Pagina's

4 mei 2021

stilIk hoorde net in Tijd voor Max praten over 'struikelstenen'. 
Ik schreef er twee keer over in 2017 en 2018. Vandaag is een goede reden om een aantal berichten even in de herinnering te roepen. Voor wie ze wil lezen.....

Het eerste blogbericht ging over de Man van Deventer. Een muurreclame in een straat vlakbij mijn huis zorgde ervoor dat ik ging uitzoeken wat het verhaal erachter was. Er liggen daar ook een paar struikelstenen. Het verhaal van een markante man. 

Het tweede blogbericht schreef ik nadat ik een struikelstenen legging had bijgewoond. Indrukwekkend. En heel bijzonder om in levende lijve mee te maken. 

In 2018 liepen we de Joodse wandeling in Deventer. Sporen van Joodse geschiedenis in Deventer.

Struikelstenen zijn van oorsprong een kunstproject van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Stolpersteine in het Duits. Hij maakt ze en komt ze ook zelf leggen.

Hier kun je meer lezen over de struikelstenen in Deventer
En hier meer over Stolpersteine

14 opmerkingen:

 1. Heb dat hier in de wijk ook eens mee mogen maken.. zo'n struikelstenen-legging.. heb er ook over gepost toen. En las vandaag over zulke stenen in Dordrecht, bij het huis van een oud-trainer van DFC, de plaatselijke voetbalclub. Een heel verhaal.. niet belangrijk voor hier.. maar inderdaad, we moeten bij dat soort dingen stil blijven staan en het nooit vergeten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, indrukwekkend zo'n legging. Er liggen er hier veel in de binnenstad. En daarbuiten ook. Ik kende ze niet eerder. Ik vond het leuk om het verhaal van de Man van Deventer te ontdekken. Iets waar ik eerder aan voorbij liep.

   Verwijderen
 2. Ik leerde het kennen toen we een huis gingen bezichtigen, en daar ligt in de stoep voor het huis ook zo'n steen. Indrukwekkend, het verhaal dat daarachter bleek te zitten, bijzonder, en goed om stil te staan bij het verleden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Struikelstenen vind ik zo'n fantastische manier om de deportaties te herdenken. Wat indrukwekkend dat jij zelfs bij een legging bent geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het een prachtig initiatief. Heb ze nog nooit in het echt gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is goed om van het verleden te leren, van de fouten die zijn gemaakt, maar ik vind het óók goed om op enig moment dat verleden los te laten en verder te gaan. Het elke jaar weer opnieuw stilstaan bij (in dit geval) de deportaties en moord op een bevolkingsgroep brengt zo'n enorm zware energie met zich mee... Het zou mooi zijn als het 'leren van de fouten uit het verleden' omgebogen zou kunnen worden door - elk voor onszelf - een beter mens te worden. Niet meer te oordelen, te veroordelen, te moorden... idealistisch? Misschien. Maar ik probeer het 'herdenken' op deze, lichtere, manier dagelijks in de praktijk te brengen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik herken dat, die zware energie. Ik hou dan ook elk jaar afstand van dat 'geherdenk' op tv. Al die verhalen ook.
   Bij die struikelstenen legging werd door nabestaanden een verhaal gehouden over het léven van de vroegere bewoners, niet het trieste einde. Maar er waren tien leggingen die ochtend, ik heb er maar drie volgehouden.

   Verwijderen
 6. We hebben ze hier ook op een paar plekken. Het lijkt me inderdaad mooi en indrukwekkend om erbij te zijn als ze gelegd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik woon in Nederland vlak bij Gouda en daar liggen er heel wat. Prachtig initiatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Had never heard of this before, very interesting and a special way to ensure nobody is forgotten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is een tijd van verstilling, maar ook wetende dat we verder moeten gaan. Hopende dat de mensheid er wat van geleerd heeft (alhoewel we erg hardnekkig zijn).
  Ik geloof niet dat wij hier struikelstenen hebben. Als ik me het goed herinner, was de gemeente daarop tegen. Maar ik kan me vergissen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind struikelstenen een prachtig initiatief, maar heb ze zelf nota bene nog nooit gezien! Hier op het platteland zie ik ze niet zo gauw helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De eerste keer dat ik er één zag was zo'n 5? jaar terug, in Dordrecht.
  Het maakte toen best indruk op mij. Het is een mooi initiatief.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.