Pagina's

26 juni 2021

opgravingenOp het Grote Kerkhof, naast de Lebuïnuskerk, vinden op dit moment archeologische opgravingen plaats. Ik liep er al een paar keer langs. Er wordt hard gewerkt. En ik werd wel nieuwsgierig. Hier kun je er meer over lezen.

Zoals de naam van het plein al doet vermoeden, was het tot de 18e eeuw een kerkhof..... Het plein was tot 1 januari 2020 een groot parkeerterrein. En lange tijd was niet duidelijk wat ermee zou gaan gebeuren. Ik begrijp nu dat er een waterpartij komt. Er wordt niet dieper gegraven dan nodig is voor de fundamenten van die waterpartij. Er worden skeletten gevonden, die zullen worden verwijderd en na onderzoek uiteindelijk elders worden herbegraven.

Er is wat informatie opgehangen aan de hekken eromheen. Een paar dingen daaruit:

De skeletten die worden blootgelegd stammen uit de 17e eeuw. Ze worden voorzichtig schoongemaakt, gefotografeerd en digitaal getekend. 
Daarna worden er monsters genomen. Allereerst DNA monsters voor verwantschapsonderzoek. Daarom wordt er gewerkt in beschermende witte pakken, om het DNA niet te vervuilen met het DNA van de onderzoekers. Daarnaast vindt er ook isotopenonderzoek plaats. Daarmee kan o.a. de herkomst van de mensen worden bepaald. Er worden graven van volwassenen maar ook van kinderen gevonden. Ook worden knopen, kledinghaken en andere kledingresten gevonden. 
Tot slot worden monsters genomen ter hoogte van maag en darm om eventuele darmparasieten vast te stellen.

Ik vind dit soort dingen altijd razend interessant. Laatst keek ik op de BBC nog naar een documentaire over opgravingen op het traject waar een hoge-snelheidslijn zal worden aangelegd. Dat waren ook graven en kerkhoven. En interessante grafvondsten. En dan vindt zoiets ook plaats onder je neus in je eigen stad! Ik hoop dat we ook de resultaten zullen horen.13 opmerkingen:

 1. Ja dat vind ik ook. Super interessant! Je hoort er vast meer van

  BeantwoordenVerwijderen
 2. that's very interesting Judy, I would be fascinated to have something like this going on near me too. It's good to know that such finds are treated with great care and the information they provide to that era is valued.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat boeiend. Hier in het dorp vond men resten van woningen. De bouw van het appartementencomplex is er een paar weken voor stilgelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad interessant. Je zult er de komende tijd vast regelmatig even bij staan kijken. Ben benieuwd wat er allemaal gevonden wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel erg interessant en boeiend. Zo hebben ze hier op een stuk waar ze straks huizen gaan bouwen, ook dingen opgegraven uit de middeleeuwen. Heel erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, ik ben ook altijd zeer geboeid door dit soort zaken! Goed dat er tegenwoordig altijd voor de stadsarcheologische dienst ruimte wordt gemaakt voor er nieuwe projecten worden uitgevoerd. Hou ons op de hoogte.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja graven in de oudheid is zeker interessant. Ik las pas dat er in Israël opgravingen zijn gedaan die het hele verhaal over neanderthaler op de kop zetten. Ook zo boeiend

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hee, wat interessant! Levert altijd een schat aan informatie over 'ons' verleden op, dit soort werkzaamheden. Ook leuk om te lezen dat blik gaat plaatsmaken voor water hier, super! Ben erg benieuwd hoe dat gaat worden. Door jouw blog krijg ik steeds meer zin om ook weer eens een bezoek aan Deventer te maken, als we weer eens in NL zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In antwoord op iedereen:
  Ik denk niet dat er meer te vinden is dan graven. Er staat op de info dat er niet veel grafvondsten aangetroffen worden, behalve de skeletten. Maar wie weet, en toch interessant.
  Dat plein is al anderhalf jaar geen parkeerplaats meer, maar zo'n groot leeg plein was ook lelijk. Er was wel eens iets voor kinderen gemaakt, een zandstrandje geloof ik, met ligstoelen eromheen voor de moeders. Dus ben heel benieuwd wat er nu gebouwd gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat geweldig interessant. Het zou leuk zijn als er iets bijzonders gevonden werd. We wachten allemaal maar af of jij er er verder nog iets over hoort.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat is nog maar sinds kort toch zeker.. kan me niet herinneren dat ik dat half mei gezien heb toen wij in Deventer waren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eind mei zijn ze begonnen, dus ik denk niet dat je het gezien hebt.
   Je had een hoop bij te lezen hier. :) Ik heb niet overal geantwoord, alleen even een kleine reactie op het bericht over mijn moeder. Verder meer fotoseries. Mijn balkontuintje komt in bloei. En gelukkig heb jij het zevenblad onder controle. Dat is me in vorige tuinen ook goed gelukt.

   Verwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.