Pagina's

6 december 2021

youtube om in slaap te vallenIk heb al een tijdje de gewoonte om 's avonds in bed een youtube filmpje te kijken en te luisteren. Je zou het gerust een 'guilty pleasure' kunnen noemen.....

Soms luister ik naar een astrologisch verhaal, daar zal ik jullie niet mee vermoeien. Of filmpjes met geleide meditaties, ook prettig om naar te luisteren. En toen vond ik filmpjes met van die zweefmuziek waar je heerlijk van in slaap valt. Die filmpjes duren uren en je ziet ondertussen beelden van mooie natuur. Die soms ook afleiden en me wakker houden. Deze bijvoorbeeld vind ik erg mooi. Dit is er eentje met slaapverwekkende muziek en sneeuwbeelden.

Een tijdje geleden vond ik video's met rustgevende geluiden speciaal bedoeld om je in slaap te brengen. Regengeluiden bijvoorbeeld. Maar deze - met heftige regen en onweersgeluiden - vind ik niet echt rustgevend. Ik hou niet zo van onweer. 

Dit is mijn favoriete video die me in de kortste keren in dromenland brengt. White noise... ruis dus. Tien uur lang. Je kunt er een waterval in horen, of de zee. Maar ik waan me in de slaaptrein naar Italië. Dat monotone geluid van een treinreis. Dat is wat ik hoor. En floep, ik slaap. Ik schuif door naar het laatste uur, want het is niet nodig om de volle tien uur te luisteren. Zo stopt ie vanzelf na een uur.
Dat monotone geluid, er zijn meer filmpjes van, dempt omgevingsgeluiden. Het is dus ook geschikt om te luisteren als je je moet concentreren overdag. En baby's schijnen er fantastisch op te slapen. Ik ook dus. 
Bij Geri van Kleurrijk las ik dat ze virtuele wandelingen doet. Bijvoorbeeld Walking with Alice in New York. En van vele andere steden zijn er ook video's.
Ik dacht: zijn er ook wandelingen in de natuur? Ja dus, ik vond de video bovenaan, een wandeling door een bos. Ik ben er gisteravond heerlijk van in slaap gevallen.

22 opmerkingen:

 1. Zo'n wandeling vind ik dan nog wel wat.. heb vorig jaar ook eens door het Rijksmuseum en door de Keukenhof 'gewandeld'.. dat soort dingen hadden ze toen speciaal voor de lockdown online gezet. Maar die ruis..? ik heb dat van mezelf al in m'n dove rechteroor, is een soort tinitus, maar is bij mij dus alsof er iemand met een hoge drukspuit op een raam staat te spuiten.. en daar val ik dus echt niet eerder van in slaap.. was het maar waar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee als je last hebt van je eigen ruis in je oor, dan is het niks. Misschien dan iets dat dat overstemt. Dat lees ik tenminste wel eens, dat zo'n filmpje dan ook kan helpen.
   Je kunt je eigen wandelingen op youtube zetten! :)

   Verwijderen
  2. Bij mij overstemt het omgevingsgeluid in de flat. Zoals geluiden in het trappenhuis, muziek ergens ver weg of voetstappen van bovenburen.

   Verwijderen
  3. Ik zou wel iéts willen proberen, want ik slaap zó slecht in.. ergerlijk. Dus ik ga eens op zoek. :-)

   Verwijderen
  4. Ja, succes! Het is natuurlijk heel persoonlijk wat je prettig vindt. Op facebook zei iemand dat ze naar vogelgeluiden luistert als ze schildert. Dat lijkt me ook wel wat.

   Verwijderen
 2. Nou, dát moet ik dan maar eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat apart. Ik gebruik juist oordopjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik ook een tijd gedaan toen ik een lawaaierige buurman had. Maar dit werkt anders: het focust je op de muziek of de ruis en het leidt piekergedachten af.

   Verwijderen
 4. O, leuk dat is iets anders dan lezen om in slaap te vallen...die wandelingen vind ik leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wandelingen in de natuur. Daar ga ik ook eens naar zoeken. Goed idee. Ik heb wel regengeluiden gevonden, ik vind filmpjes met regen op blad in een bos ook zo fantastisch. Wat is er toch een eindeloze hoeveelheid mogelijkheden op You Tube. Salem bekijkt oude Egyptische films. Dus iedereen kan in zijn eigen taal dingen vinden. Ik vind het echt een wonder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat Salem Egyptische filmpjes kijkt. Voor ieder wat wils.
   En bedankt voor de tip van de stadse wandelingen!

   Verwijderen
 6. Heb ook een stukje gekeken en is inderdaad wel mooi maar ik ben meer voor heerlijk vogelgeluid waar ik dan naar luister en ook indommelen gaat. Soms kijk ik ook mijn eigen filmpjes want ik zet daar ook altijd rustige relax muziek soms bij. Nu slaap ik wel slecht in maar dat heeft andere reden even. Wens je mooie dag vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat is het toch fijn dat er zoveel mooie en (gratis) dingen te vinden zijn op het internet, zoals dit soort filmpjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het geluid van de eerste vind ik prettig maar alleen met een adblocker zou je ermee kunnen gaan slapen lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik slaap slecht maar hou niet van geluid dus betwijfel of dit zou helpen. Maar ik kan het eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een aparte manieren om in slaap proberen te komen. Ik ga hooguit nog even lezen als het me niet lukt. En dat gebeurt me regelmatig. Lijkt me zo'n gedoe om weer naar een scherm te kijken of te gaan luisteren. Maar als je er baat bij hebt...ik ga je tips toch onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb even een tijdje naar de eerste gekeken en geluisterd ,zo rustgevend ! De onderste maakte me juist weer heel onrustig omdat ik een best hard sissend geluid in mijn hoofd heb al 30 jaar .De bovenste heb ik vast opgeslagen voor als ik erg onrustig ben .

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een onderwerp dat aanspreekt, dat blijkt! Mooi inderdaad hoeveel er te vinden is op internet aan rustgevende geluiden en beelden. Hoe mooi ook, ik kijk niet naar virtuele wandelingen waar dan ook. Het nieuwe Facebook (Meta) wordt een compleet virtuele wereld, en als we niet oppassen zitten we straks alleen nog maar thuis in onze stoel naar een beeldschermpje te kijken...
  Ik heb in toenemende mate last van tinnitus, en merkte bij het uitproberen dat het 'white noise' dat bij mij erger maakt. Ik slaap soms ook slecht in, en ik ben gestopt met me daaraan te ergeren - daar wordt het alleen maar (inderdaad) ERGER van. Ik probeer te genieten van de rust die ik liggend ervaar. Natuurlijk scheelt het waar ik woon - hoe luidruchtig onze buurvrouw aan de andere kant van de weg ook is, 's nachts is het hier stil. En ademhalingsoefeningen uit de yoga helpen mij ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die white noies helpt mij focussen op het geluid in plaats van op mijn gedachten die me wakker houden. En hoe vaker ik het gebruik hoe meer dat geluid alleen al me doet ontspannen.
   Maar ik heb geen tinnitus, zoals jij en verschillende anderen. Dus ik kan niet beoordelen hoe dat voor jou is.
   Beelden leiden me juist af en houden me wakker, maar ik vind het wel leuk virtueel in bed door de natuur te wandelen. Met mate. :)

   Verwijderen
  2. Goed zo! :-) En op zich kan ik me heel goed iets voorstellen bij die witte ruis op de achtergrond, dat het je focus verschuift, en dat het ook conditioneert, dus. Ik heb dat inmiddels met mantrazingen (geleerd op MediYoga). Als ik de eerste klanken van een bepaalde mantra hoor, gebeurt er ook van alles in mijn lijf. Mooi om dat te ervaren...

   Verwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.