Pagina's

24 mei 2021

de boom en het plein - 1
Vandaag (en gisteren ook, maar daar vertel ik een volgende keer over) ging ik nog even terug naar die boom. Deze, de rode beuk. Waar ik lekker op dat muurtje van dat stukje groen zit te genieten. Die boom, zei bloglezer Josephine in een comment, staat in de tuin van de Proosdij, het oudste huis van Nederland.....

En ja, als je vanaf de zijkant kijkt, zie je dat hij in een ommuurde tuin staat. En dat pand is de Proosdij. Lees hier. De voorkant van dat pand is gelegen aan de Sandrasteeg 8.  Wil je er meer over weten dan raad ik je aan op de links te klikken. 
Dit stukje groen grenst aan het Lamme van Dieseplein. Ik ben niet de eerste blogger die over dit plein schreef. Anderen gingen mij voor, zag ik. Het is nu een open stuk, maar er heeft heel veel gestaan. Lees hieronder. Nu staat er het moderne Geert Grote Huis. Ik heb begrepen dat de familie Van Rossem hier een bezoek heeft gebracht. Nog niet uitgezonden, maar ik ben heel benieuwd wat ze te vertellen hebben. Op hun eigen manier. 

Ook is er een bewonerstuin gemaakt, wat ik zelf erg leuk vind. Daarover volgende keer. Want dan schrijf ik over mijn persoonlijke belevenissen op die plek. Want dat is wat ik eigenlijk het leukste vind om over te schrijven. 

Wat hier stond waren allemaal gebouwen die stammen uit de tijd van Geert Grote en aanhangers waaronder Lamberta van Diese. Zij stichtte een huis voor de Zusters van het Gemene Leven in 1388. Een stuk van de kapel is nog te zien. 

7 opmerkingen:

 1. Oooh.. ik ga je straks als ik daar aankom in m'n vakantieverslagen wel effe linken.. hoop leuke info die ik niet had! Thanx!
  Een róde beuk! had er geen idee van dat die ook bestaan.. nu wel dus, zo leer je elke dag nog steeds een beetje bij hè!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, er viel meer over dat plein te vertellen dan jij en ik in eerste instantie dachten. Morgen meer, over de tegenwoordige tijd.
   En wist je dat niet dat er rode beuken bestonden? Ik vind ze altijd zo mooi donkerrood. Morgen ook meer, let maar op.

   Verwijderen
  2. Nee, kende ik echt niet.. ik heb die hier volgens mij nog nooit gezien.. alleen die gewone.. en haagbeuken.
   Ik kijk er al naar uit! :-)

   Verwijderen
 2. Deventer heeft zoveel prachtige plekken en historie. Interessant om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk om zo door een oude stad te slenteren. Dat mis ik wel eens hier in Almere waar alles nieuw is, hoewel, 46 jaar is niet echt nieuw toch?.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een plein met een bijzondere en lange geschiedenis, leuk om over te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.