Pagina's

5 september 2021

schilder­achtig verval


Ik begin maar eerst met Van Gogh. 
In 2014, het tweede jaar dat ik hier woonde, ging ik naar het Kröller-Müller Museum. Er was een tentoonstelling van Seurat, maar eigenlijk ging ik voor de Van Gogh collectie. En daar fotografeerde ik dit schilderij van uitgebloeide zonnebloemen. 

Een paar jaar later .....zag ik net zo'n verfomfaaide uitgebloeide zonnebloem in de tuin op het Lamme van Dieseplein waar ik eerder over schreef. En ik dacht onmiddellijk aan Van Gogh. Ik begreep zijn fascinatie meteen. Kijk maar eens: wat een ding!




Dus toen in het voorjaar in de 'moestuintjes' van de grootgrutter een paar zonnebloempitten zaten, dacht ik: ha! in een pot ermee en we zien wel waar het schip strandt. En het schip strandde niet. Het werden twee mooie hoge zonnebloemen. Maar niet zulke joekels als die hierboven.






Dat hart vol met zaden, zij het van bescheiden afmetingen, bleef me fascineren. Ik hield de aftakeling nauwlettend in de gaten.
Ik las dat de zaden moeten rijpen. En dat je de uitgebloeide bloem kunt afknippen als de achterkant geel werd. En dat deed ik. En nu zijn ze zo. Mini Van Goghs! Heel erg mini.....




13 opmerkingen:

 1. Schitterend zijn de uitgedroogde zonnebloemen. Van Gogh heeft ze goed uitgebeeld. Ook met de kleuren. Prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie evolutie van je zonnebloemen ! Inderdaad een boeiend schilderij van de schilder.
  groetjes van Simonne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om zo verschillende gebeurtenissen met elkaar te verbinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De vierde foto met die hangende bloembladen, zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ze zijn echt klein , ga je ze zelf ook naschilderen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie serie en nu nog mini van Gogh aquarelleren. 😌

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hou ook erg van zonnebloemen. Op de schooltuin staan ze er deels nog vrolijk bij, andere schieten in het zaad en worden belaagd door vogels. Ik mag er graag naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, het blijft fascineren die zonnebloemen... Je schijnt ook allerlei soorten (grootte) te hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi zeg! Ik snap zeker ook waar Van Gogh zijn inspiratie vandaan haalde. Het is een bloem die heel veelzeggend oogt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ze zijn echt met hem verbonden die zonnebloemen. Ook hier bloeide ze uitbundig en sterven ze inmiddels af. Helaas zijn het niet van die grote.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ben echt gek op het werk van Van Gogh.. ben es op vakantie in St. Rémy-en Provence geweest, waar hij ooit een poosje in een psych. ziekenhuis gezeten heeft.. daar was een wandelroute uitgezet langs plekken die hij in die tijd geschilderd had.. stonden dus op de bordjes die schilderijen en kon je zien hoe het er uitgezien had.. geweldig leuk!
  Moest lachen toen ik die foto van de zonnebloemetjes van jou bij die plantenpotjes zag.. hahahaa zo close-up als op de foto erboven leek het nog wat, maar ze waren dus erg klein.. volgens mij zijn dat geen echte zonnebloempitten geweest hahahaha! In Frankrijk stonden ze allemaal al verdroogd op de velden trouwens.. maar we zijn er nauwelijks dichtbij gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zou ik ook graag eens heen gaan!
   Ja, het zijn geen 'echte' zonnebloemen geweest. De zaadjes zijn ook heel klein. Ik heb ze op een schaaltje gelegd voor de vogels naast de waterbak, maar dan moeten ze wel op mijn balkon komen. Dan doen ze meestal heel vroeg als ik niet kijk. :) Ben benieuwd of ze die zaadjes ook opeten.

   Verwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.