Pagina's

27 december 2021

een onooglijk pleintje

oktober 2020

Op de valreep van het jaar, kan ik mooi nog wat foto's en verhaaltjes kwijt die bleven liggen. Waaronder deze.

Als ik langs de Kloostertuin richting IJssel loop, kom ik langs dit onooglijke pleintje. Het enige leuke eraan zijn die drie leibomen. En die fotografeer ik dan vaak. Tegen de achtergrond van die oude muur. Verder is het een lege en loze plek. Op het noorden ook nog. Het pleintje ligt aan een straat die Het Klooster heet.....

Dat klooster was het 15e eeuwse Buyskensklooster, waar de Zusters van het Gemene Leven, volgelingen van Geert Grote en de Moderne Devotie, huisden. Al die panden daar zijn Rijksmonument.
Hier lees ik meer over de geschiedenis. En ook dat er restanten van gotische ramen te zien moeten zijn. Die heb ik echter nog nooit gevonden, dus ik zal nog eens terug moeten om te kijken of ik die kan vinden. Want de bouwsporen die ik in de oude muur achter de bomen zie zijn niet gotisch.

Voor nu gaat het mij om dat pleintje en de bomen. Ze blijven leuk, iedere keer als ik er langs loop. In alle seizoenen. Het zijn net dansende mensen.

november 2020

december 2019

Hierachter ligt de Kloostertuin waar ik al honderd keer over schreef. In 2011 is de oude vervallen tuin gerestaureerd. Er moet dus eerder een tuin geweest zijn, maar die was in verval geraakt. Zie hier foto's van de restauratie.

Ik zocht op Google Earth naar een overzicht van het gebied. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.
Dan zie je hoe ingewikkeld het is. Het pleintje is het donkere beschaduwde vierkant in het midden. Dat rijtje groene bomen is de straat met de naam Het Klooster die ook naar rechts nog verder doorloopt. En rechtsonder zie je de Kloostertuin. Als ik het goed begrijp is alle bebouwing rondom dat pleintje ooit deel van dat klooster geweest. 

Hoe dan ook, ik moet terug. Zoeken naar de overblijfselen van die gotische ramen. Wordt vervolgd.


28 opmerkingen:

 1. Op zo'n manier je stad verder ontdekken is toch hartstikke leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker weten, Emie. Er is hier zo veel te ontdekken. Vooral leuk als het een plek is waar ik vaak langskom.

   Verwijderen
 2. Inderdaad.. die oude boogjes zien er eerder romaans uit.. gotisch is met een puntje bovenaan hè? Benieuwd of je ze nog gaat vinden. Leibomen ben ik ook gek op.. en dié drie staan daar wel grappig.. wie zou er op het idee gekomen zijn daar leibomen neer te zetten hè? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik vraag me af of ik tot nu toe met mijn neus gekeken heb. De foto's op die ene site van die gotische ramen, daar herken ik de plek niet van. Maar ja, als ik in de Kloostertuin kom kijk ik meer naar de planten.
   Ja, die leibomen... op een plek waar volgens mij nooit zon komt. Maar ze doen het goed.

   Verwijderen
  2. Nee inderdaad.. de foto's op die eerste site, daar zie je duidelijk dat stukje links op jouw eerste foto hier.. met dat boogje over dat steegje. Die spitsboogramen zitten in hele andere muren.. vreemd. Maar aangezien het dus een flink complex is, zullen ze best wel érgens zitten.. jij moet écht op zoek hahaha!

   Verwijderen
  3. Er klopt iets niet, op de site waar ze het over die ramen hebben. Ik herken die foto's niet. Dus ja, vreemd. Ze hebben het ook over 'agnietenklooster'. Maar daar vind ik niet over als ik google. Ja, in andere plaatsen, niet in Deventer. Dus ja, ik zit met een puzzel.

   Verwijderen
  4. Ik vind een Agnietenklooster in Diepenveen, net ten noorden van Deventer.. hoorde ook bij dit grote complex.. misschien is dát het waar ze het over hebben?

   Verwijderen
  5. Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben. Ik ga het uitzoeken.

   Verwijderen
 3. Misschien onooglijk pleintje, maar wel beschut tegen de koude noorderwind in de winter. Mooi de leibomen. Kunnen schijnbaar tegen weinig licht.
  Misschien dat de Gotische ramen aan de voorkant van het klooster te zien zijn of dat ze een stukje hebben aangebouwd met de ramen die weer dichtgemetseld zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar heb je gelijk in, ze staan wel beschut. Het wordt wel een zoektocht naar die ramen, je leest het wel als ik ze heb gevonden.

   Verwijderen
 4. Wat een mooi pleintje, mijn fantasie slaat meteen op hol. liefs van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het zijn inderdaad net dansende mensen. Volgens mij heb ik hier ooit tijdens een Poëzienacht (wordt die nog steeds gehouden?) Kader Abdollah uit eigen werk horen voorlezen. Ik was op slag verliefd...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat klopt, Anuscka. Josephine weer me er ook al op: het Tuinfeest, dat nu heet Poëzie Dichterbij. Ik ben er zelf nooit geweest, dus die associatie had ik niet bij dat pleintje.
   www.deventerboekenmarkt.nl/index.php/het-tuinfeest

   Verwijderen
  2. Als je IETS met boeken of lezen hebt: toch eens heen gaan? Als het allemaal nog mag en kan natuurlijk, volgend jaar...

   Verwijderen
 6. Toch een leuke plek, met de bomen, de ramen en de blauwe deur.
  Mooi gedaan en leuk om te lezen al die weetjes, dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel RiaN! Die geschiedenis vind ik mateloos interessant.

   Verwijderen
 7. Very minimal but with a tranquil beauty . Your eyes and thoughts won't get distracted by anything when you stop there.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jammer dat tijdreizen niet mogelijk zijn. Je zou zo even terug willen gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. I see why you like the trees, they are like people and have a lot of character! I believe we are all time travellers, here for a short time then on to new adventures :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het door jouw foto's toch een heel mooi pleintje. En die bomen zijn inderdaad prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zeker geen onooglijk pleintje. Juist mooi en sfeervol met die oude muren er om heen. Een paar bankjes en dan op zomeravonden een strijkorkesje uitnodigen....

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.