Pagina's

25 mei 2021

de boom en het plein - 2Naar aanleiding van een eerder blogbericht over de prachtige rode beuk waar ik zo van geniet, schreef ik gisteren al over de boom en het plein, de geschiedenis. Deze keer over de tegenwoordige tijd. Over hoe het plein nu is en mijn persoonlijke belevenissen. 

Allereerst (mizzD) ja het is een rode beuk. Ik heb het blad gefotografeerd. Onmiskenbaar een beuk, kijk maar.

Het Lamme van Dieseplein is een mooie nieuwe plek geworden sinds..... de opening van het moderne Geert Grote Huis in 2013. Het jaar dat ik in Deventer kwam wonen. Het plein heeft een eigen facebookpagina hier. De verborgen parel van Deventer, een groene oase in de stad, noemen ze het.
Er zijn kunstmarkten en een stukje boekenmarkt elk jaar. En er is een snoeperig delicatessenwinkeltje in één van die kleine huisjes op de achtergrond.
Genoeg informatie. Nu ik.
Lees verder onder de foto's.


Want wat ik daar zo leuk vind, op dat plein, is de bewonerstuin. Een stukje groen, aangelegd en onderhouden door bewoners. Ik heb het zien ontstaan vanaf het begin. Ik zag de tuin volwassen worden.

Ik liep er op Eerste Pinksterdag. Toen scheen de zon. Maar helaas had ik mijn camera niet bij me. Dus ging ik terug op Tweede Pinksterdag, in de regen. 

Een dag eerder, toen de zon scheen, liep er een vriendelijke man, met grijs baardje en muts, tussen de planten te scharrelen. Ja, legde hij uit, ik zoek mijn biertjes die ik hier gisteravond heb verstopt. Ik vroeg: flesjes of blikjes? Blikjes, zei hij. Ik heb hem niet helpen zoeken, maar moest er wel een beetje om lachen. Die biertjes mochten vast niet mee in de opvang. En even later hoorde ik: Ik heb ze gevonden, mevrouw! Fijn!, riep ik terug. Het was een vriendelijke man. En ik ben niet van de Jellinek kliniek. We hadden allebei een goeie dag. Ieder op ons eigen manier.

En vandaag maakte ik deze foto. Vanwege die restanten oude muur en de lijnen. Pas later zag ik het. Dat was vast één van die blikjes.15 opmerkingen:

 1. Wat een bijzonder en mooi initiatief zo'n bewonerstuin zeg! Prachtig zo'n stukje groen in de stad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat beschrijf je het plein mooi! Het was vroeger een parkeerplaats en nu een klein paradijsje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik net niet meegemaakt, die parkeerplaats. Dus ik ken het niet anders dan zo. Jij bedankt voor het attent maken op dingen, waardoor ik verder ging kijken dan ik eerst deed. Ik begin het plein steeds mooier te vinden nu. Groet, Judy.

   Verwijderen
 3. Ja, met deze foto van het blad is het heel duidelijk een beuk.. kende het echt niet, een rode. Ik dacht maar mee hè hehe.. en misschien was dat nét het foutje dat Josephine ertoe dreef eens te reageren. Bracht het toch wat positiefs op! :-D
  Het is een mooi plekje met veel groen.. maar daar had ik me dus niet op gefocust toen wij er waren.. ik had meer aandacht voor de kunst. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken ze als grote alleenstaande reuzen in het landschap, de rode beuken. Weet je wat ik zo leuk vind: er blijkt zo veel meer over dit kleine stukje binnenstad te vertellen. En jij keek weer naar de kunst, die ik nog niet eens goed bekeken heb. Dus dat ga ik straks bij jou lezen. Zo leren we van elkaar! :)

   Verwijderen
  2. En ik was al blij dat we het meekregen door dat verkeerd lopen.. want die oude wandelroute kwam er niet eens door..! :-)

   Verwijderen
  3. Ja, je laat me wel erg lang wachten hoor! :)
   En ik ben ook benieuwd wat de Van Rossems over Deventer hebben te zeggen.

   Verwijderen
 4. Wat een heerlijke plek. Een parkeerplaats die een bewonerstuin werd. En die huizen erom heen, met o.a. die mooie blauwe kleur. Wanneer ik ooit weer eens in Deventer kom ga ik er naar op zoek.

  Ik vind je verhalen zo leuk en je foto's zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Geri. Nu ik me erin verdiept hebt is de plek steeds interessanter geworden. Er is ook een fietsenstalling, hoor, dus het is niet allemaal mooi. Maar die laat ik gewoon weg op de foto's. :)

   Verwijderen
 5. Mooi plein, volgens mij ben ik wel eens geweest. Maar ik moet nog een keer, want dat schattige blauwe huis zag ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Door de foto's ga ik nu ook steeds meer dingen zien. Dat blauwe huis is sinds kort een advocatenkantoor. Het piepkleine huisje links ervan - verscholen achter de boom - is het delicatessenwinkeltje.

   Verwijderen
 6. Wat een mooi initiatief, leuk verhaal en wat komt jouw liefde voor Deventer goed uit de verf!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat geeft altijd zo een mooie sfeer, zulke binnentuintjes. Het wordt tijd dat ik weer eens met mijn lief in Deventer rond ga kijken. Ik zou bijna zijn vergeten hoe het eruitziet. Ik herinner me wel het Geert Grotehuis ooit gezien te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Echt een groene oase, prachtig daar!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.