Pagina's

2 januari 2022

licht


Het is al weer de tweede dag van januari 2022. En het voelt anders, bij jullie ook? Het is licht, de zwaarte van december is weg. 

Nu was ik nooit een liefhebber van de maand december..... Heeft met vroeger te maken, en dat raak je toch niet helemaal kwijt. Natuurlijk heb ik met mijn zoon hele leuke decembers gevierd. En die herinneringen zijn er ook. Maar december is altijd zwaar, vind ik. Gebrek aan licht. En corona deed er een schepje bovenop.

Dit jaar vierden we gedrieën kerst: ik, zoon en vriendin. En hond. We verdeelden de taken, dat wil zeggen: zij deden het grootste deel van het vegan kerstdiner. En het was verrukkelijk! Mijn taak was een vegan chocoladetaart, aangepast naar een recept van Nig.ella. Hij was lekker, kan niet missen met chocola. Hij had wat meer mogen rijzen. Dus ik moet nog veel oefenen.

Oud en nieuw was ik alleen. Eigenlijk is dat al jaren zo. En dat is helemaal niet erg. Ik bivakkeerde op de bank met tv en oliebollen. Ik zong mee met Matthijs. En een telefoontje om 12 uur. Ik maakte op Nieuwjaarsdag een grote pan boerenkoolsoep. Om de oliebollen te compenseren. En de soep was heerlijk, is heerlijk, want ik eet er vandaag weer van.

De kerstversiering moet op 1 januari weg. Dit jaar was alles op Oudjaarsdag al weer naar de berging. Want januari is voor mij de tijd om het voorjaar in huis te halen. Ik kocht op de markt hyacinthen. Ik wilde niet weten wat voor kleur ze worden. Dat wordt een verrassing.

In huize Bubbels is het voorjaar. Ja, ik weet het, er kan nog een Elfstedentocht komen. Maar voor mij is januari speuren naar de eerste lentetekenen. Pre-voorjaar zullen we maar zeggen. Mijn fotootjes rechtsboven aan mijn blog zullen dat weerspiegelen.
Fijne januari!

34 opmerkingen:

 1. Je brengt me op een idee. Ik ga ook wat voorjaar kopen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoewel ik geen moeite heb met december ( wel met februari) herken ik heel goed jouw verlangen naar licht. En vandaag schijnt hier de zon!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De zwaarte van December. Precies goed uitgedrukt. Het is zo een zware maand. Voel ook verlichting. Hier ook licht en zon en mogen er tulpen, narcissen en hyacinten binnen. Ervoor mag echt niet. We gaan er weer wat van maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was deze keer al 1 dag te vroeg met de hyacinthen. Heerlijk, hè, dat licht!

   Verwijderen
 4. Nee, ik voel december echt niet als zwaar.. meer als warm en gezellig.. zo voel je de dingen toch allemaal weer anders hè.
  Maar ik heb ook zéker geen januari-blues zoals zoveel mensen óók hebben.. wat dát betreft voel ik wel een beetje hetzelfde als jij. Ik haal ook nóóit voor januari tulpen in huis.. da's tegen m'n principes hahahaa tulpen horen pas ná de jaarwisseling! :-)
  Wij waren meestal met Kerst saampjes en met Oudjaarsavond met een hele groep familie.. maar nu dus niet, ik hou me aan de regels, al weet ik dat iedereen ingeënt is van m'n familieleden.. zo slim zijn we allemaal wel. Ik weet eigenlijk niet of ik me ooit weer op m'n gemak zal voelen in een grote groep.. stom hè?
  Hyacintjes in een mooi bakje kreeg ik als kerstkadootje van m'n zussie.. en ik had er al in diverse kerststukjes in huis staan.. ik hou van die geur. Maar m'n kerstversiering staat er allemaal nog hoor.. dat wordt een klusje voor de komende dagen, als vriendlief weer werkt.. nu doen we voor de laatste dag van zijn vakantie nog lekker rustig. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik lees over jullie familie en de mooie herinneringen, dan zou ik ook geen december-blues hebben, denk ik. Dat heeft er toch wel mee te maken. Zo heeft iedereen zijn eigen gewoontes en tradities. Ik vind die kippastei van jullie wel een hele lekkere. :)

   Verwijderen
  2. Ja, graag! Je kunt het ook op je blog zetten.

   Verwijderen
  3. Dat heb ik ooit al weleens gedaan hehe.. wél al langgg geleden!

   Verwijderen
  4. Hahaha nee hoor.. ik mail het je wel! :-)

   Verwijderen
  5. Vergat ik nog te schrijven dat wij op 1 januari altijd boerenkool eten.. toevallig hè? Ook als tegenhanger voor de oliebollen en liflafjes van Oudjaarsavond.. vriendlief houdt daar helemáál niet van en wil dan op Nieuwjaarsdag 'écht eten'..hehe.

   Verwijderen
  6. Ik at al jaren geen stamppotten, vanwege de koolhydraten. Maar ik maakte inmiddels wel 'hutspotsoep' en nu dus boerenkoolsoep. Net zo lekker ald de stamppotten!
   Ik kan me vriendlief heel goed voorstellen, de liflafjes van tegenwoordig zijn of ingewikkeld of duur.

   Verwijderen
 5. Ik geniet juist absoluut wel van de warmte in de donkere dagen voor Kerst, maar kijk op 1 januari ook direct uit naar het licht en voorjaar. En krijg dan ook zin in opruiming, ruimte maken. Ik ben ook al bezig geweest met opruimen en uitsorteren, de kerstspulletjes mogen nog tot morgen blijven staan. Maar ik geniet van het vele licht dat vandaag door de ramen valt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, opruimen is wel een januari-ding. Ik heb in voorgaande jaren al zo veel opgeruimd, dat ik nu even niets op te ruimen heb. Maar heerlijk, dat licht. leuk dat je er ook van geniet, Anja.

   Verwijderen
 6. Zeker dit jaar ervaar ik december als donker en somber. De hyacinten heb ik al in huis. Nu nog ruimte maken door de kerstspullen op te bergen. Ondanks alles kijk ik uit naar het voorjaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, voor jou was december wel een heel sombere maand. Nog steeds sterkte gewenst, Jeanne, en het wordt weer licht.

   Verwijderen
 7. Ik hou meer van december dan van januari. Maar gisteren zocht ik op hoeveel meer licht we inmiddels hebben: gisteren ging de zon negen minuten later onder dan op 21 december! Dat is toch heerlijk hè!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik merk het echt, dat het lichter wordt. Ja, heerlijk!

   Verwijderen
 8. Ik hou van de winter. Ik vind kerstkaarten maken heerlijk. Eerlijk gezegd vind ik de feestdagen heel moeilijk. Net als jij, zwaar, weemoedig, verdrietig. Ben zo blij dat ze weer voorbij zijn. En ik kocht ook een hyacint, weet ook de kleur niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spannend, de kleur van de hyacinth, ik ben ook zo benieuwd.

   Verwijderen
 9. Ik ben het met je eens, ga ook speuren naar het voorjaar. Ga morgen hyacinten kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi, al die verschillende gevoelens hier over december, en januari, en februari... Wat zou het fijn zijn als je los zou kunnen komen van nare herinneringen, en je eigen, nieuwe, fijne herinneringen kan maken. Je weet (denk ik wel) dat ik alle maanden van het jaar omhels - en af en toe ook best wel even verafschuw. Maar in principe heeft elke tijd van het jaar iets eigens, waar je naar uit kunt kijken. Maar: het voorjaar in huis halen, zoals jij dat doet met de hyacinten, is altijd fijn! Ik ontdek steeds meer knoppen boven de grond in de tuin, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elke maand van het jaar omhelzen, dat is mooi! Ze hebben allemaal wel iets moois. Oude herinneringen, natuurlijk zijn daar al vele lagen van verwerking overheen gegaan, Anuscka. Maar helemaal kwijt raak je ze niet. En dat komt ook omdat ze me gevormd hebben op een bepaalde manier. En dat zou ik niet kwijt willen.
   Ik ben jaloers op je tuin en de knoppen die boven de grond komen!

   Verwijderen
 11. Voor een heleboel mensen heeft december een zware lading. Een van de reden zijn natuurlijk de verplichtingen rondom de feestdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk, hè, december weer voorbij. Ik kan helaas niet tegen de lucht van hyacinten, krijg er subiet niesbuien van. Jammer, want ik vind ze erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan ik me voorstellen, die niesbuien, want ze geuren heel sterk.

   Verwijderen
 13. Ik snap (helaas) wel wat je bedoelt met de 'zwaarte van december'. Voor mij voelt dat als een bepaalde druk op hoe dingen zouden moeten zijn. Ik ben ook opgelucht dat het weer klaar is.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.