoorde het ook gisteren dat er een Long Covid kliniek komt. Vandaag lees ik dat de Pvda/GL zich hier hard voor gemaakt hebben. Goed zo! Ik hoop met jou dat er kennis komt en een betere behandeling. En wat wennen, iemand die je komt helpen met zwaar huishoudelijk werk. Een cadeautje aan de ene kant en een grote, nieuwe ervaring aan de andere kant. Ik ben blij voor je.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nou, dat klinkt inderdaad wel héél bejaard hoor! hahahahaha ben je gek joh!!.. als je dat nodig hebt dan maak je daar toch gewoon gebruik van.. niks bejaard! :-) Ik kan zelf trouwens helemáál niet ramen zemen.. het lukt me gewoon niet.. en m'n schoonmoeder vond het maar raar dat ik de benedenboel ook door de glazenwasser liet doen. Maar waarom zou ik me ergeren en tegen allemaal strepen aan gaan kijken als ik dat een ander veel beter kan laten doen? En da's nog iets anders dan dat je er fysieke klachten van hebt! Ik vind het een hartstikke goed plan.. laat dit jaar maar een veel leuker jaar worden! Ik kijk al uit naar je eerste werkjes weer! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eerlijk gezegd... ik zeem nooit ramen. Er hangen jaloezieën voor, dus je ziet het toch niet. Bij het balkon doe ik wel eens, de ramen lappen, als de zon er laag op schijnt en je er niet meer doorheen kunt kijken. :)

      Verwijderen
  5. Wat fijn voor je dat je hulp krijgt! En goed nieuws over post covid klinieken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Fijn dat de hulp wordt toegewezen! en dat de petitie is aangenomen!
    Mijn schoondochter heeft inmiddels ook hulp. Maar zij heeft het zelf geregeld, want zegt ze "dan kan ik toch nog mijn gewone werk doen" (is niet meer gewoon, maar in plaats van in de zorg, doet ze nu planning, dus kantoorachtig) ondanks de restklachten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat fijn voor je schoondochter dat ze toch wel kan werken, ook al is het nu kantoorwerk.

      Verwijderen
  7. Ja, ik hoorde het gisteren ook op het journaal... had het eigenlijk niet verwacht...
    Het is goed om regelmatig de balans op te maken en aan te passen waar nodig. Super dat je nu hulp krijgt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu moeten ze er ook nog echt komen, die klinieken. Maar het begin is er.

      Verwijderen
  8. Anderhalf uur is niet echt veel. Weet niet hoe groot je woning is en wat je graag wil dat er gedaan wordt maar zorg er wel altijd voor dat het opgeruimd is. Ik maakte de tafel altijd de avond ervoor schoon en zette alle losse dingen op tafel zo waren de meubels makkelijker schoon te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja lekker.. jezelf drie keer in de rondte werken omdat de werkster komt.. zo ken ik er meer, m'n schoonmoeder van 92 o.a. .. kan ze de rest van de dag krom liggen van de rugpijn..!

      Verwijderen
    2. @ Lot: Anderhalf uur per week is het minimum. En het gaat mij vooral om het stofzuigen en andere vloerdingen. Ook bed verschonen eventueel. En ik heb niet zo veel rommel op de vloer liggen.
      @ mizzD: Ja herkenbaar, dat deed mijn moeder ook. :) Maar over het algemeen is het hier netjes, dus ze kan zo haar gang gaan.

      Verwijderen
    3. Dat is een overdreven aanname missD, ik ruimde ondertussen op wat op verkeerde plek lag en verder maakte ik niks schoon, omdat te doen kwam mijn hulp. Het ging alleen om het opruimen. Als nu mijn hulp voor de grote keuken komt zet ik ook verschillende dingen even in de schuur, nu doet ze er 2 uur over anders half uur meer omdat er dan aldoor wat verplaatst moet worden.

      Verwijderen
    4. Ik snap het wel, Lot. Je wilt zo efficiënt mogelijk gebruik maken van de tijd dat je hulp bij je bezig is. En opruimen, dat kun je alleen zelf doen, want jij weet waar het hoort. Dat zou ik ook doen. Er is hier alleen op de grond niet zo veel rommel, dus ze kan zo stofzuigen. En verder moet ik nog bekijken wat ze nog meer kan doen.

      Verwijderen
  9. Fijn dat je hulp krijgt, het maakt je leven wel gemakkelijker. Het werd tijd dat er een COVID kliniek komt. Zoveel ellende hierdoor en misschien worden er ook meer linken gelegd tussen klachten en COVID. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat heerlijk dat je deze hulp krijgt. Anderhalf uur gaat snel, maar naar mijn idee kan er veel gebeuren. Goed zelf bedenken wat je wilt dat er gebeurt en dan heerlijk genieten van de tijd die je zelf overhoudt. Want in anderhalf uur doet een hulp veel meer dan jij in die tijd. En lekker gaan schilderen. Hopelijk kun je ons binnenkort iets moois laten zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Erkenning en concrete hulp, weten dat je niet de enige bent. Heel belangrijk. En nu vooral blijven kijken wat je wel kan en waar je blij van wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat fijn om te lezen dat 'anders' zich meteen vertaald in hulp vragen en krijgen nu. Houd je inderdaad energie over voor de leuke dingen van het leven. Goede keus! lieve groet, Anuk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er komt nog wat aan, zoals je weet. Maar verhuizen zit er voorlopig niet in. Dus ik hoop dat het allemaal goed gaat. Die hulp is fijn. En leuke dingen ook.

      Verwijderen
  13. Gefeliciteerd op twee fronten. De erkenning en de hulp die komen gaat. Tojd voor leuke dingen is zo belangrijk! Ga van je hulp genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb dat long covid verhaal gevolgd en wist er al van toen ik nog bij de teststraat werkte. Toen was er nog geen benaming aan gegeven maar zag ik mensen terugkomen die steeds dachten het weer te hebben. Vreselijk om vlotte jonge ouders af te zien takelen. Ben blij dat het erdoor is en he is triest dat het zo lang heeft moeten duren. Dat je hulp krijgt vind ik fijn om te lezen, het is een zorg minder voor je.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Je bent op sommige gebieden hulpbehoevend, dat maakt je niet ineens heel erg bejaard hoor!! 😁En hulp in de huishouding is voor veel mensen normaal, jong en oud, dus doe er je voordeel mee. Energie over voor leuke dingen en iemand anders heeft door jou werk en waarschijnlijk een prettige werksfeer in de tijd dat ze (of hij) bij jou is! Win win!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Judy I am so glad you are getting some help with your heavy work. It sounds like they are at least starting to pay attention to the long haul covid conditions. Perhaps in time there will be something they can give to help you. So happy that you are going to return to painting. Your art is always so lovely. Take care and keep "looking up". Hugs!

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.