17 april 2021

kastanjebomen en koekIk wandelde donderdagmorgen over de Brink. Even kijken hoe het met de kastanjebomen is. Op vrijdag en zaterdag staat daar de markt en is het druk. Maar donderdag was het er rustig en stil. 

Kastanjebomen hebben een bijzonder plekje in mijn hart..... Ik schreef er vaker over. Ik had er één in mijn tuin in een vorig leven. Op de Brink staan er een heleboel. Zo veel kastanjebomen worden tegenwoordig bedreigd door de mineermot. Maar deze oude bomen zien er nog steeds goed uit. En ze zijn al aardig groen.

Ik liep ook langs het Deventer koekhuisje.
Ik denk bij Deventer koek altijd aan een verhaal van mijn vader. 
Je weet misschien dat mijn stamboom geworteld is in koloniaal verleden. Mijn beide ouders zijn geboren en getogen in voormalig Nederlands Indië. Ik groeide op met Indische woorden en tempoe doeloe verhalen. Zomaar van die kleine verhaaltjes die in je geheugen blijven hangen.

Mijn vader vertelde over een straatverkoper die lekkere hapjes verkocht. Zoals dat ging toen. Je weet misschien dat autochtone Indische mensen de v uitspreken als p. Deze man riep, om zijn waren aan te prijzen: Depènter Pepperkwek! Deventer peperkoek dus, bedoelde hij. 

Toch leuk dat Deventer al in mijn voorgeschiedenis zit, nog voordat ik wist dat ik er ooit zou wonen. Nog voordat ik zelfs maar bestond!


18 opmerkingen:

 1. Ik vind kastanjebomen ook prachtig. Mooi hoe de knoppen langzaam overgaan. Ik verheug me op de bloemen tegen de blauwe lucht en dan later het zoeken van de kastanjes. Ik vind de foto's die je van Deventer maakt zo mooi. Ik geniet ervan. Fijn weekend, Judy.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zag bij jou een nog veel mooiere foto van een kastanjeboom! Dankjewel, Deventer is fotogeniek!

   Verwijderen
 2. Mooi verhaaal. Wij hebben vaak een dagje Deventer gedaan en altijd koffie gedronken met koek, daar in dat koekhuisje! Op die mooie markt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, prachtbomen zijn het. Straks weer de bloesems, dan zien kastanjes er zo trots uit, met al die mooie kaarsjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ken het verhaal van de familie Varkenvisser die op z'n Indisch uitgesproken een heel rare achternaam kregen! Mooie foto's van prachtig Deventer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Monumentale bomen.. dat zijn het! En dan straks met de kaarsen.. geweldig!
  Ken dat van die p voor een v (of f). Heb een tijdje Nederlandse les gegeven aan een groepje volwassen vrouwen. De meeste van mijn groep kwamen uit Indonesië en spraken alleen Maleis. Dus ik begon heel basaal met dingen te benoemen die we gebruikten.. boek, pen, schrift.. 'srip'! werd dat laatste.. en dan zei ik het nog es goed voor en meteen erop werd weer 'srip!' geroepen.. tot we met z'n allen krom lagen van het lachen hahahaa! Die vrouwen waren met Nederlandse mannen getrouwd en zaten vaak eenzaam thuis.. dus er werd tijdens die lessen meer onder elkaar Maleis gekwekt dan Nederlands hahaha! Maar heb ze toch wel het meest praktische kunnen leren. Was een leuke tijd met héél lieve mensen, van wie er eentje steeds zelfgemaakte loempiaatjes voor me meenam (zálig.. vriendlief heeft het er nóg weleens over haha) en de hele groep verraste me na afloop van de cursus met allerlei kadootjes.. de andere 'leraren' waren jaloers hahahaa!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuke herinnering, mizzD! Ja, vrijgevige en gastvrije mensen zijn het en eten hoort erbij!

   Verwijderen
  2. En zo leuk dat het door jouw logje ineens weer terugkwam! :-)

   Verwijderen
 6. Ik ken ook zo'n verhaal. Vlug vlug naar het vliegveld. Telefoon voor meneer de Vries.
  Mijn moeder en haar broers konden dat zo leuk zeggen, in lachte er altijd om. Nu denk ik dat het niet zo aardig was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, daar denken we nu toch genuanceerder over. Het zal soms ook kwetsend zijn geweest. Nou was mijn verhaal niet bedoeld om belachelijk te maken, maar om een herinnering aan mijn vader te vertellen. Maar ik heb wel geaarzeld om het te vertellen.

   Verwijderen
 7. Leuk om zo’n herinnering te horen Judy. En de grote statige kastanjebomen geven het plein nog meer karakter dan het al heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie herinneringen en prachtige bomen. Wat is het toch een mooie stad! Nu alleen die lege Brink weer gezellig vol... (maar ik ben er bang voor, dat dit niet meer gebeurt...)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig, die kastanjebomen. In de bergen van de Ardèche waar wij gedeeltelijk leven staan heel veel tamme kastanjebomen. Ze staan later in blad dan de paardenkastanjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige foto's. Het valt me op,dat kastanjes voor tegenwoordige kinderen meestal geen "schat"meer zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De kastanje is ook een prachtboom. Dat marktplaats van Deventer is zo mooi het is jammer dat Deventer zo ver weg is.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.