Pagina's

17 mei 2021

stoom en social media

Even een paar 'huishoudelijke mededelingen' tussendoor. Het Blogger platform is weer bezig dingen te wijzigen, en daar loop ik tegenaan. Even stoom afblazen dus.
 • Iets waar Blogger niet zo veel aan kan doen is het volgende. Vanaf 1 juli (geloof ik) is updates ontvangen via email niet meer mogelijk. Feedburner stopt ermee. Er zijn andere aanbieders van email abonnementen maar ik ben nog niet zo ver dat ik daar naar gekeken heb.
  Vervelend voor de mensen die Feedburner gebruiken. Dat zijn er op Bubbels niet zo veel, maar op mijn schilderblog wel.
  Toevoeging 24/1/22: Tot nu toe werkt Feedburner nog...

 • Ik ontdekte dat het toevoegen van gadgets veranderd is. Bijvoorbeeld Aanbevolen post. Een tijd geleden liet ik met deze gadget zien wat er een jaar geleden speelde op mijn blog. Ik heb die gadget niet meer, maar ik kan hem ook niet meer toevoegen. Want je krijgt maar een beperkte lijst van posts waar je uit kunt kiezen gepresenteerd. Recentere posts, geen posts van een jaar geleden. 
  Ook is de interface veranderd.

 • Ik voegde zelf gadgets van andere partijen toe, waaronder Related Posts. Dat is dat rijtje van kleine fotootjes onderaan een blogpost die je wijzen op andere blogjes. Eerder was de beste aanbieder hiervoor LinkWithin. Maar sinds de invoering van https werkt die niet meer. Ik vond een andere, paste die helemaal aan aan mijn wensen. En nu werkt hij niet meer op Bubbels. Op mijn schilderblog wel. Rara. Want het is precies dezelfde code die ik toevoegde. 

  Het feit dat je gaat zoeken naar externe gadget-aanbieders zegt wel dat het Blogger platform steeds minder mogelijkheden biedt. Het is natuurlijk een stuk minder ingewikkeld dan Wordpress.

 • Mijn schilderblogwereld heeft zich de afgelopen jaren vrijwel geheel verplaatst naar F.acebook. En daarna naar I.nstagram. Op FB vond ik de meesten weer terug. Maar naar IG ben ik ze nog niet gevolgd. Misschien wordt het tijd. Het is erg gericht op foto's. Maar ik weet niet of ik er ook verhaaltjes kwijt kan, zoals ik op Bubbels doe. 

 • Nog een latere toevoeging. Voor wie het nog leest, voeg ik het maar toe.
  Als je wilt dat je blogpost in een bloglijst verschijnt met een thumbnail afbeelding, en niet alleen met je blogpost titel: stel de grootte van de (bovenste) afbeelding in je post dan in op Origineel. Ik kwam er door schade en schande achter, en ik geef de info maar door. Waarom is dat ineens zo? Joost mag het weten.

Naast schilderen en fotograferen vind ik het schrijven ook heel erg leuk. Dus ik zal de blogwereld niet gauw verlaten. Wees gerust. Maar toch maar eens kijken waar de wereld van 'social media' me nu weer naar toe gaat leiden. Nog suggesties?

28 opmerkingen:

 1. Oef nee.. jij weet er allemaal al veel meer van dan ik.. en ik doe naast het bloggen nergens aan, al zéker niet die asociale media hehe. Ik zit altijd met geknepen billen als er dingen veranderd worden op de blogs, want dan ben ik weer een poosje compleet verloren, eerdat ik de dingen snap of zó naar m'n hand kan zetten dat ik me ermee kan redden. Die blogproviders denken ook allemaal maar dat we wizzkids zijn geloof ik en komen met allerlei gadgets aan die ik nevernooit zal gebruiken, maar die de andere tools die ik wél kan toepassen juist laten verdwijnen.. ik háát dat. Voor mij mag het allemaal wel wat simpeler hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een website gehad, zelf gemaakt met Wordpress. Dan leer je wel het een en ander. Het is zo gek dat die schilderbloggers eigenlijk niet meer bloggen maar op anders social media zijn gaan zitten. Het heeft denk ik ook te maken met het feit dat iedereen op mobiele apparaten kijkt, niet meer op pc. En dan valt die hele zijbalk weg, die zien ze niet meer. Vluchtig moet het tegenwoordig.
   Blogger is wel simpeler in gebruik dan Wordpress. Ik heb wel in de loop der tijd geleerd dingen aan te passen. Maar ja, dan moet het wel blijven werken.

   Verwijderen
  2. Ja, het telefoontje. Zoveel leuks valt dan weg. Vind ik zo jammer.

   Verwijderen
  3. Ja, als schilderpersoon wil je je blog ook visueel mooi maken. Ik vind het ook jammer dat dingen wegvallen op mobiel.

   Verwijderen
 2. Ja.. vluchtig, da's echt hét woord voor de tegenwoordige tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Judy, ik heb ook al een hele tijd problemen gehad met mijn blogs, kon er zelfs een periode niet meer op kjken/werken ! Ik merk ook dat er nog weinig personen op de blogs reageren hier ....
  groetjes van Simonne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, jammer is dat, vind ik. Gelukkig hebben wij elkaar wel op FB gevonden.

   Verwijderen
 4. Vervelend hoor. Ik heb er trouwens nog niets van gemerkt. Waarschijnlijk komt dat nog.
  Instagram vind ik heel erg vervelend, dit omdat er om de twee of drie berichten reclame wordt geplaatst. Ik gebruik het alleen voor mijn receptensite. Snel een foto plaatsen en dan ook weer afsluiten. Ik kijk er zelf maar weinig op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat Feedburner stopt is wel heel vervelend, maar daar kan Blogger niets aan doen. Wat erg van die reclames bij Instagram, dat wist ik niet. Op FB worden de reclames ook steeds vervelender. Maar ja, dat is hun verdienmodel: reclames.

   Verwijderen
 5. Logger is ontzettend uitgekleed. Vroeger waren er eel twee reeksen gadgets te llaatsen uit het overzicht. Nu nuog maar een paar. Op mijn foto wordpress was mijn geheugen volgelopen en toen ik geheugen bijkocht was het geen abonnement maar liep het weer vol en moest ik weer meer betalen. Dus stapte ik weer terug naar blogger. Maar die gaat in jullie alle archieffoto.s in google die de opslag heeft van het blogger account beperken. Tot jullie kan de hoge kwaliteit nog gratis. Daarna krijg je 15 gig gratis en daarna stopt het of betalen net als wordpress. Zo heb ik het begrepen. ??? Nou vind ik betalen niet zo erg al ik de advertenties kwijtraak maar als het steeds volloopt baal ik wel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat probleem hoor ik al sinds ik elf jaar geleden begon met bloggen. Ik heb er nooit last van gehad. Ten eerste: ik verklein mijn foto's en verlaag de resolutie. Het verschil zie je niet op een beeldscherm, wel met afdrukken. Maar zo voorkom je ook dat iemand er met je afbeeldingen vandoor gaat. Zo nemen je afbeeldingen minder ruimte in. Ten tweede: schoon je albumarchief regelmatig op (get.google.com/albumarchive). Hier staan de foto's die gelinkt zijn aan je blogs. Maar heel vaak staan er dubbele foto's in, die kun je allemaal weghalen. Niet de foto's weghalen die in je blogs verschijnen want dan verdwijnen ze ook in je blogs, maar alleen die dubbel zijn of die je niet gebruikt hebt. Zo houd je je archief 'schoon'.
   Op deze manier heb ik nog nooit opslagruimte hoeven bijkopen.

   Verwijderen
  2. get.google.com/albumarchive leuk zeg. Ik zie ineens foto's die ik vergeten was!

   Verwijderen
  3. Het is al een tijd geleden dat ik daar achter kwam, want 'vroeger' kon je het veel makkelijker vinden, dat albumarchief. Het is nu veel ondoorzichtiger geworden, met Google Photos. Fijn dat je het gevonden hebt!

   Verwijderen
  4. Ja ik weet het Judy. Ik verkleinde ze niet op wordpress. Het weghalen van dubbele fotootjes vind ik erg lastig. Want ik weet dan niet welke op de blog staan. Maar op blogger kan ik voorlopig verder denk ik.

   Verwijderen
 6. Wat ik heel irritant vind is dat de mogelijkheid om een blog wat ik er vroeger op zette te openen door op een "dingetje" te klikken onder dit oudere blog. Ik zie nu dat bij een aantal oudere blogs foto's en tekst op een vervelende manier door elkaar zijn geraakt. Vroeger gemakkelijk te herstellen. Nu bijna niet te doen.
  En LinkWithin was heel erg leuk. Zonde dat het weg is. Ik hou ook mijn hart vast bij veranderingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat 'gereedschapsdingetje'? Ja, dat is soms een tijdje weg. Maar bij mij kwam het altijd als vanzelf weer terug. Ze moeten niet te veel veranderen want meestal is het geen verbetering.

   Verwijderen
 7. Hoie Judy, Had ook al gemerkt dat er echt heel veel is veranderd bij Blogger sinds de nieuwe interface maar ze vinden me nog en zo niet dan is dit jammer maar ik schrijf en deel omdat ik het leuk vind. En daarbij is het een hobby. Wat men niet leuk vind komt dus niet meer in de zoekresultaten terug. Tja dat is dan ook jammer. Van de week al problemen gehad met een half uur een wit scherm en ook dat er blogs waren verdwenen en later waren die er weer. Had wel even melding hiervan gemaakt bij blogger community .Was dus niet de enige zag ik. Zal wel ergens een bud in zitten denk ik. Maar ik was wel even in paniek zeg. Blogs weg? Zal een schending wezen maar bleek achteraf weer niet zo te zijn .Pff soms is bloggen niet echt leuk meer maar we houden vol want het spreekwoord zegt niet voor niets dat de aanhouder wint. Vandaag weer dat men me mailde dat men weer een wit scherm zag. Gelukkig heb ik wel een backup maar het moet wel leuk blijven. en betalen voor iets zoals opslag doe ik dus echt niet maar via dit programma kan je ook je foto opladen hier en dan moet jij eens zien hoeveel dit scheelt wat er dan weg is. https://tinypng.com/ niks inloggen maar gewoon je foto er plaatsen en dan zie je al hoeveel ruimte je heb en wat er weg is. Want verkleinen helpt niet dat leerde ik weer hier: Wellicht een tip voor jou of je vrienden. Betalen doe ik dus echt niet want zij verdienen toch ook geld aan jou al jij wat zet of niet...!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een wit scherm? Gelukkig heb ik dat nog nooit gehad. Wat eng.

   Verwijderen
 8. Ik houd erg van bloggen en krijg behoorlijk wat reacties. IG doe ik niet. FB alleen heel privé , en ik hoop dat ik kan blijven bloggen. Maar ik houd het nu maar in de gaten. Hopelijk blijft het goed gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedankt voor alle tips! En vooral de laatste, want dat verklaart veel...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die laatste heb ik er vanmiddag nog bijgezet. En fijn dat het jou helpt!

   Verwijderen
 10. Yes Blogger is becoming a dinosaur, but it's free so I will stick with it a bit longer :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoewel ik een fan ben van Blogger moet ik ook zeggen dat ze op het moment niet erg fijn bezig zijn. Afgelopen weekend was er bijvoorbeeld het akkefietje dat vele bloggers een bericht kregen dat posts verwijderd waren omdat ze 'in violation' waren...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tot nu toe vond ik Blogger een van de fijnste, maar inderdaad het wordt steeds lastiger en nu snap ik een beetje waardoor.
  Insta vind ik niet leuk, heb ik wel maar steeds problemen met plaatsen.
  Dus zolang ik geen eenvoudig alternatief heb....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jeetje, wat een gedoe allemaal. Ik moet jou dus op een andere manier zien te blijven volgen, begrijp ik, want nu krijg ik nog mails. En zelf werk ik met WordPress (waar ook steeds van alles verandert). Facebook gaat er bij mij binnenkort helemaal uit, de andere 'sociale' platforms heb ik nooit gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal proberen een andere manier van email abonnement te vinden. Vervelend ja. Facebook gaat me ook steeds meer irriteren vanwege de vele reclames.

   Verwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.