Pagina's

3 juni 2021

mariakerkKen je die mop van die kerk? Nou, hij is er niet. 
Dat kun je zeggen van de Mariakerk. Want voor het grootste gedeelte is hij er niet meer.

Helemaal in het begin, op mijn oude blog dat niemand las, heb ik er een keer over geschreven. Eén van mijn ontdekkingen toen ik hier net woonde en al wandelend mijn nieuwe omgeving verkende. Als toerist in eigen stad. Maar ik  schrijf met plezier nog een keer over deze plek. Je zou er zomaar aan voorbij lopen als je niet wist dat hij er was......

De Mariakerk was oorspronkelijk bedoeld voor de gewone burgerij. In tegenstelling tot de Grote of Lebuïnuskerk, die bestemd was voor de geestelijkheid. Als je door deze poort hierboven gaat, zie je - behalve het terras van een uitspanning links - ook de restanten van de kerk. 

Loop met me mee de niet meer bestaande Mariakerk in. Dan snap je hoe het zit. Want links en rechts zie je de muren en bogen nog zitten. Links zie je hoe de panden van de Nieuwe Markt tegen de kerk zijn aangebouwd. Je ziet de ramen door de bogen heen. Rechts staat nog wel een gedeelte van de kerk overeind. Dat deel heeft verschillende functies gehad, lees ik hier
Aan de andere kant van het deel dat er nog is, zijn de zogenaamde Maagdenhuisjes aangebouwd. Die zie je hieronder. Ter huisvesting van alleenstaande vrouwen. Piepklein zijn ze. Zo ging dat toen.
Rechts op de foto zie je nog net een stukje van de ingang van de Grote of Lebuïnuskerk. Ter oriëntatie.17 opmerkingen:

 1. Mooi om te zien en interessant ook

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig stukje historie, gelukkig is dit er nog om te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nooit geweten. Wanneer ik in Deventer was zag ik alleen die grote kerk. Ik heb eens op Google Earth gekeken. Kijk jij daar wel eens op? Zo leuk, ze hebben de opnamen in december gemaakt, kerstbomen op straat. Wat gebeurt er momenteel in de maagdenhuisjes? Worden ze nog gebruikt? Zijn ze wel eens te bekijken? Leuke blogpost is dit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nu ook Google Earth dankzij jouw tip! Die poort is niet altijd open en ik weet ook niet of het de bedoeling is om daar zomaar naar binnen te gaan.
   In de maagdenhuisjes hebben af en toe winkeltjes gezeten. Ook een galerietje. Maar het is erg klein, donker en in de winter erg koud. Dus na een tijdje zijn die winkeltjes weer weg. Op dit moment zit er niets in geloof ik. Zal eens kijken als er de volgende keer langsloop.

   Verwijderen
 4. Wat een ontzettend interessant verhaal en mooie foto's! Je kunt wel stadsgids worden in Deventer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou nee, ik word/ben geen gids. Ik kan alleen maar schrijven over dingen die mij aanspreken. Vanuit mijn hart schrijven, niet vanuit historische betekenis. Ik hou erg van ruïnes en de Middeleeuwen. En Deventer heeft zo veel te bieden, maar er zijn ook veel dingen die mij niet interesseren.

   Verwijderen
 5. Mooi stukje geschiedenis, die je op een fijne manier laat zien.
  ;) dus toen waren er ook tiny houses...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja, maar niet zo comfortabel als nu lijkt mij.

   Verwijderen
 6. Wat een mooie plek, gaat op het Deventer-lijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wouw wat schitterend. Als we weer een keer naar Deventer gaan hoop ik die plek te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi om te zien en eigen ook best grappig hoe ze dat gedaan hebben. Sfeervol om daar te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Géén grap! twee keer lopen zoeken, twee keer niks gevonden.. maar ik zag dan ook béíde keren die poort potdicht..! Ik snap ook niet dat er in de tekst van die verder prima stadswandeling niet wat explicieter verteld wordt wáár je precies moet zoeken! 'Bij de eerste kruising aan je linkerhand'.. dan zie je alleen een restuarant staan! En dan verder een héél verhaal over de geschiedenis van die kerk (die echt heeft gezorgd voor de teloorgang van de rijke stad Deventer, dus héél belangrijk), waar je dan dus niet weet waar ie gebleven is hehe.. ik dacht dat die kleine witte huisjes bij de Lebuïnuskerk hoorden. :-)
  Enfin.. héél goed verteld.. een volgend keer (?) weet ik waar te zoeken nu hahahaa!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, dat stuk rechts van die poort en om de hoek waar die vier(!) huisjes tegenaan staan IS dus de Mariakerk, wat er nog staat. Maar omdat het zo aan de Lebuinus vast zit valt het niet op. Mij ook niet in het begin. Pas toen ik een keer die poort in liep en iemand tegenkwam die het mij uitlegde, snapte ik het pas. Op een plattegrond is het goed te zien. Maar goed, ik weet dus niet of je zomaar die poort binnen kunt lopen, het is misschien privéterrein.

   Verwijderen
  2. Oooh.. zal ik je eens wat zeggen? Toen in 2016, de eerste keer dat ik er was, stond die poort dus gewoon open.. ik heb 'm op foto.. maar we hadden toen die zijgevel op de hoek al als die kerk aangezien en niet die poort ingekeken hahaaa! En déze keer heb ik helemaal niet naar die poort gekeken.. geen foto ervan genomen.. dus wie stond ie toen ook wel open..! :-)

   Verwijderen
 10. Wat een sfeervolle foto's. Ik moet weer eens naar Deventer toe!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie stad waar ik vaak kwam omdat de tentoonstelling van het Quiltersgilde er regelmatig was. Toch maar weer eens terug gaan, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.