Pagina's

1 mei 2021

ik droom van bloemenIk begin eerst met een foto van de bloesemboom voor mijn raam aan de voorkant. Ik zie nog net deze tak, als ik iets omhoog kijk. Vorig jaar snoeiden ze rigoreus de onderste takken eraf. Precies die takken waar ik tegenaan keek. En zo van genoot. Van de bloesem in de lente, maar ook van het groene blad in de zomer en de kersjes in de herfst. Ze verborgen een beetje de overkant. Maar goed. Dit zie ik nog net wél.

Ik woon natuurlijk in de stad..... Een mooie stad. Hoewel mijn straat niet echt mooi is. Veel bebouwing. Dicht op elkaar. Aan de achterkant is mijn uitzicht nog veel erger. Een parkeerplaats en een blinde muur met graffiti. Met het voordeel dat ik me daar vrijwel onbespied waan. Ik had altijd wel een pot bloemen op mijn balkon. Maar door corona ging ik vorig jaar serieus tuinieren in potten. Je weet vast nog wel mijn zeven potten tomatenplanten. En de geranium en de aardbeienplant. 

Dit jaar zie ik een bloemenzee voor me. Ik zaaide lathyrus. En nog meer.
Hieronder zie je een stukje van mijn balkon aan de achterkant. Op het zuidoosten. Met dat uitzicht, dat ik meestal vooral niet op de foto zet. Maar het went, hoor, ik 'zie' het niet meer. Ik droom van bloemen.
Eén helft van mijn balustrade is dicht, de andere helft open. Ik gebruikte die spijlen vorig jaar om de tomatenplanten aan op te binden. Een groene balustrade werd het. En dat moeten dit jaar de lathyrussen doen. Ik kocht dit plantennet van jute online. De mazen hebben toevallig dezelfde maat als de afstand tussen de spijlen. En het vastbinden was doodsimpel.

Maar nu het zaaien. 
Ik zaaide de lathyrus voor. In wc rollen. Of dat nu zo'n goed idee was, hmm. Het bleef sowieso moeilijk om de opgekomen scheuten over te planten. Ik vond ze nogal ielig. Misschien komt dat omdat ze binnen stonden in de warmte, of misschien hoort het zo, ik weet het niet. Kijk maar hieronder. Dat was begin april. 
Ze stonden vrij lang binnen, op de warme keukenvloer. Want toen kwam er nachtvorst, en dat wil je die prille jonge scheuten niet aandoen. Toch heb ik ze op een gegeven moment buiten gezet. Tegen de gevel, zodat ze daar nog wat warmte van kregen. Op mijn balkon heeft het - één hoog - ook niet gevroren. Het bleef boven nul, zo'n graad of tien. Maar ik keek naar ze met een bezorgd hart. 

En dit zijn ze nu.
Ik vind ze nog steeds ielig. Maar ze groeien wel. We zullen zien.
Tijd voor een backup-plan. En dit is het .....
..... Oost-Indische Kers. In twee weken tijd groeiden ze al uit tot flinke scheuten. Daar is niets ielig aan. Dat worden stevige jongens. Hoop ik. Vrees ik ook een beetje. De bloemen kun je eten. Lekker hoor, in de sla. Het zijn biologische zaden in biologische grond, dus dat durf ik wel aan. Net als de tomaten vorig jaar. 

Kijk hieronder, dit moet het worden. Foto van Wikipedia. Als het allemaal goed gaat tenminste. Misschien vloeken ze wel vreselijk met de zachte pasteltinten van de lathyrus. Hoewel, vloeken? Het is toch allemaal natuur.

Intussen beginnen de 'moestuintjes' ook op te komen. Andijvie, spitskool, komkommer, cosmea. En ook een zonnebloem. Waar moet ik die straks laten? Misschien groeit het hier wel helemaal dicht. Als het kasteel van Doornroosje. 

Ik kan nog veel meer vertellen, maar dat is voor een volgende keer. 23 opmerkingen:

 1. Leuk!!!!!! Ik was zo benieuwd hoe het nu met de lathyrus gaat. Ik kreeg van een vriendin ook bloemenzaad. Zijn heel rare sprieten. Ben ook benieuwd hoe dat zich ontwikkeld. Het is zo leuk om te doen, he? En steeds kijken, hoe is het nu met ze. En je hart vasthouden, want zulk lekker weer is het nog niet. Ik lees graag je vervolgverhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vermoed dat de lathyrussprieten zich steviger ontwikkelen als ze meteen in de grond buiten worden gezaaid. Maar het kan ook aan de soort liggen, ik weet het niet. Ik hoop dat ze steviger worden. Ik spreek ze elke dag bemoedigend toe. :)

   Verwijderen
 2. Spannend weer en leuk. Telkens even kijken en blij zijn met ieder nieuw sprietje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat ziet er veelbelovend uit. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeker leuk en wat zal dat mooi en fleurig worden.
  Het is zo gezellig een balkon met groen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je lijkt mijn man wel, die is ook zo ongeduldig. Het is een koud voorjaar geweest en alles heeft tijd nodig om te groeien. Het komt goed. Denk ik; ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, vorig jaar was ik laat met zaaien, en ik wou deze keer vroeg zijn. Maar door dat koude voorjaar hebben de kleine planten binnen gestaan, en dat kan de reden zijn dat ze zo slap en ielig zijn. Maar ik kan me vergissen, ik weet het niet. Ik blijf optimistisch. :)

   Verwijderen
 6. Wat jammer van je uitzicht, maar gelukkig heb je nog wat bloesem om van te genieten. Ik hoop dat al je plantjes goed gaan bloeien, want lathyrus is heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen last van dat uitzicht hoor. Ik zet het alleen niet graag op de foto.

   Verwijderen
 7. Ik denk dat je er stokjes bij moet zetten, bij de lathyrus.. het zijn klimplantjes, die zoeken houvast! Dan gaan ze vast als een speer de lucht in! :-) Oost-Indische kers is ook leuk ja.. dat hekje groeit wel dicht straks.. geen last meer van dat uitzicht! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar is dat plantennet voor, voor de houvast. Maar eerst geen nachtvorst meer, anders staan ze daar wel erg open.

   Verwijderen
  2. Ja, snap ik, maar daarom dat die plantjes nog wat ielig zijn.. die ontwikkelen zich pas goed als ze kunnen gaan klimmen.

   Verwijderen
 8. Als ze elke dag bemoedigend worden toegesproken, wordt het vast een paradijs bij jou op het balkon!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een oase zal dat straks worden, jouw balkon! Hier ben ik gisteren ook eindelijk eens goed aan de gang gegaan in de (moes)tuin. De ergste kou is wel weg, dus ik durf het nu wel aan. En die iele sprietjes: dat komt echt van binnen opkweken. Kasplantjes, zogezegd. Gebeurde hier ook met de dille. Als ik die gewoon meteen buiten zaai, kunnen ze stormen hebben, maar die binnensprietjes... dat wordt niks. Ik zaai dus niet meer voor, maar alles meteen buiten. Heb ook geen kas, dus het moet maar tegen de omstandigheden kunnen hoor... ;-) Dit jaar ook voor het eerst oost-indische kers en lathyrus en daar kijk ik zo naar uit! Ben benieuwd naar jouw vervolg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat dacht ik ook al: kasplantjes. Bedankt voor de bevestiging. Ik weet niet of het al te laat is om opnieuw te beginnen. Het is allemaal uitproberen wat mogelijk is in potten op een balkon.
   Spannend hè, dat zaaien! Succes!

   Verwijderen
 10. Vorig jaa probeerde ik wat groente wat zo triestig bleef dat ik dit jaar voor een bloementuin ga. Dus ik snap je helemaal en hoop van harte dat je balkon groen met bloemen wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, die tomaten van vorig jaar, het was een wonder dat dat goed ging. Bloemen lijken makkelijker, maar die lathyrus is wel veeleisend merk ik al.

   Verwijderen
 11. Je meent ut.! Wat goed dat je dat allemaal voor elkaar krijgt op het balkon. Ik had jaren een heerlijk tuintje en dat ging wel lekker alhoewel ik niet van het snoeien was en de verwildering uiteindelijk. TE doorsloeg. Kamerplanten, ja daar heb ik groene vingers voor maar op de balkon. Dat is altijd een mislukking geworden en werd nooit wat ik me ervan voorstelde. Nu hebben we van de balkon een serre gemaakt. Bevalt prima en houd ik me aan de kamerplantgen vast . Succes met die prachtige projecten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een hele grote tuin gehad, Elly. Die me letterlijk en figuurlijk boven het hoofd groeide. Dus ik kan meepraten over verwildering. Ik nam er afscheid en afstand van toen ik hier kwam wonen. En het duurde een tijd voordat ik weer genoegen kon ervaren aan planten en aarde. Maar door corona vond ik het terug. Er kan veel op een balkon. Het is een gevoel van thuiskomen. En het bezigzijn met planten en aarde is heel erg 'mindful', merk ik. Je vergeet alles.

   Verwijderen
 12. Moed houden, jij krijgt een vast een heerlijk balkon. Oost-Indische kers, jaaa, die ga ik ook zaaien. Je brengt me op een idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het ziet er veelbelovend uit. Wat zal je balkon prachtig worden!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.