Pagina's

6 januari 2022

nou, echt niet...


Ik ging op Nieuwjaarsdag nog eens terug naar de straat die het Klooster heet. Ik schreef er hier over
De straat is genoemd naar het vroegere Buyskensklooster waar allemaal restanten van terug te vinden zijn. Het pand op de foto hierboven met de rode luiken is het grootste stuk. Daarachter bevindt zich de Kloostertuin, waar ik al honderd keer over schreef. 

Op één van de sites die ik bezocht voor meer informatie stond dat er restanten van gotische ramen te vinden zijn. Nou, echt niet. Ik heb overal gekeken waar maar te kijken viel.....Kijk maar.
Ik nam twee foto's. De bovenste is vanuit de Kloostertuin genomen en je ziet een nieuw aangebouwd stuk. De tweede is de zijkant, in het verlengde van dat pand met de rode luiken.
Allerlei bouwsporen van ramen te zien. Maar géén gotische. Dus hoe dat dan zit met die ene website...? Ik weet het niet. 

Maar Deventer zit vol historie. Overal vind je restanten van vroeger. Waar weer nieuw tegenaan is gebouwd. Dat maakt de stad zo bijzonder in mijn belevenis. Je proeft, ruikt, voelt de geschiedenis. Oud en nieuw door elkaar.

En als je erop gaat letten, zie je overal zg. bouwsporen


Ha, restanten van gotische ramen! Maar niet bij het klooster. Dit pand hierboven maakt deel uit van de overblijfselen van de Mariakerk. Waar ik al eerder over schreef. 

En een eindje verderop zag ik deze oude gevel boven de nieuwbouw uitsteken. Ook niet zo gek, want hier ergens staat de Proosdij, het oudste stenen huis van Nederland. Waar ik ook al eerder over schreef.En dan zie je ineens overal bouwsporen. Waar ik de geschiedenis niet van weet, maar gewoon voor het leuk.
Op de foto's hieronder zie je een doorkijkje richting IJssel. Interessant, die gewelven. En daaronder een zijkant van een huis waar duidelijk nog iets anders tegenaan zat. 


18 opmerkingen:

 1. Wat een stad!!!!!!!! En daar woon jij. Geschiedenis om je heen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt bijzonder om hier te wonen, kan niet anders zeggen.

   Verwijderen
 2. Het mooiste is als je je er niet aan stoort, aan dat contrast tussen oud en nieuw.. al zou het soms wel wat móóier mogen, het is vaak best wel léúk en interessant inderdaad. En als je erop let zie je steeds meer.. en dat zien wíj dan weer in jouw postjes erover..! En mezelf kennende ga ik er dan zelf ook meer op letten waar ik wandel..! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee ik stoor me er niet aan, jij wel? Meestal zit het 'mooie' aan de voorkant, maar juist die achterkanten van gebouwen laten de geschiedenis zien. Waar resten van het verleden niet netjes zijn weggewerkt. Leuk dat jij er dan ook meer op gaat letten. :)

   Verwijderen
  2. Meestal ook niet nee.. maar dan moet dat moderne wel iets moois zijn.. veel glas wil nog weleens helpen. :-) Een groot betonnen blok staat nérgens mooi, maar al zeker niet tussen van die oude gebouwen.

   Verwijderen
 3. Het mooie aan zo'n oude stad, al die historische sporen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier kan ik zo van genieten. Dank je wel voor de mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super interessant en voor wie goed kijkt is er altijd wat te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh zou je dan geen kijkje in het verleden willen nemen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk, een stad met historie. Net als hier!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat is het toch een leuke stad. Ik geniet echt van je foto’s en verhalen. Die heb je hier in Almere niet. Hoewel wij natuurlijk ook wel geschiedenis hebben hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha, fijn weer even, zo'n wandeling terug in de tijd... <3

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja heel bijzonder als ik het zo voorbij zie komen. Zo oud en sfeervol

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het is een soort van schatzoeken. Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een leuke manier om zo naar gebouwen te kijken! Voor bouwsporen! Ik vind het inspirerend : )

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bonjour chère amie,

  Un article intéressant... Plein de bisous

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig, zoveel historische elementen in jouw stad. Dan woon ik maar armoedig, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Slordigheidje van de schrijver, denk dat diegene niet weet wat er daar precies was dichtgemetseld. Mooi dat je die sporen overal ziet, volgens mij zie je altijd iets nieuws in zo'n mooie stad.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.