Pagina's

04 mei 2023

met de trein



Het was al weer bijna 3 jaar geleden dat ik in de trein zat. Toen ging ik naar Rotterdam, en ook toen was het om een klein groepje oudklasgenoten te ontmoeten. Vorige keer waren ze hier in Deventer en hoefde ik niet te reizen. Deze keer spraken we af in Utrecht voor een lunch. 

Ik zag er tegenop. Niet om de mensen, maar mijn lijf werkt steeds minder mee. De trein vond ik ook geen leuk vooruitzicht. Het was druk op het station. Er moest tussendoor ook nog een vertraagde trein van mijn spoor vertrekken en twee minuten later kwam de mijne. Maar ik kon zitten.




We hadden afgesproken niet ver van het station in een prachtig café in de binnenstad, Biercafé Olivier. Ik las later dat het een voormalige schuilkerk is geweest. Nou ben ik geen bierliefhebber, dus ik nam een wijntje bij de lunch. Een beetje vloeken in de kerk dus. Letterlijk.




Op de heenweg stuurde Goog.le Maps me vanaf het station buitenom, om Hoog Catharijne heen, de binnenstad in. Ik liep over een breed viaduct boven de sporen, omgeven door grote gebouwen. En het was daar vrijwel verlaten. Achteraf begreep ik dat ik ook gewoon binnendoor had gekund. Ook veel korter. Dat deed ik dus op de terugweg. Maar niets lijkt meer op het oude Hoog Catharijne van vroeger. Het zag er allemaal luxe en schreeuwerig en duur uit. Ik kon me moeilijk oriënteren. Maar goed, buitenom was ook een belevenis.

Een groot gebouw. En zijn weerspiegeling in een ander groot gebouw ertegenover.





Het was stralend weer. En het was gezellig.
Ik ging laat weer terug naar huis. En zat dus op de terugweg in een overvolle trein. Mijn eigen schuld om in het spitsuur te reizen. Maar over de treinen heb ik wel wat te zeggen.

Op de heenweg was mijn trein vies. Overal lag troep op de grond en onder de banken. Kennelijk is er geen personeel meer om schoon te maken. Op de terugweg was de trein mutjevol. Ik vond de trein nogal kort en er moesten veel mensen in. Ik verwachtte een langere trein. Het was tenslotte de intercity Rotterdam - Enschede in de spits.  Misschien is de reden dat er minder mensen met de trein reizen en er minder materiaal beschikbaar is. Ik veronderstel maar wat. Ik bemachtigde een klapstoeltje tussen twee andere mensen in. En voelde me een sardientje. Voortaan toch maar de spits vermijden.

Volgens mijn zoon had ik in de app kunnen kijken of de volgende trein minder vol was. Enfin. Dat was het. En nu een paar dagen bijkomen. 

In Utrecht bloeide al een kastanjeboom.

13 opmerkingen:

  1. Dat vloeken in de kerk... geestig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat stoer dat je gegaan bent. Ik heb geen flauw idee hoe je met de trein moet. Dat komt vast omdat we in de buurt geen station hebben dus je waagt je er niet aan. Er zijn misschien niet genoeg schoonmakers maar wel genoeg viesmakers . Ik kan mij er maar niet bij neerleggen hoe smerig en aso sommige mensen zijn ook hier hoor op straat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je een auto hebt, dan hoef je niet in de trein. Ja, viesmakers, bah.

      Verwijderen
  3. Mijn hemel, nog erger dan ik dacht. Oooooo, goed dat je het hebt gedaan. Hoog Catherijne, wij waren er ook een paar jaar terug, vreselijk. Inderdaad schreeuwerig en duur en totaal ongezellig. Ik hou zo van treinreizen, maar het is allemaal zo veranderd. Vies, ook dat nog. Inderdaad, waarom zijn wij zulke viesmakers geworden? Hier op straat ook, ik kan er niet bij. Maar je zag je oude cluppie en dat is fijn. En je overwon een angst. En........hopelijk durven we allebei toch nog een keer met de trein en voor mij voor de eerste keer sinds 3 jaar, net als bij jou. Mooi verslag, Judy. Mooi om je ervaring mee te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De terugweg vond ik erg. Veel te druk. Maar buiten de spits was het beter. Inderdaad, ik ben nu door die eerste keer heen, en ik durf wel weer een volgende keer. Als mijn lijf meewerkt.

      Verwijderen
  4. Ik ben in geen jaren meer met de trein geweest, de laatste keer dat ik in Utrecht was, was alles ook al zo anders, HC herkende al ik niet meer in vergelijk met m'n schooltijd... Mooi, die spiegelfoto!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tha, reizen met de trein, best een uitdaging. Goed dat je het hebt gedaan en ook.nog jans zag mooie foto's te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Fijn dat je het toch aandurfde en zo een gezellige dag had. Ik ga niet vaak met de trein, maar de laatste keer viel het me ook op dat alles zo vies was.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Top dat je bent gegaan. Die omweg heeft mooie foto’s opgeleverd, prachtig die weerspiegelingen. Volgende keer de tijd in de gaten houden voor een rustige rit. Maar vooral fit genoeg zijn om te gaan. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik herinner de foto's die je maakte in Rotterdam, was volgens mij een van de eerste bezoekjes aan jouw site. Leuk dat je - ondanks enige weerzin - toch gegaan bent en dat het leuk was. Zo gaat dat vaak weet ik uit ervaring. En lekker doen hoor zolang je nog kan!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een onderneming. Ik ben absoluut geen trein fan. Maar omdat wij naast het station woonden, treinden we toch wel regelmatig. Maar nu heb ik daar echt geen zin meer in. Goed dat jij wel gegaan bent, hopelijk gaat het de volgende keer wat beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zo zie je wel iets wat veel mensen niet zien, als je eens een andere weg neemt. Mooie foto's. En wat fijn dat je gegaan bent. Hopelijk kun je er de volgende keer ook weer bij zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties... hartstikke welkom!
Ze worden gemodereerd om spam te voorkomen.