Pagina's

20 mei 2021

ondertussen op mijn balkon........ klampen de zonnebloemen zich aan elkaar vast voor een beetje warmte. 
Ik had niet zo veel 'moestuintjes' van de grootgrutter, maar de groentes die opkwamen zijn inmiddels naar de moestuinbak van mijn zoon verhuisd. De bloemen hield ik. Twee zonnebloemen kwamen op. En een miezerige cosmea. Hoe doen ze het bij jou?

De lathyrussen blijken.....veeleisende jongedames te zijn. Eerst waren ze nogal ielig. Misschien omdat ze in de warme keuken stonden. Zoekend op het web vond ik heel veel informatie. Ze hebben wel een gebruiksaanwijzing, deze dames, voordat ze uitgroeien tot schoonheden in pastelkleurige japonnen. Er zijn zelfs hele verenigingen van lathyrusliefhebbers. 

Ze maken zijscheuten. En zodra die opkomen kun je de ielige hoofdscheut afknippen. Las ik. Dat heb ik gedaan. Het ziet er inderdaad beter uit. Ze staan nu buiten en groeien tergend langzaam. Dit zijn lathyrussen die heel groot (kunnen) worden. Maar er zijn ook soorten die niet hoger worden dan 60 cm, las ik. Meer geschikt voor potten. Dus die staan nu te ontkiemen in kleine bakjes. Als backup.

Kijk, hier staan alle planten bij elkaar op een kluitje. Om elk zonnestraaltje op te vangen. Over de Oost-Indische Kers links heb ik niets te klagen. Die stoere boerenjongens groeien als kool.

Dat struikje met rood blad vond ik op straat. Een paar takken met een wortelstelsel, zomaar op het plein. Ook een beetje miezerig. Schreeuwend om onderdak. Zoals een ander zwerfkatten mee naar huis neemt, ben ik opvang voor in de steek gelaten planten. Ik deed hem in een pot, snoeide hem een beetje bij. Hij leed wel onder de nachtvorst en liet wat blad vallen. Maar hij trekt al aardig bij. Altijd al een struik willen hebben op mijn balkon.

De cosmea is ieniemienie. Wordt dat nog wat dit jaar? Op de markt zie ik gekweekte exemplaren in vol ornaat. Daar moet ik me niet door laten ontmoedigen. De natuur loopt achter door de kou. En als ik teruglees vorig jaar waren de tomatenplanten nog maar net ontkiemd om deze tijd van het jaar. Ik ben te ongeduldig, denk ik. We snakken allemaal, mens en plant, naar warmer weer.


Cosmea...

Ik kocht op de markt lobelia's. Voor op het tafeltje. Als vervanging voor de viooltjes die ten onder gingen aan meeldauw. Die kleur blauw valt niet te fotograferen.
Binnen in mijn vensterbank staat de avocadoplant te pronken. Hij moest even poseren, binnen en buiten. Met een gestreepte achtergrond toevallig. Hij is nu zo'n 25 cm hoog. Ik vind zijn blad zo mooi. Een echt blad. Zoals een kind een blad zou tekenen.

Dat was het. Ik wens iedereen warme dagen toe.20 opmerkingen:

 1. Er wordt ons extra veel geduld gevraagd dit jaar. Door de kou neem ik aan :-)
  Maar het gaat vast allemaal goed komen, het ziet er veelbelovend uit !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een mooie verzameling. En die rode blaadjes? Ik kom dagelijks langs een grote rode struik en geniet dan van de kleur

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik zie ze ook vaker, die rode bladeren, mooi hè.

   Verwijderen
 3. Bij mij is alles achter en traag. Maar misschien komt het nog wel goed. Alleen de avocado's... die zijn echt geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo leuk, een plantenopvang moeder, ben benieuwd hoe hij het verder gaat doen. En verder genieten van de verhalen en foto's. Ik zag op een oud blog dat ik het eerste jaar van mijn moestuinbak omstreeks deze tijd radijs kon oogsten. Kan het bijna niet geloven. Ik zaaide nu tomaat, is allemaal ook nog heel erg klein. Leuk Judy, ik leef met je tuintje mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zit sinds kort een plantenhotel in Deventer, waar je je planten in de vakantie naar toe kunt brengen. Grappig hè. Ik dacht: zomaar zo'n stuk struik op straat, zonder enige aanwijzing waar hij vandaan kwam, die moet ik meenemen. Ben ook benieuwd naar jouw tuintje!

   Verwijderen
 5. Da's een glansmispel.. die moet je vooral bij blíjven snoeien om 'm mooi van vorm te laten worden, wat bossiger en dichter.. dus je bent goed bezig. Bovendien blijft ie dan ook steeds nieuw blad vormen en dat is rood.. volwassen blad is mooi donkergroen. Hij bloeit wit en dat worden donkerblauwe besjes.
  Dat is precies wat je zegt, over die lobelia's.. zulke intense kleuren krijg je nooit mooi op de foto hè! Ik had laatst in duingebied de Heveringen overblijvende ossentong gefotografeerd, dat lijkt qua bloemetje op vergeet-me-niet, maar is van het blauwste blauw, véél dieper dan vergeet-me nietjesblauw. Jammer genoeg zag je dat op de foto niet!
  Ik vind het een mooi gezicht, je pottentuin.. als het volgende week eindelijk wat warmer gaat worden, zal het als een speer gaan denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aha, glansmispel, bedankt! Ik zie hem wel vaker in een pot, ook op stam gekweekt. Dus dat moet ik ook kunnen.
   Ja, dat blauw, gek is dat, ik las het vaker bij jou. Maar nu maakte ik het zelf mee. Op de foto is het paarsig, maar het is intens diepblauw in werkelijkheid.

   Verwijderen
 6. Leuk hoor dat je een plantenopvangmoedertje bent. Mooie plant heb je gevonden. Je balkon ziet er al goed uit. Wie weet heb je straks dubbel zo lang plezier met je tuintje, omdat de natuur trager is dan normaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, leuk hè, maar van balkontuintjes weet je alles van, meer dan ik!

   Verwijderen
 7. Van mijn avocado is nog niets te bespeuren. Ik laat hem maar met rust. Ooit is het me gelukt maar het werd een idioot hoge staak waar ik niks aan vond.
  Jij lijkt wel een echte tuinder met al die potjes. Zo leuk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het duurt ook wel lang, zo'n avocadopit. Het is nu ook een staak, vind ik, maar je schijnt hem te kunnen toppen zodat hij meer in de breedte gaat groeien. Dat wordt de volgende stap, wel eng.

   Verwijderen
 8. Je avocado is echt mooi. Ik ben bezig buiten van alles te zaaien, of het gaat lukken is een tweede.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ach, die cosmea, wat een teer dingetje.Je hebt echt groene vingers hoor, het ziet er veel belovend uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat ben je goed bezig, en je plantjes ook zo te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oooooo.... ik ben jaloers hoor! Zo'n 800 km ten noorden van jou is het nóg kouder, dus ik kijk onderhand écht alle zaden uit de grond nu (maar het helpt niet, snik). Leuk om te zien wat er allemaal gebeurt op jouw balkon!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jouw geduld wordt nog harder op de proef gesteld dan het mijne!

   Verwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.