Pagina's

16 mei 2023

dna



Vandaag is mijn vaders verjaardag. Hij is er al 22 jaar niet meer. 

Ik zit aan te hikken tegen een bak vol oude fotoalbums. Met de albums van mijn moeder en oma deed ik in het verleden al het een en ander. Er is ook een mooie duidelijke stamboom van mijn moeders familie. Met de foto's van mijn vader is het andere koek. Wat hij naliet is een envelop met een hele hoop piepkleine zwartwit fotootjes. Soms staat er iets op de achterkant, maar meestal niet. Geen idee wie die mensen zijn die erop staan en waar ze genomen zijn. De meeste fotootjes zijn, zo te zien, van zijn werkzame leven in verre oorden. Het zegt me allemaal niets. En moet ik ze nu bewaren of niet?

De hele voorvaderlijke familiegeschiedenis van mijn vader is onbekend. Archieven in voormalig Nederlands-Indië gingen verloren. Ik heb er al vaker over geschreven. Van internet word ik ook niet veel wijzer. 

Op de BBC zag ik laatst een programma waarin mensen familieleden of afkomst zoeken door middel van DNA onderzoek. En dat leek me wel wat. Alleen al in de stamboom van mijn moeder zitten veel niet-Nederlandse voorouders. Engels, Portugees, maar ook Indisch bloed. Maar hoe het met mijn vaders voorouders zit, geen flauw idee. Mijn vaders moeder was van Duitse afkomst, dat weet ik. Maar daar moet ook Indisch bloed zitten, als ik alleen al naar het uiterlijk van mijn tantes kijk. 

Mijn zusje erfde een licht getinte huid, ze wordt heel snel bruin. Maar mijn huid is zo blank als maar zijn kan, en bruin word ik niet echt, wel rood. Wel heb ik een andere genetische erfenis, een beetje rare. Ik heb een zg. gekantelde baarmoeder. Hij ligt achterovergekanteld en dat komt maar bij 10% van de vrouwen voor. Vooral bij Javaanse vrouwen. 

Hoe dan ook, ik ben een mengelmoes. En ik wil weten hoe het zit. Wordt vervolgd.



22 opmerkingen:

  1. Goh, Judy, die foto's, die stapel fotoboeken, de vragen die je hebt, je overwegingen, ik herken het zo. Boeiend die veelheid aan soorten voorouders. een zoektocht, he? Succes, hoop dat je antwoorden vind en sterkte bij het hiermee bezig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, pff, die overwegingen. Zijn de keuzes die ik nu maak wel goed?
      Dat DNA onderzoek geeft misschien antwoorden, maar ik verwacht niet dat ik ineens meer over mijn vaders voorouders ga weten. Alleen misschien meer duidelijkheid over afkomst.

      Verwijderen
  2. Dat DNA laten onderzoeken heb ik ook gedaan. Spannend vond ik het. Ik heb altijd gedacht dat ik roots in Engeland had hoewel dat in mijn stamboom (tot ong.1700) niet bleek. Ha, maar bij dat onderzoek kwam het er wel uit. Een flink percentage Engels, zo leuk. Daarna is er verder niets meer gebeurd, behalve dat ik nog steeds connecties te zien krijg met hele verre familieleden, echt heel ver

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat herinner ik me nog, dat je je DNA liet onderzoeken. Wat leuk dat er toch iets uitkwam. Ik ben heel benieuwd of ik wat meer duidelijkheid krijg.

      Verwijderen
  3. Hmm.. ik kan érg moeilijk foto's wegdoen, maar als er mensen opstaan die ik helemaal niet ken, zou ik denk ik niet de moeite doen ze te scannen, maar ze toch gewoon wegdoen. Die met je vader erop hou je natuurlijk wél. :-)
    Ik ben zelf niet zo heel erg nieuwsgierig naar m'n afkomst.. al weet ik wel veel dingen wat dat betreft. Maar als je zoals jij dat heel graag wilt weten, allemaal lijkt me dat nog een hele speurtocht.. succes daarmee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn leidraad is: als ik het verhaal bij de fotootjes weet, dan zegt het me wat en kan ik ze bewaren (digitaal). En wat mijn afkomst betreft, veel weet ik wel. Maar dat stuk van mijn vader is onbekend, en dat blijft intrigeren.

      Verwijderen
  4. Boeiend dat DNA onderzoek en wat er uit gaat komen. Geven genealogische sites geen nieuwe informatie.Mijn broer doet stamboomonderzoek en krijgt af en toe mailtjes van verre familie,die dat ook doet. Soms kun je elkaar helpen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jouw broer heeft ongetwijfeld archieven onderzocht. En die archieven zijn er in mijn vaders geval niet meer. Maar misschien is er iemand die meer weet. Wat ik tot nu toe vind is niet veel. Eén of twee dingetjes maar met fouten in de data.

      Verwijderen
  5. Kan me goed voorstellen dat je nieuwsgierig bent Judy. Gewoon doen, dat DNA onderzoek, wie weet wat het oplevert. Bij mij is het zo duidelijk als wat. Zowel mijn vader als mijn moeders stammen uit Zuid-Holland en dat gaat ver terug. Voornamelijk de bollenstreek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben heel benieuwd. En laat het vast op mijn blog weten, wat eruit komt.

      Verwijderen
  6. I would never have thought it possible that our dna could reveal so much, but here we are!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een interessant verhaal. Niks weten over je vader ( in ieder geval weinig) lijkt me frustrerend. Goed dat je dat onderzoek gaat doen, wie weet wat er uitkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Spannend, dat DNA onderzoek. Succes en hopelijk komt er iets uit. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bij mij werkt bewaren als volgt: stel dat de foto's nooit waren gemaakt, zou ik dan het idee hebben dat ik iets heb gemist in mijn leven? Zo doe ik het ook met mails: stel dat ik niet op deze mailinglijst stond, zou ik dan erop willen? Meestal is het antwoord nee en mieter ik dingen weg of delete ik ze zonder te lezen. Nog nooit spijt van gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als beheerder van die oude albums voel ik een soort van verantwoordelijkheid: naar de generatie die er niet meer is, maar ook naar de jongere generatie. Om de boel zo goed mogelijk achter te laten. Maar inderdaad, als de foto's mij niets zeggen, dan al helemaal de volgende generaties niet.

      Verwijderen
    2. Om het antwoord op je vraag te geven, nee, niet bewaren. Er is een wereld vol gedigitaliseerde beelden van vroeger, heel veel instanties hebben grote archieven en plek en kennis om beeldmateriaal te bewaren. Bij jou gaat het door naar een familielid die het ook weer achter in een kast gooit. Ik zeg: weg!

      Verwijderen
    3. Ik weet niet of dat voor deze fotootjes opgaat, dat ze op internet te vinden zijn. Het zijn foto's van waar mijn vader werkte in Afrika. Mijn leidraad is: als ik het verhaal er niet bij weet, dan zeggen die foto's mij niks. En dan weg. Bij sommige foto's weet ik wel meer, die bewaar ik, mét verhaal.

      Verwijderen
  10. Judy - it will be so fun to find out your heritage. I have always wanted to know mine. Need to look into a DNA test too. Amazing how modern science can help us find out where we come from. Take care friend - P.S. So glad to read about you and your son having dinner together for Mother's Day. Hugs!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Om een of andere reden krijg ik kippenvel bij deze post. Het doet me wat: jouw vaders verleden en onbekende voorouderlijke geschiedenis in één kratje / bakje... en dan de spanning van je dna laten onderzoeken... Ik ben heel benieuwd wat hier uit gaat komen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, nog erger: mijn vaders foto's zitten in dat envelopje. De rest van de bak is van mijn moeders familie.

      Verwijderen
  12. Definitely keep the photos and write an explanation on the back. Someone will cherish them in future years...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Groot gelijk dat je op zoek gaar. Spannend, lijkt me. Ben benieuwd naar het vervolg.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!